
Beneden in het midden staat de Toyota Cressida van onze chauffeur Hamid.
Twintig jaar geleden: dagboekfragment 19 april 1996 (vrijdag).
Tarim (Tarim, Einaat, Wadi al-Masilah, Qabr Hoed, Hoesn al-Urr, Salaat, YouTube video: zie beneden).
Op 5.15 uur. Ontbijt om 5.30 uur.
Om 6.00 gaan we met taxichauffeur Hamid op weg naar Qabr Nabi Hoed. Een tocht naar het oosten van de Wadi Hadramaut. Dit deel van de Wadi is veel vruchtbaarder dan het westelijk deel. Er is veel meer groen en al een uur voor ‘Hoed’, (zoals men zegt) is er een permanent gevulde rivier (de Wadi al-Masilah) die we moeten doorkruisen en dat kan alleen omdat Hamid van zijn oude Toyota Cressida (met het stuur rechts) de aanjager van de radiateur losmaakt.
Eerst waren we in Einaat geweest, waar we de opmerkelijke tombes fotografeerden.
Qabr Nabi Hoed, ook wel ‘Qabr Nabi Allah Hoed’ (Het graf van de profeet (van Allah) Hoed) is een dode stad, die slechts drie dagen per jaar bewoond is, namelijk op 8, 9 en 10 Shabaan(1) tijdens de Ziyara.(2)
Hoesn al-Urr, een nabijgelegen fort, bezoeken we niet. Er zou niet veel te zien zijn.
We blijven ongeveer een uur in Hoed en rijden dan terug.
De weg is erg slecht en de vering van de oude personenwagen is niet wat hij geweest is. Het landschap, daarentegen, is indrukwekkend.
De vrouwen zijn heel mooi (hun ogen) en ik fotografeer er enkele. Als er geen mannen in de buurt zijn voelen ze zich vrijer. (Dat bleek ook toen we in Kawkabaan waren (22 maart) waar de meisjes rond en om zich heen keken alvorens hun gesluierde gezicht aan de camera aan te bieden. (In ruil voor baksjisj.))
Als Hamid in Qasam wil gaan bidden worden wij (in de schaduw) belaagd door een groep jongens die niet begrijpen dat wij niet naar de Salaat (gebed) willen. Christendom (dat ik in deze door en door religieuze maatschappij altijd moet voorwenden) blijkt een onbekend begrip. Op gegeven moment staan ze met geheven vuist allemaal te schreeuwen: Allahoe Akbar. (Allah is de grootste.) Een oudere vrouw stuurt ze weg en ze rennen geschrokken naar de moskee.
Zij vertelt een vrouw aan de overkant van de straat wat er gebeurde en informeert bij ons vanwaar wij komen.
Twee jongere meisjes blijven ons aanstaren. Ze zijn ongesluierd, dus nog geen vijftien jaar. (Dat is de leeftijd waarop ze zich moeten sluieren, volgens Husayn, de receptionist hier in ons hotel.) Als ik na een tijdje dreigbewegingen maak, rennen ze snel weg, maar blijven op afstand lachend kijken. Even later komt een jonger brutaaltje in mijn richting en bij haar doe ik hetzelfde. Zij rent weg, maar komt weer terug. Met haar voer ik een ‘dansje’ op waarbij we elkaar ‘bedreigen’ met gegrom en bekkentrekkerij en handen als dreigende klauwen, waar we beiden veel plezier aan beleven.
Ons spelletje gaat nog even door, ook als de andere meisjes al weggelopen zijn, omdat het manvolk weer uit de moskee komt. Dat is de ‘onderhuidse’ onderdrukking, de angst dat mannen dat niet goed zullen vinden, de angst voor hun opmerking: ‘Eeb’ (schande).
De vervelende snaken zijn eerder terug dan Hamid, die er nu toch aan komt. Kinderen die in hun jeugd alleen maar aan godsdienst denken en niet aan andere, veel leukere, dingen, om over te praten!
