1992 – 2017: vijfentwintig jaar geleden
Orient Express
Mijn eerste reis naar het Midden-Oosten
Dagboek 1992
(Dag 7501) Gisteren kwam ik in de stad Hama, (Syrië), aan. Ik sliep in het Cairo-hotel op het dak, buiten. Vandaag reis ik verder naar Aleppo. Ik boekte een busreis, maar het wordt uiteindelijk de trein die me naar die stad brengt. – De munteenheid in Syrië is het Syrische Pond (Lira): (£.). De koers is: £. 1.00 = f. 0,05. (Een stuiver.)
Woensdag, 12 augustus 1992.
Hama – Halab: Aleppo.
Op rond 7.00 uur.
Ontbijt: brood, banaan, kaas.
Douche.
Om 8.30 uur worden de bedden, op het dak, buiten, opgeruimd.
Ik ga naar het busstation en laat de reisdatum van morgen in vandaag wijzigen. Bus: 17.30 uur. Kosten van de wijziging: £. 5.
Er volgt een lange dag van wachten, van schaduwplekje naar schaduwplekje in het park. Anderhalf uur in het restaurant Afamia (waar het Karnak-busstation zit), wat eten en wat drinken. Buiten is het ondraaglijk warm en windstil.
In het Hotel Cairo mag ik op een bed slapen, in een kamer met ventilator. Ik doe dit maar even.
Hedenochtend bleef ik ook al zo lang mogelijk in het hotel, vertellen met de Fransman Thierry Belt en zijn vrouw. Hij is designer van meubels, onder andere voor Artifort in Maastricht. En met een Amerikaan: C.
Om 16.50 op het busstation. Wachten op de bus naar Aleppo tot 19.15 uur. De bus komt niet. Ik krijg mijn geld terug.
Zeer vervelend is dat ik de jongeman van 30-7-92, die me zijn adres gaf, ontmoette. (Tien minuten ervoor dacht ik aan hem, voor het eerst sindsdien, maar was hem niet vergeten.) Hij was teleurgesteld, dacht ik. Later op de avond ontmoette ik hem nogmaals. Ik zal hem schrijven.
Bij het busstation kwam ik in contact met de universiteitsstudent TJ. die in Aleppo ‘Hotelwetenschappen’ studeert. (Wat missen wij toch allemaal op onze universiteit.) Hij leert daar ook Engels en Frans. Kennelijk schiet dat niet op. Zijn adres luidt namelijk Xx-Hotel: Pastry Keetchin. [sic] (Aleppo.) Hij werkt dus in het een hotel in de patisseriekeuken. Hij is er kok / bakker.
Niettemin ben ik blij met zijn contact, anders was ik verloren (of had iemand anders om hulp moeten vragen) in deze bussenchaos.
Met een bus naar het station en met de trein (1e klas is volgeboekt) naar Aleppo £. 21. Op het station wil de politie weten wat ik in mijn doos heb. (Boeken!)
Er ontspint zich een discussie onder de andere passagiers over geld. Ik kan er vrijwel niets van volgen. Een van de passagiers vergelijkt Venezuela met Syrië. Die is kennelijk over de grens geweest. Een voorrecht.
In een volkscoupé wil TJ. eerst wat over geld weten: hoe duur alles in Nederland is, dat wil zeggen, hij wil het salaris van mij weten. Als moehandis [ingenieur / technicus] bij de PTT*. Ik moet dus een en ander relativeren, door ook over de prijzen te vertellen.
Dan gaat hij eerst 1e klas en daarna ‘beter 2e klas’ zitten. De bagage loopt volgens hem geen gevaar. Ik had er toch liever in de buurt van gezeten.
Hij wil Nederlands geld zien. Ik geef hem mijn laatste gulden. Die vind hij mooi, maar wil een papieren hebben. Ik leg hem uit dat het ‘kleinste’ papier tien gulden is (£. 247,50)
Op het station ‘bezorgt’ hij me een taxi. Twee ongure types. Hoe zit het met de meter?
TJ. vraagt en de chauffeur zegt dat hij aan het einde van de rit met mij zal afrekenen. (Daar twijfel ik niet aan.) Ik stap in. De meter staat op 31.57. Ik wijs erop.
“Geen probleem”, zegt de chauffeur.
In de taxi vragen ze waar ik heen wil.
“Tourist hotel.”
“Maar daar moet je met dollars betalen.”
“Nee, nee, ik betaalde twee weken geleden met Lira’s.”, bluf ik, want ik was er niet geweest, maar [de zussen] A. en T. wel.
Ze brengen me naar Hotel Atlas. Ik stap niet uit, maar zeg tegen hen: “Rij naar Hotel Syria.”
Dat doen ze.
De meter staat op circa 40.50.
Ik pak mijn spullen en zeg: Bikam? (Hoeveel?)
“£. 100”, zegt hij. Ik geef hem £. 25. (£. 20 te veel.) Hij weigert en wil £. 100 hebben.
Er komen mensen bij. Er vallen woorden. Ik bied £. 25. Iemand doet er nog £. 25 bij. Dat wil ik niet, maar die persoon zegt: “Geen probleem.”
Ik geloof dat de chauffeur totaal £. 50 kreeg. (De bijrijder deed niets.) Ik loop weg. (Het gesprek met de taxichauffeurs en omstanders in het Arabisch.)
Hotel Toerist heeft geen eenpersoonskamer en ik vergeet naar een meer-persoonskamer te vragen. Ik krijg gelukkig een tweepersoonskamer aangeboden.
Douche.
Water kopen.
Brood eten op de kamer.
Bed circa 23.00 uur.
Over: £. 2.175.
Voor een summiere uitleg over het Arabisch: klik hier.
Meer informatie.
Index
Menu – Begin – Hoofdindex.
Overzicht 1972-1990.
Chronologisch overzicht Orient Express 1992.