Transcriptie van de tekst op pagina 3 van het Brabants Dagblad van woensdag 1 juni 1966.
“Passagiers reageerden geweldig; geen spoor van paniek”
[Fotobijschrift:] Aan de Brabantse kant van de Hedelse Maasbrug kantelde de trein de spoordijk af.
MACHINIST KIGGEN (GEEN SCHRAMMETJE) ZEGT:
“Mijn grootste angst was de brug”
(Van een onzer verslaggevers)
Machinist H.J. Kiggen (43) uit Eindhoven bestuurde loc 1206 van de trein, die gisterenmiddag aan de Brabantse kant van de Hedelse spoorbrug van de dijk kantelde. Hij had geen schrammetje opgelopen, maar was wel even uit zijn doen. Spoorwegautoriteiten boden hem hun hartelijke gelukwensen met de goede afloop aan, nadat hij bij ’n kop koffie in café Treurenburg op verhaal was gekomen.
“Bedankt”, zei hij, “maar ook gelukwensen voor de reizigers”. Naar zijn gevoel waren ze door het oog van de naald gekropen. “Net voor de brug had ik die klap gevoeld en ik remde meteen. Mijn grootste angst was, dat er óp de brug iets zou gebeuren.”
Snelle hulp van overal
Er is, voor zover bekend, maar één man geweest, die de trein bonkend en krakend en portalen meesleurend in een grote wolk van zand en kiezel de dijk af zag schieten. De eerste, die alarm sloeg, was de heer Mulders van het naburige café Treurenburg aan de weg van Den Bosch naar Hedel. Toen de Bossche stationschef, de heer Van Zijl, op het terrein van de ramp verscheen waren de eerste ziekenauto’s al aanwezig om gewonden op te nemen. Dat was goed twintig minuten na het ongeluk.
Het alarm verspreidde zich in een minimum van tijd. De Bossche GGD waarschuwde de medische diensten van Vught en Boxtel. De genie uit Hedel werd ingeschakeld evenals de verplegers van de Brederokazerne te Vught. Uit de verre omtrek werden wegenwachters naar de rampplaats gedirigeerd. De Spoorwegen stuurden in ijltempo hun reddingsploegen uit Tilburg, Amersfoort, Utrecht en zelfs uit Blerick naar de Hedelse brug.
FILES
De belangstelling van automobilisten veroorzaakte daar een dusdanige opstopping, dat zich tot ten zuiden van Den Bosch lange files vormden: een probleem voor snelle hulpverlening en verkeerspolitie tegelijkertijd. Pas tegen negen uur in de avond was het verkeer weer normaal op dreef.
Burgemeester Molenaar van Rosmalen was als eerste van de autoriteiten op de plaats van het ongeluk, dat zich op het grondgebied van zijn gemeente had voorgedaan. Om halfacht arriveerde president-directeur van de Spoorwegen, ir. J. Lohman, zichtbaar opgelucht – evenals trouwens de mannen van zijn reddingsploegen – dat het niet zo erg was als het eruit zag. Kort daarna gaven de commissaris der koningin mr. dr. Kortmann en de Bossche burgemeester mr. R. Lambooy van hun belangstelling blijk, evenals de procureur-generaal mr. baron Van Imhoff en officier van justitie mr. Lamers. De voortvarende Spoorwegen waren toen al met de opruimingswerkzaamheden bezig.
[Fotobijschrift:] De locomotief van de verongelukte trein.