Nijmegen: Latijnse School

19 april 2019


Latijnse School

Latijnse School
St. Stevenshofkerk 2.

Apostolische of Latijnsche School. Lang­ge­rekt, recht­hoe­kig ge­bouw met ver­die­ping en half za­del­dak, aan de west­zij­de af­ge­slo­ten door een trap­ge­vel, ge­bouwd 1544-1545 door Her­man van He­ren­gra­ve in vroe­ge re­nais­san­ce­vor­men. Ge­res­tau­reerd om­streeks 1965. Na­tuur­ste­nen go­tisch poort­je, waar­bo­ven stads­wa­pen in ezels­rug­boog-om­lijs­ting. Na­tuur­ste­nen plint. De ven­sters van de be­ne­den­ver­die­ping wor­den om­vat door korf­boog­nis­sen met drie­pas­tra­ce­rin­gen; hier­bo­ven een re­nais­san­ce­fries, on­der­bro­ken door ge­beeld­houw­de con­so­les, waar­op thans ver­nieuw­de apos­tel­beel­den. De ven­sters van de ver­die­ping wor­den om­lijst door korf­boog­nis­sen met re­nais­san­ce­ban­de­rol­les in de boog­vel­den. Kroon­lijst met re­nais­san­ce­fries en ge­beeld­houw­de con­so­les. De zij­trap­ge­vel be­zit een rij­ke or­na­men­ta­tie in re­nais­san­ce­trant.
(Bron van deze tekst: Rijksmonument 31170.)


Achtergrondinformatie
Nijmegen.


Wikipedia: Latijnse School.


Menu – 19/04: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Latijnse School

Latijnse School
St. Stevenshofkerk 2.


Menu – 19/04: BeginEinde.


3 gedachtes over “Nijmegen: Latijnse School

  1. Oké … , ietsjes persoonlijker … Zes jaar lang lag ik op me knieën bij de nonnen in een schippersinternaat. Zondags twee keer … Alles in het latijns … Zie je het voor je, dat kreeg je als kind door je strot gedrukt. Voor die nonnen was het de normaalste zaak van de wereld, want die hadden er voor gekozen. Laat ik er maar mee ophouden, per slot van rekening heet ik niet drs. Maarten ’t Hart: Een geboren schrijvers … Nu geef ik dus een reactie op mezelf … Het moet niet gekker worden. * Elfriede Heinzel, Amsterdam 19 april 2019 *

    Like

  2. Wat moet ik daarop zeggen, Frieda? Ik woon niet in Amsterdam en nonnen waren er niet in ons dorp, maar u heeft nu misschien wel Latijn geleerd, of u hebt enige notie ervan? Die kennis en ervaring heb ik niet. U ook prettige paasdagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.