Jemen, 9 april 1996

Shibaam, Hadramaut
Ondergetekende voor de stad Shibaam.

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 9 april 1996 (dinsdag).

Tarim (Tarim, Say’un, Shibaam, Riaad al-Salihien).
Rond 7.00 uur zitten we al in de taxi naar Say’un. We willen onze visa laten verlengen, maar dat kan pas rond 9.00 uur.
Nico wil een fax versturen naar zijn vriendin IR en naar Jan Just Witkam. Omdat de jongen in het faxkantoor niet die zorgvuldigheid toepast die Nico wens­te, reageert hij nogal kwaad of overspannen en loopt woedend uit het kan­toor weg. De rest van de dag wordt een beetje gekenmerkt door een ge­ïr­ri­teer­de Nico, die overspannen lijkt te worden.
De ambtenaar van het kantoor waar we onze visa willen laten verlengen wordt door hem onheus bejegend en later reageert hij ook al geïrriteerd op vergeefse pogingen van Husayn Ali A. van het telefoonkantoor in Tarim om een ver­bin­ding met Sana’a tot stand te brengen.
Natuurlijk is Nico teleurgesteld dat niets loopt zoals het ons voorgespiegeld was, maar hij heeft ook een ronduit negatieve opvatting over deze maatschappij en wil haar voor alles zo gestroomlijnd zien als de onze.
De elektriciteit valt dagelijks (overdag) uit. Hij wil maar niet begrijpen dat e­lek­tri­ci­teit voornamelijk er is voor verlichting en op de tweede plaats mis­schien voor koeling (koelkasten). Airco (in ons hotel) is helemaal niet zo belangrijk voor de boeren hier, dus de druk om wat aan continuïteit van de elektriciteit te doen is niet groot.
We verlengden ons visum (tot 17 juni 96), wat 1.200 rial kostte en waarvoor we twee pasfoto’s nodig hadden, die we lieten maken.
We kochten een ticket met Yemenia naar Sana’a voor 24 april. (Op het kantoor werkte een mooie, ongesluierde, vrouwelijke manager.)
Met onze ‘vaste’ taxichauffeur Hamid Salim B. gingen we alle adressen af en hij bracht ons ook naar het hotel in Tarim voor 1.000 rial.
Zwemmen.
Lezen in “Riaad al-Salihien” van al-Nawawi.

Tekenen.
Slapen.
Ongeveer een uur vanaf het dak van het hotel, met de verrekijker, de omgeving bespieden: de geheel gesluierde vrouwen.
Samen naar het telefoonkantoor van Husayn Ali A., vanwaar geen enkele ver­bin­ding tot stand kwam.
Koken.
Natafelen.
Nu 22.15 uur.

Dit is het einde van dag 24 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

Door op de twee eerste letters van een link te klikken, wordt in een nieuw tabblad de geografische locatie van de plaats in Google Maps weergegeven. Wanneer u op de derde en volgende letters klikt wordt u in een nieuw tabblad verbonden met de Wikipediapagina over deze locatie. Bij begrippen wordt alleen Wikipedia geopend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.