Hanzestad Hattem: Stadhuis

17 maart 2019


Stadhuis

Stadhuis
Markt 1
Rijksmonument
Monumentnummer: 20969.


Rijksmonument: 20969.
Raadhuis. In oorsprong 16e eeuws, recht­hoe­kig ge­bouw op de hoek van de Markt en de Kruis­straat, ver­bouwd in re­nais­san­ce-trant in 1619 en vol­gen­de ja­ren. Het hoge za­del­dak wordt aan de oost­zij­de af­ge­slo­ten door een een­vou­di­ge trap­ge­vel en aan de west­zij­de door een rijk met na­tuur­ste­nen sier­de­len ge­or­na­men­teer­de top­ge­vel met rol­werk, sier­va­zen en be­kro­nend seg­ment­vor­mig schelp­fron­ton, waar­on­der car­touche met: ANNO 1619. De ge­vels wor­den ver­le­ven­digd door na­tuur­ste­nen ban­den, ge­blok­te ont­las­tings­bo­gen en sier­an­kers. De voor­gevel heeft een hou­ten kroon­lijst en een­vou­dige om­lijs­ting van het bo­ven­ven­ster in de mid­del­ste as uit 1770; de deur­om­lijs­ting da­teert van een res­tau­ra­tie in 1871 door de ar­chi­tect Koch te Zwol­le. Op de zuid­west­hoek een na­tuur­ste­nen sier­lan­taarn op sa­ter­con­so­les in re­nais­san­ce­vor­men. De ven­sters heb­ben acht- en zes­de­li­ge schuif­ramen. (Bron van de­ze tekst: Rijks­mo­nu­ment 20969.)


Joost de Vree
Index van architec­to­ni­sche ter­men
RenaissanceZadel­dakTrap­gevelTop­gevelNa­tuur­steenRol­werkFron­tonCar­toucheBandOnt­las­tings­boogSier­ankerKroon­lijstLijst­werkCon­soleSchuifraam.


Achtergrondinformatie
Hanzestad Hattem.


Menu – 17/03: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.