Jemen, 5 juni 1996

Alsof het een maanlandschap is: de Yool, de woestijn ten noorden van Tariem, boven op de tafelbergen.
Alsof het een maanlandschap is: een impres­sie van de Yool, de woestijn ten noor­den van Tariem.

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 5 juni 1996 (woensdag).

Naar het einde of de index.

Tariem, Say’oen.
Ik constateerde gisteren dat mijn computerboekhouding niet hele­maal in orde was, dus probeerde ik hem vanochtend aan te passen. Het lukte niet bijzonder.
Met de taxi naar Say’oen, want ik moet de Nederlandse Ambassade in Sana’a bellen, maar daar is geen telefoonlijn beschikbaar.
Op straat sla ik met groeiende interesse gade hoe vermoedelijk koop­­bare vrouwen (bedelaarsters) een auto uit Aboe Dhabi belagen.
Terug naar het hotel in Tariem.
Computerboekhouding aanpassen.
Een fax voor Jan Just Witkam schrijven.
Koken.
Computerboekhouding.
Nu 23.00 uur.
Rond 17.00 viel er een forse regen­bui.

Dit is het einde van de tekst in mijn dagboek.

Vanaf 24 april jl. maakte ik dagelijks een verslag van de zakelijke kant van het project. In dat verslag staat op sommige dagen interessante infor­matie, die niet in mijn dagboek voorkomt. Hier volgt een deel uit die tekst.

Fragment uit het verslag van 5 juni.
Vanochtend was ik om 8.45 in Say’­oen, maar er zijn geen telefoonlijnen beschikbaar, dus ga ik naar het Gasr al-thawra.

[…]

Hussain al-A. van de telefoonwinkel in Tariem had me gisteren verteld dat bellen vanuit Tariem mogelijk was. Evenals de directeur-generaal van de telefoonmaatschappij gezegd had, blijkt er één telefoon in Tariem te werken. Volgens Hussain kon ik met steekpenningen wel eerder aan de beurt komen. (Want er staan nog zeker tweehonderd wachtenden vóór u.)
Ik voelde niets voor zo’n koloniaal gedrag.

[…]

Moehammad al-H. in het Gasr al-thawra, toonde mij het archief met oude documenten voor de regio Say’oen. Hier willen ze graag hulp hebben van de Nederlandse regering om er wat van te maken. Wat? Dat werd me niet helemaal duidelijk.
Er werkt een (andere) Moehammad. Zijn vader zette het archief op. Moehammad al-H. probeert de deur met een sleutel te openen. Dat gaat niet, dus roept hij: “Ya Moeham­mad!” (Hé / Oh Moehammad!) Na enige tijd horen we gestommel. Een magere jongeman, die ik al eens eerder gezien had, tijdens het bezoek van de Nederlandse ambas­sadeur, doet de deur open. Op zijn bureau staat een dienblaadje met een leeg theekopje, een postbakje met wat rommel, naar later blijkt, de catalogus van de documenten, en zijn bril. (Niets bijzonders, ik zag al meer lege dan volle bureau’s. Het bureau van Moehammad al-H. wordt in beslag genomen door een telefoon, een fles water en een beker. Soms ligt er een krant en ik zag ook al eens een presse-papier.)
Mij wordt getoond wat er te zien is en het blijkt dat alle documenten in een plastic mapje zitten. Moeham­mad (doet er niet toe welke) weet niet of dat goed is of niet. Hij wil hulp van de Nederlandse regering om dat uit te zoeken.
Ik wijs hem erop dat de grootste expert op het gebied van papier­conversatie in Jemen werkzaam is en nog wel bij dezelfde organisatie waarvan hij zijn salaris krijgt: Ursula Dreibholz die in Sana’a bij het Daar al-Machtoetaat werkt. (Het Museum voor Handschriften.)
Uit het logboek blijkt dat een zekere Ulrike Freitag veel documenten heeft ingezien. Alle documenten zijn gefotokopieerd, maar nu is het fotokopieerapparaat al meer dan drie jaar stuk en er worden maar geen nieuwe onderdelen gestuurd.
Aan de muren hangen en op de tafels liggen, onder glas, talloze documenten kopieën van ervan, met een summiere beschrijving in het Engels of het Italiaans. Om er wat van te maken stel ik voor dat de jonge Moehammad best de tekst zou kunnen overtypen, om zo een eenvoudig leesbaar document te krijgen (of mooi overschrijven) en dat hij wat achtergrond informatie kan vergaren, zoals waarom een bepaald verdrag tussen twee leiders werd gesloten. Wat was de oorzaak en het gevolg van dat verdrag? Wie waren de mensen die erin genoemd worden. Wat is te vertellen over het papier, etc. Dat alles en nog veel meer lijkt me veel interessanter dan de vraag over hoeveel minuten het theekopje weer een kopje thee zal zijn.
Maar er zijn kennelijk verzachtende omstandigheden waarom deze jon­geman die lijdensweg niet hoeft te gaan en gewoon voor zich uit mag blijven staren. (Een van de redenen was, zo begreep ik, dat de redelijk grote ruimte te klein was en dat men daarom hulp van de Nederlandse regering nodig had om meer ruimte te vinden en hulp van de Neder­landse regering nodig had om die grotere ruimte weer kleiner te maken door hem vol te stoppen met Nederlandse tafels.)

