Houthem: Sint Gerlachuskerk

03 mei 2019


Sint Gerlachuskerk

Sint-Gerlachuskerk
Joseph Corneli Allée 1.


Rijksmonument 36789

R.K.Kerk, oorspronkelijk KERK van het adel­lijk vrou­wen­stift van St. Ger­lach. Drie­zij­di­ge zaal­kerk uit plm 1725, voor­zien van een to­ren­tje op de west­ge­vel, muur­pi­las­ters en seg­ment­boog­ven­sters. In­wen­dig wand­schil­de­rin­gen van Joh. Adam Schopfs 1751; Hoofd­al­taar XVIII A. Graf­tom­be van de H. Ger­lach 1783 met daar­te­gen ge­plaatst ge­sne­den hou­ten al­taar; com­mu­nie­bank, XVIII A; biecht­stoel, XVIII B; or­gel­kas XVIII; preek­stoel XIX A. 1 graf­steen van Ur­su­la Gro­ben­doncq (XVd), 1 graf­steen (XVd) en 3 al­taar­ste­nen, al­le van zand­steen en bij de res­tau­ra­tie in 1978 on­der de vloer ge­von­den. Mer­gel­ste­nen tuin­muur, XVII-XVIII. Op het kerk­hof en­ke­le graf­zer­ken. Van oor­sprong een­kla­viers or­gel, in 1786 ge­maakt door J. Bin­vignat. In 1894 ver­groot door P.J. Ver­meu­len. In 1957 uit­ge­breid met een oud rug­po­si­tief en vrij Pe­daal. Op het Rug­werk werd nieuw pijp­werk ge­plaatst. Bij de laat­ste res­tau­ratie in 1988 ble­ven in ge­wij­zig­de vorm het Rug­werk en het vrije Pe­daal ge­hand­haafd. Me­cha­nisch to­ren­uur­werk, B. Eijs­bouts, 1910.
(Bron van deze tekst: Rijksmonument 36789.)


Achtergrondinformatie
Houthem – Geulhem.


Wikipedia
Gerlachus van HouthemSint-Ger­lachus­kerkJo­seph Bin­vignatKerk­hofB. Eijs­boutsOrgelOrgel­kasVrij Pe­daalPijp­werkRug­po­si­tiefStiftP.J. Ver­meu­lenUr­su­la Gro­ben­doncq (geen ver­mel­ding).


Joost de Vree
Index van architectonische ter­men:
AltaarMergelPi­las­terRes­tau­ra­tieSeg­ment­boogZaal­kerkZand­steen.


Menu – 03/05: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Sint Gerlachuskerk

Sint-Gerlachuskerk.


Menu – 03/05: BeginEinde.


Sint Gerlachuskerk

Sint-Gerlachuskerk.


Menu – 03/05: BeginEinde.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.