1992 – 2017: vijfentwintig jaar geleden
Orient Express
Mijn eerste reis naar het Midden-Oosten
Dagboek 1992
(Dag 7500) Dit is (dit jaar) mijn laatste dag in Damascus, de hoofdstad van Syrië. – Ik logeerde in Foendoeq al-Rabie’ (Het Lentehotel). – Ik ga met de bus naar de stad Hama, beroemd voor zijn middeleeuwse waterraderen / waterwielen: Nawa’ier. – In de binnenstad biedt mij iemand, zomaar op straat, een glas whisky(!) aan. – De munteenheid in Syrië is het Syrische Pond: (£.). De koers is: £. 1.00 = f. 0,05. (Een stuiver.)
Dinsdag, 11 augustus 1992.
Dimashq – Hama. (Damascus – Hama.)
Op 6.00 uur.
Douche.
Ontbijt.
Nog een beetje slapen.
Weg om 8.00 uur.
al-Baraamki-Busstation om 8.15 uur.
Ik heb ruim de tijd om naar twee stukken te kijken met een lekkere bult in hun strakke broek.
De bus vertrekt niet om 9.30 maar een half uur later. Ik zit naast een leuk jongetje van circa 10 jaar. Omdat hij snoepgoed met mij deelt en ik hem een banaan geef spreken we wat met elkaar en schrijf ik wat op over Nederland in het Arabisch. Mijn naam en de naam van de koningin.
In Homs bied ik hem wat te drinken aan, maar hij wil niets. De jongen die achter de bar staat prest hem (verbaal) om ‘Ja’ te zeggen. Ik koop twee limonades van £. 15. Een man, die ik al in Damascus op het busstation ontmoette en die de bus naar Tartus had, bemoeit zich ermee, want hij denkt dat ik opgelicht word. Het jongetje zegt dat we moeten gaan, want de bus zal vertrekken, maar buiten moeten we zeker nog tien minuten wachten voordat we in de bus mogen. (Wilde hij me beschermen tegen al die bemoeiallen?)
Hij heet AN. Hij is van Hama, of Damascus, dat is me niet helemaal duidelijk. Na Homs verwisselen we van plaats en laat ik hem naast het raam zitten.
Als we in Hama aankomen zegt hij (en de bestuurder van de bus) al-Hamdoe li’l-Llah ‘ala-s-salama. (Dank Allah voor de veiligheid / de veilige aankomst.) Ik antwoord met een herhaling van zijn woorden.
Hij zegt het nogmaals. Ik weet niet dat je moet antwoorden met Allahoe yoesallimak. (Moge Allah je beschermen tegen het kwaad.) (Maar het staat wel in les 14 van Baccouche. [Studieboek Arabisch.] [Yoesallimik tegen vrouwen!])
Als we uitgestapt zijn en hij met zijn moeder en zus op een taxi wachten, schud ik hem de hand en ga op zoek naar het Cairo-hotel, waar ik voor £. 75 op het dak kan slapen. Foendoeq al-Qahira. [Cairo-hotel].
In het park lopen veel stukken en in Nahr al-‘Asie [de rivier de ‘Asie: Orontes] zwemmen ook stukken, maar er is daar geen schaduw, dus kan ik niet blijven staan kijken.
Ook zijn er heel knappe en sexy meisjes.
Vertellen in het park. Waarover? Wel: geld, geloof en vrouwen.
Ik wandelde al langs zes van de tien nawa’ier*, die in het centrum van de stad, en de al-nawa’ier al-khamsa [de vijf noeria’s].
In het park enkele leuke jongens: over geloof en vrouwen. Enkele oudere mannen. Ik drink er thee en eet meloen. Zij zijn onderweg van de kust naar Damascus, of omgekeerd. We spreken over Nederland: halieb (melk).
Bij het busstation boekte ik voor donderdag naar Halab [Aleppo]. Dronk cola en at ijs in deze ge-air-conditioneerde zaak waar het Karnak busstation gevestigd is.
Hotel circa 18.00 uur.
Naar de geile hulp van het hotel kijken die de bedden op het dak opmaakt. Hij is constant met zijn lul bezig. Pakt hem steeds vast. Later lig ik op het bed en hij vervangt de kussenslopen. Hij zegt dat ik kuwais kathier (erg goed) ben. Ik zeg anta djamiel (jij bent mooi). Hij dankt me. Ik word geil op hem, hoewel hij niet uitgesproken sexy is. Ik lig met een erectie, maar hij laat zich bijna niet meer zien.
In de ondergaande zon lijkt het alsof ijzer en beton [van de borstwering / omheining] in de brand staan. Het felle oranje is slechts onder een bepaalde hoek zichtbaar.
In de soek koop ik bananen en ik zoek brood. Ik raak de weg kwijt, loop heel veel en moet uiteindelijk de weg vragen. Ik vraag naar de nahr [rivier], maar word niet begrepen. Foendoeq al-Qahira [Cairo-hotel], dat weten ze wel. Ze wijzen me een moeilijke weg: links, rechts, links, rechts enzovoorts. Ze bieden me een ijs-gekoelde gelige drank aan. Pure whisky! Die wil ik niet.
Na lang lopen vind ik het hotel. Ik zag een hele moderne wijk van Hama, met veel moderne mensen op staat. Veel moderne winkels.
Bed rond 23.00 uur. Buiten slapen.
Wegens muggenvrees slaap ik met mijn overhemd aan, met dicht gespelde mouwen.
Voor een summiere uitleg over het Arabisch: klik hier.
Meer informatie.
In de tekst genoemd.
Index
Menu – Begin – Hoofdindex.
Overzicht 1972-1990.
Chronologisch overzicht Orient Express 1992.