[…]

Ik ga met Abd al-Rahmaan A. de stad in, op zoek naar diafilms om de Wadi Do’an te fotograferen, maar diafilms zijn in de hele Wadi niet te vinden, daarom zal ik fotofilms van het project gebruiken.

[…]

Op straat sla ik enige tijd bedelende gesluierde vrouwen gade die zich vergapen aan, of onderhandelen met de chauffeur van, een spiksplin­ternieuwe Landcruiser, die echter de ramen van zijn, ongetwijfeld ge-airco-de auto niet open heeft gedaan. Deze mutasawwilaat (bede­laarsters) zijn kennelijk niet van Say’oen, want in de socialistische tijd kwam dat niet voor. Dit ‘gespuis, zo wordt me verteld, komt uit de Tihama. (Wat moet het daar vreselijk slecht zijn.)

[…]

Ik zie veel juweliers / goud­hande­laren in Say’oen en allemaal worden ze bezocht door veel vrouwen. (Een man mag volgens de islam immers geen goud dragen.) Ook de winkels met kleurige stoffen staan vol met vrouwen. Dat dragen ze allemaal in huis, zoals bij Hoesein al-A. (de receptionist van het hotel) thuis. Of de meisjes op straat, in de meest mooie kleurencombinaties, ‘afgeze­kerd’ met een mooie, grote zwarte hoofddoek, op z’n Indone­sisch gedragen.

[…]

Het tweede bezoek aan de tele­foonwinkel heeft ook geen resultaat, tenzij ik enkele uren wil wachten, maar dat wil ik niet. Ik krijg het door Abd al-Rahmaan reeds betaalde geld van de fax naar Jan Just Witkam terug. Zij zeggen hem verstuurd te hebben, maar kunnen geen ont­vangst­rapport tonen.

[…]

Dan staat Hamid B. (taxichauffeur) achter me. Abd al-Rahmaan had hem gebeld om te informeren of hij een Landcruiser heeft of niet. Met Hamid had ik een afspraak gemaakt om naar Wadi Du’an te gaan, maar van Abd al-Rahmaan had ik begrepen dat slechts het begin met een normale auto berijden wilt. Als je verder wilt, naar het mooiere gedeelte, dan heb je een Landcruiser nodig. Hamid kan wel voor een Toyota Hilux zorgen, maar dat is een vrachtauto met stugge vering. Als we toch hetzelfde bedrag moeten be­talen is een Landcruiser te prefe­reren. Met Abd al-Rahmaan ga ik bovendien twee dagen naar die Wadi en met Haimid maar één dag en dan ook nog maar een kort stukje.
Ik zie uit naar de tocht naar Wadi Do’an. Hamid brengt me vandaag naar het hotel in Tariem.
Daar verbeter ik de eigen, gecompu­teriseerde, administratie.


Dit is het einde van het verslag van 5 juni.

Index: Daar al-Machtoetaat, mutasawwilaat

Index van personen: Ursula Dreibholz, Ulrike FreitagHamid B., Hoesein al-A. (telefoon­winkel), Moe­ham­mad al-H., Jan Just Witkam.

Index van plaatsnamen: Gasr al-thawra, Hadramaut, Say’oen, Tariem, Yool.

Dit is het einde van dag 81 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

De uitspraak van enkele letters en klanken in Arabische woorden.
In alle gevallen wordt de ‘u‘ als een Nederlandse ‘oe’ uitgesproken.
De ‘g‘ zoals die in deze tekst voorkomt is in het Modern Standaard Arabisch de ‘q‘ (qaaf: ﻕ) en wordt in het Arabisch van Jemen en in het bijzonder het Arabisch van de Hadra­maut als de Engelse ‘g’, zoals in ‘good, goal, garlic’, uitge­sproken.
De ‘ch’ klinkt zoals in het Nederlands de ‘ch’ in ‘chaos’ wordt uitgesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.