De tour met Hamid duurde van circa 06.15 tot 13.45 uur.
Restaurant van het hotel: lunch.
Terug in Tarim blijkt het zwembad vol met leuke vrouwen, maar er zit nog geen water in het bad.
FoxPro database.
Zwemmen.
Douchen.
FoxPro database.
Van 18.00 tot 21.15 uur samen zitten met Nico.(3)
Eten in het restaurant. Kerriesoep, patat met kip, ananas.
Nu 22.45 uur.
Weer: je kon zien dat het op sommige plaatsen geregend had, in de oostelijke Wadi. In Tarim slechts enkele wolken aan de hemel. Droog.
Hidjri-kalender.
(1) Shabaan is de maand die voorafgaat aan de vastenmaand Ramadan. Zie de Hidjri-kalender.
(2) Ziyara betekent letterlijk ‘bezoek’. Men bezoekt Qabr Hoed voor een soort pelgrimstocht / bedevaart.
(3) Rond deze tijd rekende Nico uit dat hij langer met mij samen was dan hij ooit met zijn vriendin IR samen was geweest.
Paradijs.
Hierbeneden kunt u een video op YouTube zien, Arabisch gesproken, Engels ondertiteld, over de Hadramaut, Qabr Nabi Hoed en omgeving. Er zijn ook beelden te zien uit de al-Ahgaaf-bibliotheek in Tarim.
(In deze video komen nogal wat graven, ‘kerkhoven’ en tombes voor van overleden mensen. Dat komt omdat de dood een centraal thema is in de islam, met name het begrip ‘leven na de dood’. Daarvoor leef je, volgens de islam, om na de dood te genieten van het ‘leven na de dood’, in het Paradijs, wel te verstaan, met de bekende 72 maagden en nog veel meer schoons en lekkers, zoals wijn en druiven.)
Video: back to the roots. (Circa 22 minuten.)
De eerste beelden tonen een overzicht van de stad Hadjarayn (Wadi Duaan), direct gevolgd door een overzicht van de stad Shibaam (01:00), vervolgens Tarim (01:10) etc.
Wat opvalt is dat er wordt gesproken over de zeer aardige Hadaarim, (de inwoners van de Hadramaut), maar dat slaat alleen op mannen. Er is in deze video nauwelijks een vrouw te zien. (Enkele boerinnen (05:10) op afstand.)
Alle mannen lopen in sarongs. (Ik deed dat ook, in en rond het hotel.)
U ziet hoe ‘mudbrick‘ wordt gemaakt (05:15).
Qabr Hoed (06:30) en beelden van de ‘Ziyara‘ (08:00). Ook de festiviteiten erna, met kamelen (09:07), waarmee ook een race werd georganiseerd, zoals ik eind 1997 zag.
Een uitgebreider verslag van Tarim (13:30) en de islamitische universiteit aldaar.
Enkele voorbeelden van islamitische handschriften (manuscripten) (16:07). De al-Ahgaaf-bibliotheek (16:31), die nu veel kleiner lijkt te zijn dan toen ik er was in 1996.
De folkloristische dans Shabwani (18:25) en ‘Daan‘, de Hadramitische poëzie op muziek (20:13).
Ik zie in deze video ook auto’s over geasfalteerde wegen rijden. Die waren er nog niet in 1996. Toen bestond de weg uit gaten en kuilen en rechtdoor rijden was alleen maar over korte afstanden mogelijk.
Dit is het einde van dag 34 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)
Door op de twee eerste letters van een link te klikken, wordt in een nieuw tabblad de geografische locatie van de plaats in Google Maps weergegeven. Wanneer u op de derde en volgende letters klikt wordt u in een nieuw tabblad verbonden met de Wikipediapagina over deze locatie. Bij begrippen wordt alleen Wikipedia geopend.