23 Augustus 2019

Diefdijk
Nevenbatterij.
Oorspronkelijk bouwjaar: 1879.
Achtergrondinformatie
Culemborg.
Stichting Menno van Coehoorn
Batterij – Nevenbatterij.
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.

Nevenbatterij.

Hollandse waterlinie
Laat je verrassen
Foto: opbouw traversen met piepschuim.
Batterijopstelplaats
Voor u ligt een zogenaamde nevenbatterij. Deze werd in een serie van drie aangelegd in 1879. In oorlogstijd konden er kanonnen worden opgesteld. Die bestreken de oostelijke stroomrug van de Lek en de verderop gelegen Prijsseweg. Achter de Diefdijk liep in oorlogstijd een gedekte gemeenschapsweg: daar konden manschappen beschut lopen en proviand en materieel konden zo worden aangevoerd.
In vredestijd lag een deel van de batterij al klaar. Bij oorlogsdreiging werden die uitgebouwd met aarden wallen, haaks op de dijk. Deze beschermden de manschappen en kanonnen voor inslaande projectielen. Hiertussen werden de kanonnen opgesteld.
In 2016 zijn hier twee batterijopstelplaatsen herbouwd. Om te voorkomen dat de dijk instabiel wordt, zijn de hoge traversen opgevuld met lichte piepschuimblokken. De oorspronkelijke houten keerwanden zijn uitgevoerd in stalen stips. Met een bruine steenslag is op de weg aangegeven tot hoe ver de traversen vroeger doorliepen. Het jaartal op de weg staat voor het oorspronkelijke bouwjaar.
Stichting Menno van Coehoorn
Traverse.

Hollandse waterlinie
Laat je verrassen
Water als verdedigingswapen
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie.
Water was het verdedingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.
Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig natuurgebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. Laat je verrassen!
Diefdijklinie.
De Diefdijk, Meerdijk, Nieuwe Zuiderlingedijk en de Zuiderlingedijk vormen samen de ‘Diefdijklinie’. Deze Linie is 29 kilometer lang en loopt van Everdingen tot aan Gorinchem. De Linie deelt het gebied tussen de Lek en de Waal in tweeën. Als er ergens in de Betuwe of Tieler- en Culemborgerwaarden een dijk doorbreekt kan het water niet verder dan de Diefdijk. Zo blijft Zuid-Holland droog.
De unieke historie van de dijk gaat terug tot in de Middeleeuwen. Dijkdoorbraken en dijkverbeteringen volgden elkaar op. Dat zie je in het landschap door de verschillenvde soorten dijken en de wielen. Langs de westkant van de dijk ligt eeuwenoude lintbebouwing in een kleinschalig cultuurlandschap met fruitboomgaarden, natuur en vele oude militaire objecten. Die laatsten vormden samen met de dijk de ruggengraat van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De dijk, sluizen en inundatiekanalen werden gebruikt om polders aan de oostkant onder water te zetten. Kwetsbare plekken werden versterkt met forten, betonnen schuilplaatsen, loopgraven en batterijen.
Stichting Menno van Coehoorn
Linie.