Schloss Wiligrad

0174B40F-CE2F-46AB-9196-1F23A2A116AA
Schloss Wiligrad

Schloss Wiligrad, (Kas­teel Wi­li­grad) is ge­bouwd aan het ein­de van de ne­gen­tien­de eeuw: cir­ca 1898.
Toen ik eind au­gus­tus in de pas­san­ten­ha­ven van Lei­den liep, lag daar een boot met de naam van de stad ‘Schwe­rin’ op de ach­ter­kant. Ik heb van­af de ka­de bei­de pas­sa­giers aan­ge­spro­ken. Ik had na­me­lijk het plan op­ge­vat om Schwe­rin te be­zoe­ken en daar­om heb ik hen (man en vrouw) ge­vraagd of die stad de moei­te van een be­zoek waard is. Ik ver­tel­de hen ook dat ik de na­bij­ge­le­gen Han­ze­stad Wis­mar wil­de be­zoe­ken. Zij pre­zen bei­de plaat­sen en ver­tel­den mij dat er tus­sen Schwe­rin en Wis­mar ook nog een mooi kas­teel ligt, na­me­lijk Schloss Wi­li­grad en dat bij dat kas­teel voor­al een mooi Schloss­park (kas­teel­park) hoort, ze­ker de moei­te van een be­zoek waard.
Om­dat ik van­uit Schwe­rin naar Schloss Wi­li­grad ge­lo­pen ben (cir­ca 15 km), was ik er vrij laat. Ik heb daar kof­fie ge­dron­ken, heb het kas­teel en om­ge­ving be­won­derd, een tijd­je met een pen­sio­na­do ge­kletst, die op zijn 75ste nog moest bij­klus­sen als be­wa­ker van het Schloss om in le­ven te kun­nen blij­ven. (In Duits­land is het pen­si­oen­stel­sel (Die Ren­te) niet bijs­ter ro­y­aal voor hen die hun he­le le­ven ge­werkt heb­ben.) Ik ben een stuk­je door het kas­teel­park ge­wan­deld en heb langs de Schwe­ri­ner See ge­lo­pen. Toen was het tijd om naar de bus te gaan, want de laat­ste ver­trok al om 17.20 uur.
Wikipedia:
Schwerin.
Schloss Wiligrad. (Duits.)
Hansestadt Wismar
Hansestadt / Hanzestad.

Menu – 26/10: BeginEinde.

694A6655-A3B3-4374-B48D-EE132EA1FB43
Schloss Wiligrad

Menu – 26/10: BeginEinde.

B626B274-2B23-470F-B4A3-5C7C6DCB116B
Schloss Wiligrad

Menu – 26/10: BeginEinde.

A9088EDF-9D47-4B97-8802-30F5F8D45E23
Schweriner See

Menu – 26/10: BeginEinde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.