Over de reis naar Jemen

Athaaf al-Nadiem AR en NL

1996 – 2016: Twintig jaar geleden
 
Dagboekfragmenten 1996
 
Over de reis naar Jemen

Nico en ik zijn in Jemen om een cultureel project te begeleiden, dat wordt betaald door de Nederlandse overheid en uitgevoerd door Jemenieten.
Voor 1990 waren er twee republieken met de naam Jemen. Het islamitische Noord-Jemen en het communistische Zuid-Jemen.
Na de val van de Sovjet-Unie (in 1990) kon het communistische Zuid-Jemen zich niet meer handhaven en ging samen met het Noorden. Van de Nederlandse regering kreeg het nieuwe land een half miljoen gulden, te besteden aan een cultureel project, de helft in het Noorden en de andere helft in het Zuiden.
In het Noorden, waar in de hoofdstad Sana’a de Nederlandse Ambassade was (is) gevestigd, had men voldoende contacten om snel een geschikt doel te vinden, maar men kende niemand in het Zuiden, dus dat geld bleef op de plank liggen.
Nico was in het begin van de jaren negentig op eigen gelegenheid, met een collega van de Universiteit Leiden, op vakantie geweest in Jemen en had in het plaatsje Tarim, in Zuid-Jemen, een bibliotheek bezocht met heel veel oude / waardevolle handschriften (manuscripten). Daarover sprak hij later met de Cultureel Attaché van de Ambassade, waarna men dat een waardig project vond om het slapende kwart miljoen aan te besteden.
Projectleider dr. Jan Just Witkam bezocht die bibliotheek in Tarim en maakte een inventarisatie van de zaken waar gebrek aan was en waaraan men behoefte had en na zijn terugkeer in Nederland kochten wij de gewenste spullen. Alles werd per container naar Jemen verscheept.
Nico en ik vertrokken op tijd, zodat we enige dagen voor de aankomst van de container ter plekke zouden zijn.
Ik werd bij dit project betrokken omdat ik Arabisch gestudeerd heb (1990-95) en een technische achtergrond had. Ik werkte tot 1990 als technisch specialist bij het bedrijf dat nu KPN heet, maar toentertijd PTT Telecom.

Menu – Naar Dag 1: 17 maart 1996 – Naar het chronologisch overzicht (Jemen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s