Jemen, 22 mei 1996

Say'un: bedelaarsters.
De parkeerplaats naast het Gasr al-Thawra (Gasr al-Kathiri) in Say’un. De vrouwen die in het midden op deze dia te zien zijn hadden mijn aandacht, iedere keer als ik Say’un was en ze zag. Anders dan de andere vrouwen is een van de twee niet helemaal in het zwart gekleed, hoewel ze wel gesluierd is. Zij draagt een opvallende rode nigaab. Haar metgezellin draagt een roze zak over haar schouder. Deze vrouwen, zo werd mij verteld, waren mutasa­wwilaat, bedelaarsters, uit de Tihama. Die waren pas na de unificatie van Noord- en Zuid-Jemen in 1990, naar het zuiden geko­men. Naar Say’un, want in Tarim heb ik nau­welijks bedelaarsters gezien. Deze vrouwen spraken veel mannen aan, op de parkeer­plaats. Vooral die, die in de buurt van auto’s waren. Ze maakten dan een praatje. Misschien boden ze ook andere diensten aan. Prostitutie, zo werd mij verteld, was een voorkomend verschijnsel. Dat moet dan oogluikend worden toegelaten, want seks buiten het huwelijk en overspel kan dodelijke gevolgen hebben. Vlak voor onze komst naar het zuiden waren zowel in Say’un als in Tarim nog (ongehuwde) mannen en vrouwen in het openbaar afgeranseld na ontucht. (Zinaa’.)

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 22 mei 1996 (woensdag).

Tarim (Tarim, zinaa’, steniging, ni­gaabgaat (qat)).
Yaum al-wahda, Dag van de eenwor­ding, dus vrij.
Op 04.45 uur.
Werken: financiën en aan de FoxPro Database.
Dagboek bijwerken.
Vannacht geheel gekleed onder de klamboe. Alles wat bloot is, handen en hoofd, jeukt (iedere nacht), maar het jeuken houdt op als ik onder een (dun­ne) deken lig. Welke beestjes zijn voor dat jeuken verantwoor­delijk en waar­om houdt het jeuken onder een deken / laken op?
Het zijn geen muggen, die komen niet door de mazen van de klamboe.
In tegenstelling met alle andere ke­ren die ik in het buitenland verbleef ben ik nu alleen maar dikker ge­worden, anders werd ik altijd magerder.
Thuis in Nederland moet ik weer gaan sporten.
Nu 13.00 uur.
Hotel betalen: 7.350 rial is de prijs voor afgelopen week. Ik geef, zoals ge­bruikelijk, fooi. Ik betaal 8.000 rial.
Zwemmen in het zwembad voor Jemenitische mannen, omdat het bad voor Europeanen groen is.
Verder de hele middag vertellen met Muhammad al-S. en later ook twee vrienden van hem, waarvan ik er één verwissel met Salaah, die ik verleden week sprak. Deze studeert ook op de Koelliyat al-Shar’iyya (De Faculteit van het islamitisch recht) en ook deze wil over het geloof beginnen. (Wat betreft uiterlijk lijkt hij op Salaah.)
Zij vertellen over seks en over hoeren, die hier ook zijn en die met mannen in de auto buiten de stad gaan.
’s Avonds koken.
Nu 20.00 uur.

Gisterenavond kauwde Muhammad gaat (qat) en kon de hele nacht niet sla­pen, daarom wil hij nu naar bed. Gelukkig, want ik ben immers ook moe. Ik stond al voor 05.00 uur op.
Zijn vriend geeft me een boekje cadeau. Hij prees mijn gift aan Muhammad: het Oxford English-Arabic woordenboek. Hij wilde ook zoiets hebben en gaf me nu een flutboekje. Ik verdenk hem van slijmen, want ik ken hem slechts anderhalf uur.
Nu 22.00 uur.
Iedere avond, tussen 19.00 en 20.00 uur, waait het stevig. Dat is al zo sinds het begin van mijn verblijf hier.
’s Nachts is het fris buiten. ’s Avonds blijft het lang warm.

Dit is het einde van de tekst in mijn dagboek.

Na het vertrek van Nico op 24 april jl. maakte ik dagelijks een verslag van de zakelijke kant van het project. In dat verslag staat op sommige dagen inte­ressante informatie, die niet in mijn dagboek voorkomt. Hier volgt een deel uit die tekst.

Fragment uit het verslag van 22 mei.
Van mijn samier (gesprekspartner in de avond) Muhammad al-S. leer ik dat prostitutie ook hier voorkomt. Natuurlijk gaan de prostituées geheel gekleed in de tent (ḵayma) zoals onze aanduiding is voor de kleding van de lokale vrouwen.
Zij bieden zich aan op parkeer­plaatsen, hoor ik later van Belgische toeristen, die dat gadesloegen.
Ik herinner me dat ik zoiets ook al gezien had, op autoparkeerplaats naast het Gasr al-thawra in Say’un.
Lokale mannen vertellen steevast dat dat geen vrouwen uit Say’un zijn, maar bedelaarsters uit de Tihama.(1)
De prostituée gaat met de man mee, in zijn auto, naar een afgelegen plek. Het is kennelijk een publiek geheim, dat getolereerd wordt, want overspel en seks buiten het huwelijk (zinaa’) is een gevaarlijke aangelegenheid, hier in dit streng islamtische land, en kan dodelijke gevolgen hebben: steniging.
Ik vraag of Muhammad weet of er moorden op prostituées voorkomen. Hij zegt dat het zelden gebeurt.

Dit is het einde van het verslag van 22 mei.

(1) Volgens The Encyclopaedia of Islam zijn er drie streken met de naam Tihama. Twee ervan liggen langs de westkust van Saoedi-Arabië, aan de Rode Zee. De derde Tihama ligt aan de westkust van Jemen, ook aan de Rode Zee en strekt zich uit langs de kust van de Golf van Aden tot aan de kust van de Indische Oceaan. Ik neem nu aan dat met de mededeling: “De bede­laarsters komen uit de Tihama”, deze laatste streek bedoeld wordt.

Index: ḵayma, Koelliyat al-shar’iyya, mutasawwil, samier.

Dit is het einde van dag 67 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

Door op de twee eerste letters van een link te klikken, opent een nieuw tab­blad waarin de geo­gra­fische locatie van de plaats in Google Maps wordt getoond.
Wanneer u op de derde en volgende letters klikt komt u in een nieuw tab­blad bij Wi­ki­pe­dia­pa­gi­na terecht met informatie over deze locatie.
Bij begrippen wordt alleen Wi­ki­pe­dia geopend.

De uitspraak van enkele letters en klanken in Arabische woorden.
In alle gevallen wordt de ‘u‘ als een Nederlandse ‘oe’ uitgesproken.
De ‘g‘ zoals die in deze tekst voorkomt is in het Modern Standaard Arabisch de ‘q‘ (qaaf: ق) en wordt in het Arabisch van Jemen en in het bijzonder het Arabisch van de Hadra­maut als de Engelse ‘g’, zoals in ‘good, goal, garlic’, uitge­sproken.
De ‘ch’ klinkt zoals in het Nederlands de ‘ch’ in ‘chaos’ wordt uitgesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.