Hanzestad Hattem: H. Geest Gasthuis

23 maart 2019


Heilige Geest Gasthuis

Heilige Geest Gasthuis
Kruisstraat 3.
Gemeentelijk monument.


Website
Soul Sisters.


Achtergrondinformatie
Hanzestad Hattem.


Menu – 23/03: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Heilige Geest Gasthuis

Heilige Geest Gasthuis
Kruisstraat 3.


 

Heilige Geest gasthuis

Vanaf 1350 was op deze plaats ge­ves­tigd het
Heilige Geest gast­huis. Hier over­leed in 1877
Lubbertus van Gerre­vink, de stich­ter van de
Berghuizer Papier­fa­briek.
Na 1879 heeft het ge­bouw on­der­dak ge­bo­den aan
achtereenvolgens een chris­te­lij­ke la­ge­re school,
een bakkerij en een groente- en fruit­han­del.
Eind 1999 is het gebouw aan­ge­kocht door de
Stichting Stadskern Hattem, die het gron­dig heeft
gerestaureerd. In het ge­bouw zijn mid­del­eeuw­se
zuilen terug­ge­von­den.

anwb


Wikipedia
Berghuizer Papierfabriek.


Menu – 23/03: BeginEinde.


4 gedachtes over “Hanzestad Hattem: H. Geest Gasthuis

 1. Dag Frieda, (Elfriede?)
  Dank voor uw reactie.
  Ik was niet in het Anton Pieckmuseum, maar wel in het Voerman-museum. Daar plaats ik in april nog foto’s van, van schilderijen die Hattem als onderwerp hebben.
  U plaatst mooie foto’s heb ik gezien. (Ik heb ze nog niet allemaal gezien en ook nog niet alles gelezen.)
  Het allerbeste,
  Hans

  Like

  • Ik zag wel foto’s van u en dacht meteen: Nou … , ik kan wel inpakken … , al die mooie, liefde volle opgeknapte monumenten … Al die schitterende foto’s van Haarlem, want dat is ook mijn hobby: Hele, oude, Hollandse, historische hanze, vissers stadjes & dorpjes waar de geschiedenis vanaf druipt, daar ga ik graag naartoe en vergeet Amsterdam helemaal … Dat is toch geweldig allemaal …
   Er zijn ook veel blogs over de natuur en mensen moeten even laten zien, waar ze allemaal waren, wat ook mooi is, maar één thema: Monumenten en dan zo vakkundig beschreven, was ik nog niet tegen gekomen. Elfriede Heinzel en Friet is ook oké * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, 25 maart 2019

   Like

   • Dag Frieda,
    Mijn excuses voor de late reactie. Ik krijg niet zoveel reacties, dus ik controleer dat ook niet steeds.
    De vakkundige beschrijving van de Nederlandse monumenten, waarvan ik de foto’s plaats, komt helemaal van de website van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed. https://cultureelerfgoed.nl
    Tot voor kort was ik helemaal niet in architectuur geïnteresseerd. In Duitsland bezocht ik Flensburg (geen Hanzestad) en Lübeck, dat wel een Hanzestad is, zonder precies te weten waar ik naar keek. Dat was ook in de Hanzestad Wismar het geval, maar toen ik weer thuis was begreep ik dat ik naar bijzondere gebouwen had gekeken. Daarna ben ik me langzaam voor de architectuur van (Hanze-) steden gaan interesseren, maar die interesse is nog pas een half jaar oud en ik moet nog heel veel leren.
    Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat je / jullie veel plezier in Hattem beleven.
    Hans.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.