Utrecht: Lucasbolwerk

23 juli 2019


Lucasbolwerk

Lucasbolwerk 18.
Dit pand is een Rijksmonument.


Achtergrondinformatie
Utrecht.


Rijksmonument 514229


Inleiding
Dubbel HERENHUIS uit 1885, ont­wor­pen door ar­chi­tect J.H.J. van Lun­te­ren in ec­lec­ti­sche stijl. Het pand maakt deel uit van een reeks ge­lijk­soor­ti­ge pan­den, waar­van meer­de­re ont­wor­pen zijn door ar­chi­tect van Lun­te­ren.
Omschrijving
Twee spiegelsymmetrische he­ren­hui­zen op recht­hoe­ki­ge plat­te­grond, van drie bouw­la­gen en een met pan­nen ge­dekt za­del­dak even­wij­dig aan de straat. Zes tra­veeën bre­de lijst­ge­vel (res­pec­tie­ve­lijk drie en drie tra­veeën), waar­van de mid­del­ste tra­veeën de in­gangs­par­tij­en be­vat­ten en licht ri­sa­le­rend en ge­pleis­terd zijn uit­ge­voerd, hier­bo­ven een dub­be­le dak­ka­pel, af­ge­slo­ten door een ge­bro­ken fron­ton waar­in een vaas. De ge­vel wordt aan weers­zij­den beëin­digd door een ge­pleis­ter­de pi­las­ter over de ver­die­pin­gen. De be­ga­ne­grond is in blok­ken ge­pleis­terd op een hard­ste­nen plint… (Bron van dit tekst­frag­ment: Rijksmonument 514229.)


Wikipedia
Lucasbolwerk.


Joost de Vree
Index van architectonische ter­men:
BouwlaagEc­lec­ti­cis­meHard­steenDak­kapelLijst­ge­velPi­las­terPleis­ter­laagPlintRi­sa­le­renTra­veeZa­del­dak.


Menu – 23/07: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.