(Dag 1713) Cees en ik zijn samen op vakantie in Marokko. We zijn in de stad Meknes. We gaan vandaag naar Tanger, met de trein. (Mohammed R. is de persoon die we eergisteren in Meknes ontmoetten.)
Donderdag, 7 oktober 1976.
Op 6.00 uur.
Eten.
Inpakken en betalen.
Mohammed R. loopt met ons om 7.40 uur naar het station, dat vlakbij is. We spreken weinig. Om 7.55 uur neemt hij afscheid. Zijn school begint om 8.00 uur. Hij loopt weg zonder om te kijken.
Twee treinkaartjes naar Tanger, 2e klas: 43,60 Dirham (Dh).
De trein moet om 8.25 uur vertrekken; tegen 8.35 uur rijden we uit het station van Meknes.
In de trein komen we aan de praat met een student die in Tanger op het Amerikaans Instituut Engels leert. Hij spreekt het niet slecht, doch met een vreemd accent. Hij zegt ‘fahmous‘ in plaats van ‘feemous‘ als we ‘famous‘ bedoelen.
In Sidi Slimane stappen we over in een volle trein en vinden toch nog plaats. Ik neem foto’s.
Tegen 14.00 uur zijn we in Tanger.
We lopen naar Hotel Massilia (waar we de vorige keer verbleven).
Er werkt nu een mooie receptionist. Hierna gaan we naar de ‘Algemene Bank Marokko’, waar ze bijna geen Nederlands geld hebben, alleen briefjes van honderd gulden! En dat op een dependance van de ‘Algemene Bank Nederland.’
De Medina bevalt ons nu beter dan de vorige keer. We komen in andere straatjes en ook nu zijn het de ‘hasjverkopers’ die je het plezier bederven. (Ik maak enkele foto’s.)
We kopen wat we bijna vergeten waren: een souvenir voor J de K., want die heeft onze planten verzorgd: een wollen mutsje en ik koop een kanten mutsje voor Jan G.
We gaan de stad in en eten in een restaurant dat men ons bij Massilia de vorige keer had aangewezen (Zanzibar?) We eten erg goed (vegetarisch) en lekker. Er is live muziek met goed aangeklede buikdanseressen, die hun werk doen omdat het blijkbaar moet, want er kan geen lachje van af.
Eén vraagt aan mij of ik wil dansen, dat wil ik niet. Na een poosje komt een grote schaal aan: voor de muziek. Er ligt een briefje van 10 Dh op. Twee andere gasten leggen er samen 15 Dh op. Dat wordt mij onder de neus geduwd. Ik keer mijn beurs om, met allemaal losse munten. Eén Dirham en nog een. Een beetje rood word ik wel, maar ik leg er toch nog een halve bij. Nou ja, vooruit, ik maak er drie Dirham van en stop mijn beurs weg. Als de griet weg is, moet ik toch wel lachen.
Als we klaar zijn vragen we de rekening: 44 Dh. “Zonder service”, wordt er uitdrukkelijk bij gezegd. We hebben goed gegeten en lekker. We leggen vijf briefjes van 10 Dh neer en vier losse munten van 1 Dirham. (54 Dh dus!)
De ober komt en telt. Grof wijst zijn vinger op het rekeningresultaat en laat hem er hard op dansen. Als hij vrij brutaal zegt (hij was eerst zeer voorkomend en vriendelijk en lachte veel): “Dit is zonder service, meneer, zonder service. Deze prijs is zonder service!”, pak ik kalm vier briefjes van 10 Dh op en laat er één en de munten liggen. De ober weet niet hoe snel hij zijn excuses moet aanbieden en begint weer te lachen en vriendelijk te doen.
Erg kwalijk neem ik het hem niet, want talen …, talen, daar zijn die Marokkanen goed in, maar rekenen …, rekenen, daar hebben ze nooit van gehoord. Ook als het maar een beetje optellen is, dan dat duurt dan bijna tien minuten.
Stuk voor stuk. Ze kunnen niet rekenen. Ze zitten vaak te piekeren als ze wat moeten optellen. Ze piekeren zich suf en dan schrijven ze wat op en beginnen te tellen en ja hoor, na enkele minuten weet je dan dat je 1,35 Dh moet betalen.
We willen kaas kopen, maar hebben waarschijnlijk geen geld genoeg en gaan naar het hotel om te tellen. We komen tot 6,70 Dh. Eén kilo kaas kost 13 Dh en die man had in de winkel een stuk van precies één kilo liggen.
Ik zeg: “Dat is riskant, want stel dat hij zich vergist en meer dan een halve kilo afsnijdt, dan hebben we geld te kort.”
“Nou, dan nemen we de andere helft”, zegt Cees heel nuchter. Daar had ik niet aan gedacht en we moeten er hard om lachen.
Maar de man snijdt goed en telt zich daarna misselijk op onze handvol kleine muntjes. (Een rekenwonder is hij ook niet, want halverwege begint hij opnieuw.) Als puntje bij paaltje komt (we hebben een paar ‘stuivers’ te veel gegeven) krijgen we 0,05 Dirham (5 Franc) te veel terug. Dat merken we als we in het hotel zijn.
Rugzak inpakken.
Douche.
Tegen 23.00 uur op bed.
Weer: volop zomers, smoorheet.
Index
Menu – Begin – Hoofdindex – Overzicht 1972-1990 – Marokko 1976 (overzicht).