Jemen, 17 maart 1996

25 jaar geleden

17 maart 1996 / 17 maart 2021

Werken in Jemen

Sana'a: oude stad

Sana’a, hoofdstad van Jemen.

In de oude stad.
Hier staat, niet ver van het al-Gasmi-hotel, een prachtig en enorm groot huis. In de rozetten op het huis staat soms Allah, een enkele keer Allahu Akbar. Op het dak staat de zogenoemde dish, voor de ontvangst van satelliet-Tv.


Menu – 17/03-96: BeginEinde.


Dit verslag is gebaseerd op mijn dagboek en andere notities uit 1996 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.


Dag 1 van 93 dagen in Jemen

Mijn col­le­ga Ni­co en ik ver­­­­trek­­­­ken van­­­­daag naar Sa­­­na­­­’a, de hoofd­­­­stad van de Re­­­­pu­­­­bliek Je­­­­men. We gaan uit­­­­ein­­­­de­­­­lijk, over an­­­­der­­­­hal­­­­ve week, naar het stadje Tariem in de pro­­­­vin­­­­cie Ha­­­dra­­­maut om daar een bi­­­­blio­­­­theek voor hand­­­­schrif­­­­ten met moderne apparatuur te on­­­­der­­­­steu­­­­nen.


De reis naar Jemen.

Zondag, 17 maart 1996
Opstaan rond 07.00 uur. De wek­ker wek­te me. Nor­­­­maal kan ik voor een trip niet sla­­­­pen, nu sliep ik als een blok, maar ik ging pas te­­­gen drie­­­­ën op bed. Ik had geen zin om in bed te lig­­­­gen.
Snel eten, op­rui­men. Pa en Ma bel­­­­len.
Tegen 8.30 uur komt de projectleider Jan Just en die brengt me naar Schip­­­­hol. Even na on­­­­ze aan­­­­komst komt collega Ni­­­­co met zijn vrien­­­­din I. Jan Just over­­­­han­­­­digt ons het be­­­­drag dat we mee­­­­krij­­­­gen, in con­­­­tant geld: 18.000 USD (dol­­­­lar) (cir­­­­ca 30.000 gul­­­­den).

In het vlieg­tuig, dat uit New York komt, zit­­­­ten Nico en ik niet bij elkaar. Ik zit naast een ou­­­­de­­­­re da­­­­me die op weg is naar Irak om de laat­­­­ste van haar ve­­­­le kin­­­­de­­­­ren het land uit te ha­­­­len. Als je maar ge­­­­noeg geld hebt kun je het land ver­­­­la­­­­ten wan­­­­­neer je maar wilt. Een mil­­­­joen di­­­­nar of zo­­­­iets. Zij woon­­­­de vijf­­­­en­­­­twin­­­­tig jaar in Irak. Haar man was Ara­­­­bier. Hij was nu over­­­­le­­­­den.

Zoals Ni­co voor­­­­spel­­­­de (hij wist het, is be­­­­ter ge­­­­zegd) was de tran­­­­sit­­­­hal in Am­­­­man naar­­­­gees­­­­tig. […] Er was daar ook een Ne­­­­der­­­­land­­­­se, die, naar la­­­­ter bleek, As­­­­trid heet­­­­te en bij de Se­­­­cu­­­­ri­­­­ty op Schip­­­­hol werk­­­­te.
Ik lees een boek over Ar­­­­chi­­­­ve­­­­ren(!) en luis­­­­ter hou­­­se­­­­mu­­­­ziek­­­­cas­­­­set­­­­tes.

Het eten aan boord (twee keer kip) was niet slecht.
Circa 03.00 Je­men­tijd (01.00 Ne­­­­der­­­­land­­­­se tijd) wa­­­­ren we op de lucht­­­­ha­­­­ven van Sa­­­na’a.


Menu – 17/03-96: BeginEinde.


Index personen.

Personen: Collega NicoProjectleider Jan Just Witkam.

Index locaties.

Locaties: Luchthaven AmmanSana’a.


Dit is het einde van dag 1 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996.
Naar alle gepubliceerde dagen.

Menu – 17/03-96: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.