Bergen op Zoom: Militair

01 maart 2019

 

 
Parijse maquette

Het Markiezenhof
De militaire ge­schie­de­nis van Ber­gen op Zoom.

Een kopie van de ma­quet­te van de stad, ge­maakt in 1751, zo­als die er voor­heen uit­ge­zien zou heb­ben vóór de bom­bar­de­men­ten en de plun­de­ring er­van, vol­gens de Fran­se in­ge­nieurs na de val van de stad op 16 sep­tem­ber 1747.
De ori­gi­ne­le ma­quet­te van Ber­gen op Zoom be­vindt zich in het Mu­sée des Plans-re­liefs te Pa­rijs.

 

 

Achtergrondinformatie
Ber­gen op Zoom.

 

 

Websites
De originele maquette van Ber­gen op Zoom, te Parijs.
Musée des Plans-re­liefs. (Frans.)

 

 

1747
Omdat de vesting on­neem­baar lijkt, krijgt de stad de bij­naam ‘La Pu­cel­le’, de Maagd. In 1747 lukt het de Fran­sen toch om Ber­gen op Zoom in te ne­men. Ber­gen op Zoom vol­doet op dat mo­ment aan de in­zich­ten van mees­ter­ves­ting­bou­wer Men­no van Coe­hoorn en [wordt] be­schouwd als de sterk­ste ves­ting van de Re­pu­bliek. De ma­quet­te in het mid­den van de zaal toont de stad in het jaar 1747, voor­dat het [sic] door de Fran­sen werd in­ge­no­men.
Na twee maan­den valt op 16 sep­tem­ber de ves­ting na een Fran­se storm­aan­val, die als een com­ple­te ver­ras­sing komt voor de be­vel­heb­bers van de stad. In de stad wordt he­vig ge­voch­ten, maar het gar­ni­zoen ver­trekt al snel de stad uit. Ber­gen op Zoom valt in han­den van moor­den­de en plun­de­ren­de sol­da­ten. Een groot deel van de stad ligt in puin, de be­vol­king is nog ja­ren­lang be­rooid en erns­tig ge­trau­ma­ti­seerd door de val van de Maagd.
Bron van deze tekst.

 

 

Menu – 01/03: BeginEinde.

 

 

Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.