Haarlem

Standbeeld
Kenau en Wigbolt
Kenau Simonsdoch­ter Has­selaer en Wig­bolt Rip­per­da.
(Brons, 2013) Kunstenaar: Graziella Curreli.

 

 

Beeldhouwer: Graziella Curreli
Blogspot: Graziella Curreli.
Wikipedia: Graziella Curreli.
Wikipedia: Kenau Simons­doch­ter Has­se­laer (1526-1581).
Wikipedia: Wigbolt Ripperda (1535-1573).

 

 

Menu – 01/11: BeginEinde.

Standbeeld-tekst

Wigbolt Ripper­da en Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer
door Graziella Curreli
Bij het beleg van Haar­lem door de Spaan­se troe­pen van 11 de­cem­ber 1572 tot 12 ju­li 1573 bood de stad maan­den­lang held­haf­tig ver­zet. Ka­pi­tein Wig­bolt Rip­per­da: vol­uit Wig­bolt ba­ron Rip­per­da tot Win­sum (1535-1573) was door prins Wil­lem van Oran­je aan­ge­steld als mi­li­tair com­man­dant en gaf lei­ding aan de ver­de­di­gings­macht van de stad. Aan Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer (1526-1581), scheeps­bou­wer en hout­han­de­laar van be­roep, wordt een be­lang­rij­ke rol toe­ge­dicht als aan­voer­ster van een vrou­wen­re­gi­ment bij de ver­de­di­ging van de stad.

Wigbolt Ripper­da and Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer
by Graziella Curreli
During the siege of Haar­lem by Spa­nish troops from 11th De­cem­ber 1572 to 12th Ju­ly 1573 the ci­ty re­sis­ted he­ro­i­cal­ly for months. Cap­tain Wig­bolt Rip­per­da (1535-1573), Ba­ron Wig­bolt Rip­per­da of Win­sum in full, was ap­poin­ted mi­li­ta­ry com­man­der by Prin­ce Wil­iam of Oran­ge and led the de­fen­ce of the ci­ty. Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer (1526-1581), ship­buil­der and tim­ber mer­chant bij pro­fes­sion, was as­cri­bed the im­por­tant ro­le of lea­der of a re­gi­ment of wo­men in de­fen­ce of the ci­ty.

 

 

Menu – 01/11: BeginEinde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.