
(Dag 1711) Cees en ik zijn samen op vakantie in Marokko. We zijn in de stad Fez en proberen daar vergeefs een auto te huren. – We gaan vandaag terug naar Meknes, waar we verleden week ook al een paar dagen waren. – In de loop van de dag maken we kennis met enkele Marokkaanse jongelui.
Naar de index en het einde.
Dinsdag, 5 oktober 1976.
Op 7.00 uur.
We gaan naar de autoverhuurder [Hertz]. Er was geen auto. Dat was gisteren ook bekend, maar in het hotel was men vergeten dat tegen ons te zeggen.*
We betalen het hotel 117 Dirham (Dh) en laten onze bagage achter.
Enkele punten in Fez moest ik nog met de zoomlens nemen en dat doe ik dan ook. We gaan met een taxi terug naar het hotel en laten de chauffeur wachten, nemen de bagage en rijden met hem naar het station. Ik betaal de taxi met een ruime fooi, totaal 6 Dh. De trein kost 9,40 Dh (2 personen.)
In Meknes gaan we naar Hotel Touring in Rue Allal ben Abd Allah. Vervolgens gaan we naar het postkantoor. Cees heeft twee brieven Poste Restante van [zijn vriendin] JM en ouders. Ik een van Pa en Ma.
Als ik die gelezen heb, blijkt dat de mooie boys, die ik eerst buiten gezien had, nu binnen zitten. Een jongen kijkt naar mij en aan zijn blik zie ik dat hij belangstelling voor mij heeft. Ik doe of ik hem nauwelijks zie, want het zal wel weer over hasj gaan. Hij vraagt of ik lucifers heb en die heb ik niet.
Even later: waar komen jullie vandaan?
“Hoelanda.”
Nou, hij is op 1 oktober teruggekomen uit Nederland en Duitsland, waar hij twee maanden is geweest en vertelt erover in goed Duits. Zijn twee vrienden komen erbij zitten en spreken slechts Frans. Hij laat zijn fototoestel zien en we besluiten foto’s van elkaar te maken.
Ik haal mijn fototoestel en hij wil de Blitz gebruiken in daglicht. Ik gun hem dat plezier, maar zijn toestel is gemaakt voor een andere Blitzer [flitser] dan mijn camera. Ik maak dia’s van hen en de Duitssprekende wil mijn adres hebben en ik krijg het zijne.
Driss A.: Av. De F.A.R. 00; Meknes, Maroc.
Zijn vriend wil ook zijn adres geven, maar Driss vindt dat niet nodig. Toch doet hij dat. (Gelukkig.)
Mohammad R.: Quatier XX; Meknes, Maroc.
Driss is een blits mannetje, wil opvallen en loopt met zijn toestel open en bloot op de borst. In moslimstaten niet een normaal verschijnsel, daar [het maken van] afbeeldingen van mens en dier in de koran verboden is. (Hoewel er in de Medina en erbuiten talloze fotozaken zijn.)
Driss is in Duitsland wel tientallen keren dronken geweest en is er trots op.
We maken een afspraak voor vanavond acht uur om naar een discotheek te gaan.
Driss loopt achter jonge meisjes aan, zoals hij in Duitsland heeft geleerd en dat daar kon doen.
Mohammed zegt dat er een probleem is: Marokkanen mogen van de politie niet met toeristen samen lopen. Ik kom erachter dat dit voor de ‘bescherming’ van de toerist is, omdat meeste Marokkanen geldzeurders en hasjverkopers zijn. De mening van de toerist schijnt voor de politie niet interessant te zijn.
We gaan via het hotel naar de Medina. Mohammed had tegen Cees gezegd dat zij (zij drieën) erg tevreden waren over de kennismaking met ons. Cees had dit niet verstaan. Ik was mijn adres aan het opschrijven, maar hoorde het wel.
Cees en ik eten in de Medina vegetarisch, drinken een kop thee en gaan terug naar het hotel. We liggen een tijdje op bed.
Mohammed is de enige van de drie die komt opdagen. Met moeite mag hij het hotel binnen en dat dan nog maar voor een kwartier.
Driss is intern (hij studeert in Meknes, maar woont in Tetouan) en mag na 19.00 uur niet meer de straat op.
Met Mohammed wandelen we naar een rustige plaats, praten wat. Een drietal kameraden van hem komen erbij zitten. Mohammed rookt hasj, maar heeft die anderen niet graag in de buurt en we gaan weg.
We hebben een nieuw woord geleerd Sha Allah⁑ ‘Als god het wil’
In een restaurant praten we en drinken qahwa halib, dit is ‘café au lait’. (Koffie verkeerd.)
Als we over straat lopen neemt Mohammed plotseling afscheid: “De politie, we gaan uit elkaar, loop me na, dan treffen we elkaar weer.”
En ja hoor, de politie. Mohammed loopt weg en even verder spreken we elkaar weer. Iets dat in onze ogen ongelooflijk is. We staan versteld. Niet te geloven. Wat een land. Ik ben blij dat het niet het mijne is.⁂
We gaan tegen 10.00 uur uit elkaar en spreken voor morgenavond 6.00 uur af.
Cees en ik gaan het hotel. Daar vertelt hij dat [zijn vriendin] JM zich ongerust maakt over hem en hij wil haar verhaal als zijnde belachelijk aan mij vertellen.
Ik zeg hem dat als het hem op het hart ligt, hij het best aan mij mag vertellen, dat het echter niet zo moet zijn dat wat JM aan hem schrijft en dus voor hem bedoeld is (en dus feitelijk geheim is voor anderen), dat hij dat aan mij gaat vertellen. Hij moet haar respecteren.
Hij kan dat met moeite begrijpen.
Tegen 23.00 uur in bed.
Mohammed loopt over van complimenten. Hij wil niet dat we donderdag al weggaan. Ik vind Mohammed een fijne en sympathieke jongeman. Ik ga liever met hem om dan met Driss.
Weer: smoorheet, ondanks de lichte bewolking.
Index
Menu – Begin – Hoofdindex – Overzicht 1972-1990 – Marokko 1976 (overzicht).