Karakoram Highway
1993 – 2018: vijfentwintig jaar geleden
Pakistan – Kashmir – China
Dagboek 1993
(Dag 7864) Ik arriveerde vrijdag jl. in Rawalpindi in Noord-Pakistan na een reis over de Karakoram Highway vanaf het beginpunt in Kashgar in China tot het eindpunt, niet ver van Rawalpindi. Mijn retourvlucht naar Nederland is pas op 8 september*, maar ik wil eerder vertrekken. Vandaag ga ik naar Karachi, daar waar ik het land binnenkwam op 12 juli jl. met de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom.
1.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante plaatsen een link naar de foto’s in Google Maps.
2.) De munteenheid in Pakistan is de Roepie: (PKR.) (f. 1,00 (gulden) = 14 Roepie, dus 100 Roepie = f. 7,00.)
3.) Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links niet werken (mobiele telefoon) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
4.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1993 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
Bevestiging? – Zwakkeling?
Risico – Engelse
Malariapillen – Steekpenningen?
Dinsdag, 10 augustus 1993.
Dag 31. Rawalpindi – Karachi.
’s Nachts word ik een paar keer wakker. Het lijkt alsof het regent en stormt. Ik meen lichtflitsen te zien door het raampje. De ventilator staat stil, er is dus geen elektriciteit. (Wat het weer betreft: overdag zie ik grote plassen water op straat staan, dus het heeft ’s nachts inderdaad geregend.)
Menu – Begin – Index en het einde.
Spanning
Om 6.30 uur ben ik wakker. Het TL-licht op mijn kamer flitst constant aan en uit. Er is iets met de starter, of met de buis zelf. Er is ook iets met de spanning, want de ventilator draait afwisselend heel snel en dan weer langzamer. (Dat kwam in het hele land voor, van noord tot zuid.)
Zal ik vandaag huiswaarts gaan? Ik heb er niet veel vertrouwen in.
Ik begin met het lezen van Lady Chatterley’s lover van D.H. Lawrence.
Menu – Begin – Index en het einde.
The News
Douche. Ontbijt (in het restaurant van het hotel) circa 9.00 uur.
Ik ga de stad in en wissel bij een geldwisselaar 50 dollar voor 1.600 Roepie.
Er waren twee aardbevingen, meldt The News, die ik ongevraagd onder mijn deur doorgeschoven kreeg.
De eerste circa één uur eerder dan ik merkte en circa 5,4 (of 5,9?) en die, die ik merkte, met 6,6 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag in Gilgit of omgeving. Geen doden of gewonden. De schade is gering.
Menu – Begin – Index en het einde.
Bevestiging?
Om 10.45 uur was de KLM-computer defect. Om 12.30 uur was de vlucht Karachi naar Boekarest bevestigd, maar Boekarest – Amsterdam nog niet. Als ik om 15.00 geen bevestiging van dat laatste deel heb, mag ik niet vliegen, zegt de KLM-medewerker. (Ik kan me herinneren dat ik daarop een halve minuut met Tarom in Karachi belde, maar weet niet meer wat ik daar besprak.) Ik mag misschien wel op 18-8 vliegen, maar dat wil ik zeker hebben, want dan kan ik eerst naar Lahore en dan naar Karachi. Anders ga ik eerst naar Peshawar.
Menu – Begin – Index en het einde.
Zwakkeling?
Ik eet brood met tomaten en cheddar. Ik ben erg zenuwachtig. Het moet lukken. Het hangt af van dat tweeënhalf uur durend vluchtje van Boekarest naar Amsterdam.
Het is nu 13.20 uur en over anderhalf uur weet ik meer.
Aan de ene kant ben ik blij dat ik weg kan (misschien), aan de andere kant heb ik het gevoel dat ik wegloop voor een soort verantwoordelijkheid, wegloop voor moeilijkheden, dat ik te zwak, te week ben om de zware opgave van deze vakantie te aanvaarden.
Ik ben niet geschikt voor de Derde Wereld. Ik ben te zwak, te verwesterd. Ik voel me ongemakkelijk.
Hoe moet ik thuis een en ander verantwoorden?
Verantwoorden bij wie?
