Jemen, 4 juni 1996

Mijn chauffeur op de Yool.
Impressies van de Yool. Mijn onfortuinlijke chauffeur, Hamid B. uit Say’un, voor zijn ou­de To­yota Cressida, na de eerste reparatie van de gebroken bladveer. Hij repareerde die met een oude binnenband, een stuk touw en een flinke steen).
Voor deze rit had ik hem 5.000 rial beloofd, maar na afloop van de toer voegde ik daar nog 1.000 rial aan toe (ongeveer ƒ 13,00) voor de reparatie van de veer. Later vertelde hij me dat hij een nieuwe bladveer gekocht had. Samen met montage had hem dat 1.350 rial gekost!

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 4 juni 1996 (dinsdag).

Naar het einde of de index.

Tariem.
Een paar keer achter elkaar schiet ik uit de slaap wakker. Iedere keer ver­keer ik in ademnood, na een soort verstikking. Na een poosje ga ik rechtop zitten en laat een paar flinke boeren. Daarna heb ik geen last meer van oprispingen.
Het is al na twaalven.
Rond 03.00 word ik wakker. Het is be­nauwd en ik ben nat van het zweet, terwijl ik kort ervoor ook al wakker werd van een ijskoude wind.
Ik kan niet meer slapen, zeker niet meer als ik denk dat er een tijdje aan mijn kamerdeur gerommeld wordt.
Om 04.45 uur sta ik op en maak het dag-verslag van gisteren af.
Ontbijt.
Nu 07.30 uur.

Ik ga naar de bibliotheek, maar daar is natuurlijk geen elektriciteit.
Ik zoek de GAL-verwijzingen(1) voor ‘mijn’ manuscript.
Hotel: slapen.
Na 16.30 een uurtje zwemmen.
Douche met warm water, want de buitentemperatuur is fris.
Op het dak ga ik een op­komend onweer fotograferen en ben ik ge­tuige hoe een zandstorm via de weg Tarim-Say’un de Wadi binnenkomt en hoe alles in het stof verdwijnt. Deze storm wordt gevolgd door een onweer met heftige regenval. De verkoeling is slechts van korte duur. Al gauw druppelt het zweet weer van mijn voorhoofd.

Nu 23.00 uur: het is benauwd.
Weer: zandstorm en onweer.

Dit is het einde van de tekst in mijn dagboek.

Vanaf 24 april jl. maakte ik dagelijks een verslag van de zakelijke kant van het project. In dat verslag staat op sommige dagen inte­ressante infor­matie, die niet in mijn dagboek voorkomt. Hier volgt een deel uit die tekst.

Fragment uit het verslag van 4 juni.
Sjeik AB. ontving geen officiële ontheffing van zijn directeurschap en laat nu bij monde van Abd Allah al-A. weten dat hij zich nog directeur voelt. (Een directeur die niet op zijn werk verschijnt, dan.)
Abd al-Rahmaan A. zegt dat de sjeik in Sana’a is geweest en van alles op de hoogte moet zijn en dus ook moet weten hoe de vlag er bij staat.
Aan de bibliotheek hoort een ko­pieer­apparaat, dat echter al meer dan één jaar in reparatie is. Sjeik AB. laat nu weten dat de reparatie 70.000 rial kost. (Circa f. 900,00)

[…]

‘Calligraaf’ Hussain al-A. (niet de leraar Engels) levert voor de tweede keer een, naar Nederlandse maat­staven, een wanprestatie. Hij levert het aankondigingsbord om de schoe­nen uit te trekken, voordat de bezoeker de bibliotheek betreedt, voor de tweede keer af met een niet-rechte rand.
Ik zeg tegen Abd al-Rahmaan dat de siraat al-moestagiem (de rechte weg) niet slingert. De rand moet zo recht zijn als de siraat. Het blijkt echter onmogelijk om Nederlandse kwali­teit te eisen. Misschien ben ik te streng geweest. Ik laat het er maar bij.
Er staan taal- en stijlfouten op het grote bord dat buiten moet komen en waarop de Nederlandse gift wordt verklaard. Er staat dat de Republiek Jemen een cultureel ge­schenk gegeven heeft aan de re­ge­ring van het Koninkrijk der Ne­der­landen. (Dat zullen we nooit be­le­ven.) Ook dit bord moet opnieuw. Er is nog een derde bord en dat ga ik eerst maar eens bekijken, voordat het geleverd wordt.

[…]

In het zwembad vertelt Salim al-T., de leraar Engels en receptionist van het hotel, mij dat hij misschien gaat werken bij Canadian Occidental, een oliemaatschappij, die in Soena, tweeënhalf uur rijden ten zuiden van Tariem, een kantoor heeft. Daar kan hij 20.000 rial per maand verdienen. Dan moet hij veertig dagen van huis blijven, daarna heeft hij twintig dagen vakantie.
Als leraar heeft hij nu 7.850 rial en hij gaat vier dagen in de week naar Say’un, voor een vervolgopleiding, waarna hij ongeveer 250 rial per maand meer kan verdienen.
Hij begon tien jaar geleden, op 22 jarige leeftijd, als leraar te werken.
In het hotel verdient hij minder dan 5.000 rial. De anderen verdienen dat bedrag, maar die werken er langer dan hij.
Hij en zijn vrouw zien op tegen zijn lange afwezigheid, als hij bij de oliemaatschappij gaat werken, te­meer daar hij ook een zoontje heeft, maar het werk levert wel het broodnodige extra op. Hij rekent zich miljonair, na zes of zeven jaar.
Dan kan hij een tweede vrouw nemen, veronderstel ik, maar daar wil hij niets van weten. Hij houdt van zijn vrouw (echtgenote: hoerma) en wil beslist geen andere dan haar. Hij trouwde haar zes jaar geleden. Zij is geen familie van hem. Hij ontmoette haar in de klas. In de tijd van het socialisme zaten jongens en meisjes gemengd in de klas. (Waar­schijnlijk ook ongesluierd, maar dat werd me niet duidelijk.) (1.000 rial is ongeveer f. 13,00)

Dit is het einde van het verslag van 4 juni.

(1) GAL: “Geschichte der arabischen Litteratur” van Carl Brockelmann. Dit werk bevat talloze verwijzingen naar titels van Arabische manus­cripten in eveneens talloze biblio­theken en collecties.

Indexal-Ahgaaf-bibliotheek, hoer­ma, Siraat al-moestagiem.

Index van personen: Sjeik AB., Abd al-Rahmaan A., Hoesein al-A.: cal­li­graaf, Salim al-T.Nico.

Index van plaatsnamen: Say’un, Soena, Tariem, Wadi, Yool.

Dit is het einde van dag 80 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

In alle gevallen wordt de ‘u‘ als een Nederlandse ‘oe’ uitgesproken.
De ‘g‘ zoals die in deze tekst voor­komt is in het Modern Standaard Arabisch de ‘q‘ (qaaf: ﻕ) en wordt in het Arabisch van Jemen en in het bijzonder het Arabisch van de Hadra­maut als de Engelse ‘g’, zoals in ‘good, goal, garlic’, uitge­sproken.
De ‘ch’ klinkt zoals in het Neder­lands de ‘ch’ in ‘chaos’ wordt uitgesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.