
Twintig jaar geleden: dagboekfragment 9 mei 1996 (donderdag).
Tarim (Tarim, abaya, nigaab).
Op 7.30 uur. Nog steeds moe.
Ik bel met Jan Just Witkam. Hij had de tweede fax nog niet ontvangen.
Ik ga naar de bibliotheek.
Abd al-Rahmaan A. komt met iemand (een aannemer) die de elektriciteit zal aanleggen.(1)
Ik spreek met een groep Nederlandse toeristen, waarbij een mooie (zoals later in het zwembad zal blijken) goudsmid.
De groep wil bijdragen in de kosten van de bibliotheek en stort samen het geweldige bedrag van f. 5,10. Er was zelfs iemand die zomaar, spontaan f. 0,25 bijdroeg. De anderen varieerden tussen 50 en 100 rial. Dus bijna niemand droeg bij!
Niettemin werd ik verliefd op de goudsmid. In 1995 deed ze de cursus Islamitische Kunst bij TCIMO. (Talen en Culturen van het Islamitisch Midden-Oosten.)
In het zwembad, in badpak, zag ze er sexy uit. Zij zal ongeveer van mijn leeftijd zijn.
Boven, mijn kamer, wat aanklooien.
Nu 18.00 uur.
Vandaag licht bewolkt.
De geldzaken van het project behandelen.
Koken.
Afwassen.
Van 21.00 tot 00.00 vertellen met Muhammad al-S. Hij wil graag naar het buitenland. Naar Nederland of veel geld verdienen. Dat willen ze allemaal, maar ik zou hem wel willen helpen als ik kon, maar ik kan niet.
Nu 00.30 uur.
Ik drink twee glazen Bacardi rum aangelengd met Tiem.
Ik ben zo dik geworden dat ik mijn broek bijna niet meer dicht krijg.
Een roedel wilde honden maakt de omgeving van het hotel onveilig.
In het zwembad, of in het nabije dorp, maken vrouwen muziek. Dansen ze? Ik hoor castagnetten.
Dit is het einde van de tekst in mijn dagboek.
Na het vertrek van Nico op 24 april jl. maakte ik dagelijks een verslag van de zakelijke kant van het project. In dat verslag staat op sommige dagen interessante informatie, die niet in mijn dagboek voorkomt. Hier volgt een deel uit die tekst.
Fragment uit het verslag van 9 mei. (Rashwa, Rubaat.)
Jan Just Witkam (de projectleider in Nederland, die aan de telefoon mijn vragen, die ik in een fax had gesteld, beantwoordt) gaat ermee akkoord dat een elektricien het elektriciteitsnet aanlegt. Ook gaat hij akkoord met de aanschaf van een nieuwe computer. Hij vindt het geen goed idee om een kopieermachine aan te schaffen, wegens de storingsgevoeligheid van dat apparaat.
Later hoor ik van Abd al-Rahmaan dat een mogelijke aanbieder van een kopieermachine ongeveer 3.500 dollar vraagt. Daar zou ik nooit mee akkoord zijn gegaan. De prijs van het apparaat wordt niet door de markt bepaald, maar door … wat het twee jaar oude apparaat nu in de winkel zou kosten. (Is dat socialistische economie?) Ik zou de eigenaar willen aanraden zijn apparaat nog tien jaar te bewaren. Misschien kan hij er dan 15.000 dollar voor krijgen!
Ook is Jan Just tegen het weggeven van boekenrekken aan het archief in Say’un. Ik denk dat we die rekken maar niet allemaal moeten opstellen, anders blijft er in de bibliotheek geen plaats meer over om nog een poot te verzetten.
[…]
De aannemer die het elektriciteitsnet zal aanleggen, Ahmad B. uit Say’un, berekent dat hij dat kan voor 40.000 rial. Daarnaast moet ongeveer 100.000 rial aan de elektriciteitsmaatschappij betaald worden voor de aansluiting op het net, met een eigen meter. Daarvoor zullen we een rekening krijgen.
Verder moet er nog 20.000 rial aan de medewerkers van die maatschappij betaald worden, waarvoor we geen rekening krijgen. Volgens Ahmad chaariyy al-ganoen, letterlijk: buiten de wet. (Dat betekent dus steekpenningen, of rashwa in het Arabisch.) Er geldt: geen steekpenningen, geen elektriciteit. [Dat staat nergens genoteerd, maar dat herinner ik me nog.] (1.000 rial is f. 13,00.)
Men vertelde mij dat met de vereniging van Noord-Jemen en Zuid-Jemen in 1990, de praktijk van omkopen geïmporteerd werd uit Sana’a.
[…]
Hoewel de Nederlanders, die deze bibliotheek bezochten, een belachelijk laag bedrag aan de bibliotheek schonken, waren zij de enigen die een bijdrage hebben gegeven in de tijd dat ik er was. De bibliotheek werd door veel groepen bezocht, maar niemand had er een cent voor over.
[…]
Een van de twee nieuwe medewerkers heeft alleen maar basisschool gehad. Toch heeft hij een enorme kennis op het gebied van wetenschap. Abd al-Rahmaan is jaloers op die kennis. De jongeman vergaarde deze door religieuze studies buiten het officiële schoolprogramma om. Hij volgde een opleiding aan de Rubaat, die geen diploma verstrekt.
Beide jongemannen wijden zich serieus aan het aan hen opgedragen werk.
Dit is het einde van het verslag van 9 mei.
(1) In eerste instantie was het de bedoeling dat ik de elektriciteit zou aanleggen. Dat zou gekund hebben als Nico er nog bij was geweest, maar nu stond ik er alleen voor. Daarom huurden we een aannemer in die dat zou doen.
Dit is het einde van dag 54 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)
Door op de twee eerste letters van een link te klikken, opent een nieuw tabblad waarin de geografische locatie van de plaats in Google Maps wordt getoond.
Wanneer u op de derde en volgende letters klikt komt u in een nieuw tabblad bij Wikipediapagina terecht met informatie over deze locatie.
Bij begrippen wordt alleen Wikipedia geopend.