Bergen op Zoom: Stadhuis

 
23 januari 2019
 

Bergen op Zoom

Stadhuis
Grote Markt 1
Het poortgebouw: de Oli­phant en daar­naast Ho­tel de Draak / Draecke
Rijksmonument, nr.: 9112.

 

 

Rijksmonument

STADHUIS. Het tegenwoordige ge­bouw is ont­staan uit sa­men­trek­king van het huis “de Oli­phant”, het raad­huis en het huis “Leeu­wen­berg”; de bei­de laat­ste zijn in 1611 van een na­tuur­ste­nen ge­vel voor­zien. Het ei­gen­lij­ke raad­huis, tus­sen Oli­phant en Leeu­wen­berg, werd na 1397 ge­bouwd, toen het vo­ri­ge ver­brand was. Leeu­wen­berg, in 1461 ver­meld, in 1480 han­dels­con­su­laat van de En­gel­se koop­lie­den, werd in 1498 door de stad aan­ge­kocht. Aan de west­zijde (links) van het raad­huis was van ouds­her een poort naar de St.An­na­straat en een bo­ven­wo­ning, “De Oli­phant” wel­ke in 1516 door de stad werd aan­ge­kocht om er het kan­toor van de Rent­mees­ters en de Wees­mees­ters te ves­ti­gen. (Bron van dit tekst­frag­ment: Rijks­mo­nu­ment 9112.)
Website: Rijksmonument 9112.

 

 

Wikipedia

01.) Bergen op Zoom.
02.) Stadhuis.
03.) Grote Markt.

 

 

Joost de Vree

A.) Index van architec­to­ni­sche ter­men.

 

 

Menu – 23/01: BeginEinde.

 

 

Mobiele telefoon
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

 

 

Service

Monumenten: Zelf een mo­nu­ment zoe­ken. (Land­kaart.) (No­teer het mo­nu­ment­num­mer.)
Cultureel erf­goed: Mo­nu­men­ten­re­gis­ter. (No­teer het mo­nu­ment­num­mer.)
Cultureel erfgoed: Beeldbank. (Ge­bruik het mo­nu­ment­num­mer of het adres.)

Bergen op Zoom

Stadhuis
Grote Markt
De panden rechts / ten oos­ten van het Stad­huis.

 

 

Menu – 23/01: BeginEinde.

 

 

Mobiele telefoon
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

Bergen op Zoom

Stadhuis
Grote Markt
De panden links / ten wes­ten van het Stad­huis.

 

 

Menu – 23/01: BeginEinde.

 

 

Mobiele telefoon
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

Bergen op Zoom

Grote Markt
Het poortgebouw De Oli­phant / Oli­fant
Sint-An­na­straat.

 

 

Menu – 23/01: BeginEinde.

 

 

Mobiele telefoon
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

 

 

Disclaimer

De au­teur de­zes kan niet ga­ran­de­ren dat al­le links naar ex­ter­ne web­si­tes (dus die van der­de par­tij­en) al­tijd zul­len blij­ven be­staan. On­der­wer­pen in Wi­ki­pe­dia, bij­voor­beeld, kun­nen ver­dwij­nen wan­neer wan­neer de ei­ge­naar an­ders be­sluit. Ook aan an­de­re links kan een ein­de ko­men, of kun­nen in on­ge­bruik ra­ken.
Wan­neer u een niet wer­ken­de link con­sta­teert kunt u dat mel­den in het re­ac­tie­veld. Bij voor­baat dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.