Haarlem: Kenau en Wigbolt

Standbeeld
Kenau en Wigbolt
Kenau Simonsdoch­ter Has­selaer en Wig­bolt Rip­per­da.
(Brons, 2013) Kunstenaar: Graziella Curreli.

 

 

Beeldhouwer: Graziella Curreli
Blogspot: Graziella Curreli.
Wikipedia: Graziella Curreli.
Wikipedia: Kenau Simons­doch­ter Has­se­laer (1526-1581).
Wikipedia: Wigbolt Ripperda (1535-1573).

 

 

Menu – 01/11: BeginEinde.

 

 

the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

Standbeeld-tekst

Wigbolt Ripper­da en Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer
door Graziella Curreli
Bij het beleg van Haar­lem door de Spaan­se troe­pen van 11 de­cem­ber 1572 tot 12 ju­li 1573 bood de stad maan­den­lang held­haf­tig ver­zet. Ka­pi­tein Wig­bolt Rip­per­da: vol­uit Wig­bolt ba­ron Rip­per­da tot Win­sum (1535-1573) was door prins Wil­lem van Oran­je aan­ge­steld als mi­li­tair com­man­dant en gaf lei­ding aan de ver­de­di­gings­macht van de stad. Aan Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer (1526-1581), scheeps­bou­wer en hout­han­de­laar van be­roep, wordt een be­lang­rij­ke rol toe­ge­dicht als aan­voer­ster van een vrou­wen­re­gi­ment bij de ver­de­di­ging van de stad.

Wigbolt Ripper­da and Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer
by Graziella Curreli
During the siege of Haar­lem by Spa­nish troops from 11th De­cem­ber 1572 to 12th Ju­ly 1573 the ci­ty re­sis­ted he­ro­i­cal­ly for months. Cap­tain Wig­bolt Rip­per­da (1535-1573), Ba­ron Wig­bolt Rip­per­da of Win­sum in full, was ap­poin­ted mi­li­ta­ry com­man­der by Prin­ce Wil­iam of Oran­ge and led the de­fen­ce of the ci­ty. Ke­nau Si­mons­doch­ter Has­se­laer (1526-1581), ship­buil­der and tim­ber mer­chant bij pro­fes­sion, was as­cri­bed the im­por­tant ro­le of lea­der of a re­gi­ment of wo­men in de­fen­ce of the ci­ty.

 

 

Menu – 01/11: BeginEinde.

 

 

the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

Disclaimer

De au­teur de­zes kan niet ga­ran­de­ren dat al­le links naar ex­ter­ne web­si­tes (dus die van der­de par­tij­en) al­tijd zul­len blij­ven be­staan. On­der­wer­pen in Wi­ki­pe­dia, bij­voor­beeld, kun­nen ver­dwij­nen wan­neer wan­neer de ei­ge­naar an­ders be­sluit. Ook aan an­de­re links kan een ein­de ko­men, of kun­nen in on­ge­bruik ra­ken.
Wan­neer u een niet wer­ken­de link con­sta­teert kunt u dat mel­den in het re­ac­tie­veld. Bij voor­baat dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.