
(30 augustus 2018)
Ik bezocht deze kas in de Hortus Botanicus Leiden op 30 augustus 2018. Hoewel het buiten niet koud was, was het in deze kas ‘verschrikkelijk’ heet en vochtig. Er wordt in de kas dan ook het klimaat van het Amazone-gebied nagebootst, anders zal die plant wel niet ‘willen’ groeien.

(30 augustus 2018)

Het blad van de Victoria amazonica kan tot drie meter in doorsnee worden; het zijn de grootste ongedeelde bladeren ter wereld. De bladeren zijn zo groot dat baby’s erop kunnen liggen zonder dat het blad zinkt. De plant wordt in onze kassen elk jaar opnieuw gezaaid en produceert in een seizoen tientallen bloemen, steeds één tegelijk. Die bloem bloeit de eerste nacht wit, de tweede nacht roze, en zinkt dan weer om zich onder water te ontwikkelen tot een gestekelde vrucht.
Wikipedia: Victoria amazonica.

Vanaf 1777 werden in de Hortus verschillende kleinere kassen gebouwd. De opvallendste was de gietijzeren Victoriakas, gebouwd in 1870. Deze kas, die niet meer bestaat, was speciaal ontworpen voor de Victoria amazonica, de grootste waterlelie ter wereld. Met succes want sinds 1872 is deze plant regelmatig in de Hortus in bloei te zien geweest. Onder leiding van de prefect Baas Becking en hortulanus Veendorp werd in 1937 begonnen met de bouw van het huidige kassencomplex. Onder de kassen was een stookplaats met een kolenbunker; aanvoer van kolen vond plaats per boot via de Witte Singel. In 1965 werden de kolen ingeruild voor stookolie. In koude winters werd wel 200.000 liter olie verstookt. In 2012 en 2013 zijn de kassen grondig gerenoveerd.
Hortus Leiden: Victoriakas.