02 april 2019

Wie?: Herman Willem Daendels
Schilder?: Raden Saleh
Waar?: Voerman Museum Hattem.
Achtergrondinformatie
Hanzestad Hattem.
Websites | ||||
Wikipedia: Herman Willem Daendels (1762-1818). |
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.

Portret van H.W. Daendels als gouverneur-generaal van Nederlands Indië (1807-1811) door Raden S.B. Saleh. 1838
Op het schilderij is aan de linkerzijde een deel van de grote Postweg afgebeeld.
Daendels kon de aanleg realiseren door middel van dwangarbeid van Javanen. De aanleg heeft meer dan tienduizend Javanen het leven gekost vanwege van besmettelijke ziekten die uitbraken door de slechte hygienische toestanden waaronder gewerkt moest worden.
Desondanks wordt de aanleg van de Grote Postweg zowel in de Indische als in de Nederlandse historiografie geprezen.

Daendelshuis
Kerkhofstraat 11
Rijksmonument
Monumentnummer: 20949.
Rijksmonument: 20949.
“Daendelshuis”. PAND, bestaande uit twee evenwijdig lopende vleugels, waarvan de oostelijke gedateerd is 1618. Dit huis is gebouwd tegen de achterzijde van het laat-middel-eeuwse pand Kerkhofstraat 9, waarmede het in oorsprong een geheel uitmaakte. Het uit een parterre en twee verdiepingen bestaande oostelijke deel draagt een pannen zadeldak tussen een puntgevel aan de zuidzijde en een in- en uitgezwenkte topgevel met natuurstenen dekplaten en een toppilaster aan de noordzijde. De voorgevel is rijk behandeld in renaissancevormen en bezit geprofileerde natuurstenen waterlijsten, natuurstenen kruiskozijnen en tweelichtvensters met luiken, geblokte ontlastingsbogen met siermetselwerk in de boogtrommels, sierankers en een jaartalsteen: anno 1618. In de zijgevel smalle vensters met natuurstenen middendorpels en geblokte ontlastingsbogen. Jaarankers 1618. Onder de top een geprofileerde, natuurstenen waterlijst. Het westelijke deel heeft aan de noordzijde een eenvoudige, vroeg 17e eeuwse puntgevel met een muizetandlijst onder de top. De in de 18e eeuw vergrote vensters hebben ontlastingsbogen en herkregen bij de recente restauratie een kleine roedenverdeling. Aan de zuidzijde van het Daendelshuis, aansluitend bij Kerkhofstraat 9, en langgerekte, gepleisterde vleugel van begane-grond met een zadeldak. Vensters met geprofileerde dorpels en bij de restauratie aangebrachte schuiframen met kleine roedenverdeling. De restauratie van het Daendelshuis, dat thans is ingericht tot Ned. Hervormd Jeugdcentrum, vond plaats omstreeks 1964.
(Bron van deze tekst: Rijksmonument 20949.)
Joost de Vree
Index van architectonische termen
Anker – Boogtrommel – Dekplaat – Dorpel – Kruiskozijn – Muizetandlijst – Natuursteen – Ontlastingsboog – Pilaster – Pleister – Profiel – Puntgevel – Renaissance – Restauratie – Roedenverdeling – Schuifraam – Sieranker – Siermetselwerk – Topgevel – Tweelichtvenster – Venster – Waterlijst – Zadeldak.

Daendelshuis
Kerkhofstraat 11.
Daendelshuis
Dit fraaie pand van 1619 was in de vorige eeuw de woning van de weduwe van de beroemde Hattemer patriot en later Gouverneur-Generaal van Ned. Indie Herman Willem Daendels. Daar dankt het pand zijn naam aan. Daendels is geboren in de Kerkstraat.
De linkervleugels van dit huis zijn nog ouder dan 1619. Bij de restauratie in de 60-er jaren is de gevel van 1619 gereconstrueerd.
ANWB
Wikipedia
Patriotten – Gouverneur-Generaal

Daendelspoortje
Adelaarshoek.
Rijksmonument
Monumentnummer: 20936
Rijksmonument: 20936.
Op de vestingmuur staand gepleisterd pandje onder pannen dak, 18e eeuw.
(Bron van deze tekst: Rijksmonument 20936.)

‘Daendelspoortje‘
Volgens overlevering zou de beroemde Hattemer patriot Herman Willem Daendels (1762-1818), later Gouverneur-Generaal van Nederlands Indië, zijn bruid Aleida van Vlierden, dochter van een Oranjeklant, geschaakt en weggevoerd hebben door dit poortje.
In de Middeleeuwen was op deze plaats ‘De Nieuwstadpoort’.
Rond Uit
Hattem
Website / Wikipedia
Aleida van Vlierden – Oranjeklant