Bergen op Zoom: Markiezenhof

 
12 februari 2019
 
 

 
Markiezenhof

Op de achtergrond:
Steenbergsestraat 6
Markiezenhof
Rijksmonument nr.: 9244.

 

 

Achtergrondinformatie
Ber­gen op Zoom.

 

 

Menu – 12/02: BeginEinde.

 

 

Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Markiezenhof

Steenbergsestraat 6
Markiezenhof

 

 

Menu – 12/02: BeginEinde.


Markiezenhof

Steenbergsestraat 6
Markiezenhof

 

 

Historisch Centrum het Markiezenhof
Het Markiezenhof is het voor­ma­li­ge stads­pa­leis van de he­ren en la­te­re mar­kie­zen van Ber­gen op Zoom. Het is ge­bouwd tus­sen 1485 en 1514 in op­dracht van de he­ren Jan II en Jan III van Gly­mes door de ar­chi­tec­ten An­tho­nis en Rom­bout Kel­der­mans. Dit pa­leis in laat­go­ti­sche ‘Bra­bant­se’ stijl kreeg be­gin 18e eeuw een vleu­gel in ‘Fran­se’ stijl, ge­bouwd in op­dracht van mar­kies Fran­çois Egon de la Tour d’Au­vergne. Tij­dens de Fran­se pe­ri­o­de (1785-1814) kreeg het Mar­kie­zen­hof een mi­li­tai­re func­tie. Het was tot 1819 in ge­bruik als hos­pi­taal en ver­vol­gens tot 1957 als ka­zer­ne. In 1959 werd het ge­bouw ei­gen­dom van de ge­meen­te Ber­gen op Zoom. Na een in­grij­pen­de res­tau­ra­tie die van 1963 tot 1987 plaats­vond, kreeg Het Mar­kie­zen­hof een cul­tu­re­le func­tie. In het hui­di­ge mo­nu­ment zijn een bi­blio­theek, een res­tau­rant en ‘His­to­risch Cen­trum in het Mar­kie­zen­hof’ (mu­se­um en ar­chief) ge­ves­tigd. Het mu­seum toont de ge­schie­de­nis van dit pand en zijn be­wo­ners en de ge­schie­de­nis van de ker­mis, en or­ga­ni­seert daar­naast ex­po­si­ties van in­ter­na­tio­na­le po­li­tie­ke spot­pren­ten.
Openingstijden: dins­dag tot en met zon­dag van 11.00 tot 17.00 uur.
Voor verdere in­for­matie zie: Markiezenhof.

 

 

Geneagraphie
François Egon de la Tour d’Auvergne.

 

 

Menu – 12/02: BeginEinde.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.