18 mei 2019

Geulhemermolen / Geulhemmermolen
Geulhemmerweg 49.
Rijksmonument 42117
Watermolen. Molenhuis, XVIIa; XVIIb in haakvorm; schuur 1643. Het complex is in 1768 verbouwd. Molenwerk XIX A. (Bron van dit tekstfragment: Rijksmonument 42117.)
Achtergrondinformatie
Houthem – Geulhem.
Websites
Beeldbank: Geulhemmermolen
Molendatabase: Geulhemmermolen
Wikipedia: Geulhemmermolen.
Gevelsteen: Geulhemmermolen.
(Veel historische informatie).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.

Geulhemermolen / Geulhemmermolen

Geulhemermolen / Geulhemmermolen

Geulhemermolen / Geulhemmermolen

Geulhemermolen / Geulhemmermolen
Waterschap
Roer en Overmaas
natuurlijk waterbeheer
Moderne besturingsmiddelen hand in hand met historische structuren
De Geulhemermolen en bijbehorende stuw zijn Rijksmonument. De huidige molen en het woonhuis stammen uit 1768, zoals ook blijkt uit de gevelsteen boven de moleningang. Tot 1955 is deze korenmolen in gebruik geweest. In 2010 heeft Waterschap Roer en Overmaas de molenstuw gerenoveerd.
De molen en bijbehorende gebouwen zijn beschermd vanuit de monumentenwet. De bijbehorende stuw echter niet. Door vuilophoping ontstond in het verleden wateroverlast. Dit was voor de toenmalige eigenaar reden om de historische stuw in 1968 te slopen.
De nieuw geplaatste stuw uit 1974 kende echter ook problemen, waardoor het stuwen niet meer mogelijk was en de vistrap in de Geul ter hoogte van de Onderste St. Gerlachstraat onvoldoende werkte. De vistrap werd eind jaren ’90 speciaal aangelegd voor stroomopwaarts zwemmende vissen die zich in de bovenstroomse beektrajecten willen voortplanten.
In 2007 heeft Waterschap Roer en Overmaas de stuw overgenomen om actief waterbeheer rond de molen te herstellen. De stuwdeur, bovenbalk, aandrijving en bediening van de stuw zijn in samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul en Bureau Aangepaste Technologie (Sittard) aangepast. Het karakteristieke aanzicht van de stuw en omgeving zijn behouden. De vernieuwde aandrijfunits zijn replica’s van aandrijfunits uit 1874. De nieuwe aandrijving is volledig geautomatiseerd en zal de stuw bij hoogwater in de Geul openen. De vistrap in de Geul functioneert weer optimaal. Vissen als de elrits, kopvoorn en beekforel kunnen nu hun paaigronden weer bereiken.