21 juli 1992

1992 – 2017: vijf­en­twin­tig jaar ge­le­den

Orient Express

Mijn eer­ste reis naar het Mid­den-Oos­ten

Dagboek 1992

(Dag 7479) Dit is mijn vijf­de dag in Istan­bul in Tur­kije. Van­daag dwaal ik wat door de stad. ’s Avonds neem ik de trein naar An­ka­ra, van­daar zal ik verder rei­zen naar Sy­rië. Ik lo­geer in Ho­tel Ana­do­lu. – De munt­een­heid in Tur­kije is de Turk­se Lira: (TL.). De koers is TL. 1.000 = f. 0,25, een kwart­je dus, maar de in­fla­tie is enorm. De waar­de daalt per dag.

MenuIndex en het einde.

Dinsdag, 21 juli 1992.
Istanbul – Ankara.
Op 7.00 uur. Nu moet ik in de rij staan voor de douche.
Om 9.45 verlaat ik het ho­tel. (Mijn ba­ga­ge, de rug­zak, laat ik er ach­ter.)
Ontbijt: twee sand­wiches / kaas plus een gro­te kop thee: TL. 8.000.
Boekenmarkt zoe­ken, vin­den.
Istanbul Uni­ver­si­teit: per on­ge­luk.
Regen.
Dezelfde weg terug­lo­pen, zon­der kaart, maar ik ver­dwaal en raak de weg kwijt. Ik kom in de wijk Saraç­hane en koop ge­le kaas: TL. 32.500 en brood: TL. 1.200.
Sultan Ahmet [plein], circa 13.45 tot 15.15 uur.
Ik haal mijn ba­ga­ge en ga over de nieuwe Ga­la­ta­brug (de oude ver­brand­de in mei / juni) naar Ka­ra­köy. Ik neem de veer­boot naar Hay­dar­paşa. Eet aan de wa­ter­kant onder an­de­re ay­ran: kar­ne­melk. (Die ik in Ne­der­land niet lust en hier lek­ker vind.)
Circa 20.00 uur zit ik in de trein op een ge­re­ser­veer­de plaats in niet-ro­kers coupé. De trein ver­trekt pre­cies op tijd. (21.00 uur.) (Ana­do­lu Eks­presi.)
Even buiten Istan­bul krijg ik een me­de­pas­sa­gier naast me. Een jon­ge­man die met on­der­bre­kin­gen tien jaar stu­deer­de. Dus zal hij 28 of 30 jaar zijn.
Mijn Engels is iets be­ter dan het zij­ne (hij is ci­viel in­ge­nieur), maar zijn in­tel­li­gen­tie is gro­ter dan het mij­ne. Hij is heel slim en weet veel meer dan ik.
Hij vertelt mij des­ge­vraagd over het po­li­tiek sys­teem in Tur­kije en de ‘af­han­ke­lij­ke on­af­han­ke­lij­ke’ me­dia die al­le nieuws met een sek­su­ele on­der­toon breng­en. De groot­ste krant Cum­hu­ri­yet heeft een op­lage van 200.000 stuks. (In een land met 60 mil­joen men­sen.) De kran­ten kun je niet echt ge­lo­ven.
Slapen in de stoel. Krij­sen­de kin­de­ren sto­ren me niet echt.


Meer informatie.

GM.: Google Maps. – Wi.: Wi­ki­pe­dia. – Web.: ove­rige bron­nen.
Turkije:
GM., Wi.
Istanbul:
GM., Wi.
Hotel Ana­dolu:
GM., Web.
Universiteit:
GM., Wi.
Saraçhane:
Sultan Ahmet:
GM., Wi.
Galatabrug:
GM., Wi.
Gouden Hoorn:
GM., Wi.
Karaköy:
GM., Wi.
Bospo­rus:
GM., Wi.
Haydar­paşa:
GM., Wi.

Index

Index van ter­men:
Index van per­so­nen:
.
Index van lo­ca­ties:
.

Me­nuBe­ginHoofd­in­dex.
Over­zicht 1972-1990.
Chrono­lo­gisch over­zicht Orient Ex­press 1992.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.