Jemen, 12 april 1996

Shibaam, Jemen
Een voorbeeld van een houten deur in de stad Shibaam. In de bovenrand staat dat deze deur werd gemaakt in het jaar 1361 van de Hidjri-kalender (de islamitische jaartelling), dat is 1942 AD.

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 12 april 1996 (vrijdag).

Tarim (Tarim, Shibaam, Hidjri-kalender).
Op 5.00 uur.
Om 5.30 komt Hamid Salim B. ons ophalen en rijdt ons naar Shibaam. Daar gaan Nico en ik van circa 7.00 tot 11.00 uur houten deuren fotograferen.
Nico is zeer nauwkeurig en ik ben veel te slordig en onoplettend voor hem. Niettemin laat hij me een deel van de teksten op de deuren opschrijven. Ik heb het gevoel dat hij me wil testen en dat ik me moet bewijzen. Hij let erg op mij. Als gevolg daarvan word ik erg zenuwachtig en mislukt alles wat ik moet doen, wat hem weer kwaad maakt. Ik probeer maar een beetje de grote onschuld uit te hangen, maar voel me erg ongelukkig en gefrustreerd.
Zo gaat het ook bij het Arabisch spreken. Ik kan geen fout maken of hij verbetert me of zegt dat ik onverstaanbaar ben. Frustratie alom. Ik zwijg maar als hij erbij is. Ik zal, wat dat betreft, blij zijn als hij over tweeënhalve week naar huis gaat!
Niettemin probeert hij nu al te regelen dat ik daarna ook geen gelegenheid heb om iets Arabisch op te steken, want hij wil hebben dat Abd al-Rahmaan A. zoveel mogelijk naar de bibliotheek komt. Die spreekt (een beetje) Engels. Nico vindt dit niet het tijdstip voor mij om Arabisch te leren. Dan moet ik maar drie maan­den in Damascus gaan zitten, zegt hij.
Thuis tegen 12.30 uur.
Zwembad. Er zijn drie leuke Françaises, die echter al weer uit het water waren, toen wij eraan kwamen.
Van 13.30 tot 18.00 werken aan de FoxPro Database.
Bij Nico thuis (zijn hotelkamer met terras) van 18.00 tot 21.15 uur, onder andere gekookt. Alweer uien met tomatenpuree en macaroni. Ik wil niet meer, maar voeg mij naar de wens van Nico, omdat hij anders ook niet warm kan eten (??) wegens de te kleine hoeveelheid groente.
Eigen kamer: tekenen.
Nu 23.15 uur.
Weer: onderweg tussen Say’un en Tarim een zandstorm. (Zandstormpje.)

Dit is het einde van dag 27 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

Door op de twee eerste letters van een link te klikken, wordt in een nieuw tabblad de geografische locatie van de plaats in Google Maps weergegeven. Wanneer u op de derde en volgende letters klikt wordt u in een nieuw tabblad verbonden met de Wikipediapagina over deze locatie. Bij begrippen wordt alleen Wikipedia geopend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.