Fons Gieles Fons Gieles Fons Gieles
23 februari 2019

Fons Gieles
Museum Markiezenhof – Homm’age a Trois.
De Stad.
Schilderijen: Fons Gieles
Museum Het Markiezenhof: Steenbergsestraat 6.08 september 2018 t/m 02 december 2018.
Website:
Achtergrondinformatie
Bergen op Zoom.
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.

Fons Gieles

Fons Gieles

Fons Gieles

Fons Gieles

Fons Gieles

FONS GIELES (1924-1995)
Voor veel Bergenaren is Fons Gieles een begrip. Op het Mollerlyceum en Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom en de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg leerden velen van hem tekenen en schilderen, maar vooral ook kijken!
Hij was bevlogen met zijn vak en begaan met zijn leerlingen, die hij ook buiten liet tekenen en mee naar het museum nam, of ludieke strafopdrachten gaf, zoals een postzegel 5x vergroot natekenen ;).
Zo bevlogen als hij met het vak was, zo bevlogen was hij ook met veel andere zaken: met de stad Bergen op Zoom, met natuur en cultuur, met geloof.
Niet alleen vereerde hij de stad in tal van tekeningen, houtsneden en schilderijen, hij was ook de man die de aanzet gaf tot archeologische opgravingen in Bergen op Zoom.
Fons Gieles ontving voor zijn oeuvre in 1982 de Sakko Cultuurprijs.
Zijn thematiek laat zien dat hij geen kunst om de kunst maakte: zijn werken dienden veelal een doel dat kon variëren van leerlingen inspireren, historisch vastleggen, bevordering van religieus besef, tot aan gewoon protest.
Woorden van Joop:
“Tekenen en kunst beschouwen beginnen allebei met goed kijken.
Naarmate beter wordt gekeken, wordt ook meer opgemerkt. Daardoor kan het beeld aan volledigheid winnen en ons inzicht groeien. Kijken is een kunst. En zien een gunst. Het woord is in feite aan het kunstwerk zelf. Willen wij begrijpen wat het kunstwerk ons zegt, dan moeten wij eerst de taal die het spreekt leren verstaan. Kunstbeschouwing is: geholpen door die kennis velerlei aspecten van het kunstwerk aandachtig onderzoeken.”
Voor deze Eerbetoonstelling Homm’age a Trois maakte SynapsZ Kunstcollectief een keuze uit het werk van Joop Mijsbergen aan de hand van het thema ‘De Stad’.

SynapsZ Kunstcollectief
EERBETOONSTELLING HOMM’AGE À TROIS
Met deze tentoonstelling in het Markiezenhof eert SynapsZ Kunstcollectief drie Bergse kunstenaars die het kunstklimaat in Bergen op Zoom (en ver daarbuiten) de afgelopen halve eeuw hebben bepaald, diverse generaties hebben geïnspireerd en beïnvloed, en een indrukwekkend oeuvre op hun naam hebben staan:
Fons Gieles – Fons Gieles – Jan Wessendorp
Onder de titel ‘Homm’age à Trois’ presenteert SynapsZ Kunstcollectief een selectie van hun werk aan de hand van drie thema’s:
DE STAD – DE ZEE – DE MENS
De kunstenaars van SynapsZ Kunstcollectief ‘reageren’ op de aangeleverde werken met eigen kunst en proberen de bezoekers steeds te verrassen.
Zo worden de kunstwerken iedere keer anders gepresenteerd, gecombineerd en geregisseerd. De tentoonstelling is drie maanden lang een ‘werk in uitvoering’, omlijst door een verrassend programma van diverse activiteiten.
Met deze experimentele tentoonstelling sluit SynapsZ Kunstcollectief aan bij het concept ‘Publiek geheim-geheim publiek’ van het Markiezenhof en het thema ‘Verhalen’.
SynapsZ Kunstcollectief bestaat uit Petra Kwaadgras, Els van Egeraat, Hans Oerlemans, Richard de Weert, Gerard Huisintveld, Fred de Ron en Jan Slokkers (voorzitter).
Website: SynapsZ Kunstcollectief.