Ik loop weg uit deze hitte en dit ongemak naar het comfort van thuis. Het alles geregelde leven. Het alles op tijd voorziene leven, naar de vertrouwde, minder vermoeiende maatschappij, waar alles voor je geregeld wordt, waar normen gelden die je kent. Nee, reizen is niets voor mij. Als ik een eigen huis zou hebben met bekende zaken, zoals een keuken, waar ik zelf vegetarisch zou kunnen koken, zou het misschien beter zijn. Misschien.
Ik wil een geregeld leven. Ik kan niet (meer) tegen het ongeregelde leven. Tegen de hitte, het stof, de vleesstank, de viezigheid (het afval, stinkend, in grote hopen) op straat, het vuil, de smerigheid, de gaten in de straat, in de stoep. Het luid toeterende verkeer. Dat alles, daar wil ik voor vluchten. Zwak, misschien, maar het is zo.
De slechte hygiëne, dat is misschien een betere omschrijving. De (terechte?) vrees voor allerlei enge ziektes als gevolg van de slechte hygiëne, dat is de grootste drijfveer om hier weg te gaan. Je moet op alles letten wat je eet en aanraakt. Niets is zonder meer veilig, alles moet je controleren. Is de thee wel warm / heet genoeg? (Om de bacteriën te doden.) De mensen zijn zo slordig, allemaal, maar wel onbegrensd vriendelijk.
Menu – Begin – Index en het einde.
Risico
Om 14.40 bel ik. Voor Boekarest – Amsterdam is nog geen bevestiging, “… but, take your chance, sir”, zeggen ze bij de KLM. Even denk ik na. Ik zal dit risico nemen en ga naar Karachi.
Het hotel kost 395 Roepie. (Kamer: 323 Roepie plus telefoonkosten.)
Taxi naar het PIA-kantoor: 15 Roepie. (Ik boek daar voor de vlucht naar Karachi van 19.05 uur. 2.070 Roepie. Taxi naar de luchthaven: 40 Roepie.
Menu – Begin – Index en het einde.
Engelse
De vlucht naar Karachi is zeker, daarvoor heb ik een ticket. De rest zie ik wel.
Ik eet mijn laatste tomaten op als ik zit te wachten om de luchthaven in te gaan. De Engelse, die tijdens de busrit van Kashgar naar Sust (Zie 27 en 28 juli jl.) naast me zat en niet met me wilde praten, is er met een vriendin en komt naar me toe. Ik herken haar eerst niet. Nu is ze wel spraakzaam, maar wat moet ik zeggen? Gelukkig hebben ze het in de gaten en gaan weer weg.
Menu – Begin – Index en het einde.
Malariapillen
Ik lees Lady Chatterley’s lover van D.H. Lawrence.
Om 18.30 zit ik in het vliegtuig. Om 19.30 vliegen we.
Islamabad / Rawalpindi is verlicht. Voor de rest blijft het donker tot Karachi. Ik zit naast een raam en kijk naar het oosten. Ik zie niets. Ik vlieg in een Boeing 747.
Van de warme maaltijd eet ik alleen de warme, droge rijst, zodat ik de malariapillen kan slikken.
Menu – Begin – Index en het einde.
Steekpenningen?
Om 21.00 uur ben ik in Karachi. Wat is de stad mooi verlicht: 1.400 kilometer zuidelijker. (Alsof je vanuit Amsterdam nu in Barcelona zit.)
Buiten is het benauwd. (30°C.)
Een Afghaan, die in Australië woont en bij zijn ouders in Islamabad op bezoek gaat, valt mij lastig met zijn zinloze praat over geld en mooie vrouwen. (Hij kwam uit Bangkok.)
Om 22.00 uur mag ik de luchthaven in, maar de Tarom Officials geven me niet veel kans. Ze zullen zien wat ze doen kunnen. (Moet ik ze soms steekpenningen geven? Dat kan ik niet geloven.)
Menu – Begin – Index en het einde.
Noten
Terugreis vervroegen. (8 augustus, noot 1.)
Menu – Begin – Index en het einde.
Meer informatie.
Index
Menu – Begin.
Pakistan-China: Chronologische weergave.
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.