Utrecht: Herenbrug

13 juli 2019


Herenbrug

Uitzicht op de Herenbrug die over de Stads­bui­ten­gracht ligt.
De Heren­brug is een Rijks­mo­nu­ment.


Achtergrondinformatie
Utrecht.


Rijksmonument 514266

Inleiding
HERENBRUG met ijzeren BRUGLEUNING, in 1905 ge­bouwd in Ju­gend­stil over de sin­gel­gracht ont­wor­pen door A.W.C. Dwars, in op­dracht van de Dienst Ge­meen­te­wer­ken on­der lei­ding van F.J. Nieu­wen­huis, met bij­be­ho­ren­de LAN­TAARNS en HEK­WERK.
Omschrijving
Vaste brug, aansluitend op de He­ren­straat, op ge­hei­de schoor­pa­len met pa­ra­bool­vor­mi­ge over­span­ning in ge­wa­pend be­ton, be­kleed met hard­steen. Land­hoof­den om­met­seld in bak­steen met hard­ste­nen af­dek­pla­ten. Aan bei­de zij­den van de brug twee lan­taarn­pos­ten (4 in to­taal) van hard­steen, daar­op smeed­ijze­ren lan­taarns in Ju­gend­stil vorm­ge­ving. Hek­werk met ge­sti­leer­de plan­ten­mo­tie­ven.
Waardering
Vaste BRUG met bijbehorende on­der­de­len over de Ma­lie­sin­gel van al­ge­meen be­lang van­we­ge de ar­chi­tec­tuur­hi­sto­ri­sche waar­de als voor­beeld van Ju­gend­stil, te­vens van­we­ge de bouw­his­to­ri­sche waar­de als een van de oud­ste nog be­staan­de brug­gen in ge­wa­pend be­ton in Ne­der­land.
(Bron van deze tekst: Rijksmonument 514266.)


Wikipedia
StadsbuitengrachtSingel.


Joost de Vree
Index van architectonische ter­men:
BaksteenBrugGewa­pend be­tonHard­steenJugend­stilLand­hoofdOver­span­ningSchoor­paal.


Menu – 13/07: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.