Jemen, 20 maart 1996

25 jaar geleden

20 maart 1996 / 20 maart 2021

Werken in Jemen

al-Gasmi-hotel, Sana'a.

Sana’a.

Ons hotel, het al-Gasmi-hotel in de al-Gasmi-wijk in de oude stad van Sana’a. Helemaal bovenop is mijn kamer, de mafradj. Daar zijn ook de qamariyya’s te zien die ik gisteren fotografeerde. Er is geen overeenkomst, want aan de buitenkant zit vaak een ander kunstig raamwerk dan aan de binnenkant. Misschien om het kleurijke effect nog te verhogen.
Rechts boven en links beneden staat ‘Allah’.


Menu – 20/03-96: BeginEinde.


Dit verslag is gebaseerd op mijn dagboek en andere notities uit 1996 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.


Dag 4 van 93 dagen in Jemen

Ik ben met collega Nico in Sana’s. Het is de bedoeling dat we binnenkort naar de plaats Tariem in de Hadramaut vertrekken, daarvoor boeken we vandaag de tickets. Vanavond gaan we met twee Nederlandse Arabistes op stap.


Woensdag, 20 maart 1996
Ik sta tegen 7.30 uur op. Hoewel mijn verblijf overweldigend is in deze mooie en interessante stad, denk ik af en toe, tegen mijn verwachting in, nog wel eens aan mijn vrienden en kennissen die in Nederland zijn achtergebleven.

Nico en ik ontbijten in het hotel. Daarna wisselen USD 100 voor 13.800 rial. Vervolgens boeken we op het Tahrierplein voor ons beiden voor woensdag 27 maart, een vlucht naar Say’un in de Hadramaut, die USD 123 per persoon kost.

Bij het Taj Sheba Hotel wachten we op de Cultureel Attaché van de Nederlandse Ambassade, die ons begeleidt naar het Instituut voor Cultuur en Handschriften.
We moeten onszelf voorstellen en ik vertel dat ik, voordat ik Arabisch ging studeren, vijfentwintig jaar als technicus bij de Nederlandse telefoonmaatschappij PTT gewerkt heb. Ook vermeld ik mijn catalogiseercursus voor Arabische Manuscripten, die ik in Londen bij de al-Furqaan-stichting volgde, alsmede mijn catalogiseerwerkzaamheden in de Palestijnse Khalidiyya-bibliotheek in Jeruzalem.


Menu – 20/03-96: BeginEinde.


We laten visitekaartjes drukken, die zaterdag a.s. gereed zijn. Daarna gaan we naar ons hotel en lunchen daar.
We beginnen met een kasboek om onze uitgaven na afloop van het project te kunnen verantwoorden.

Rond 17.00 uur komen de twee Nederlandse Arabistes, die we gisteren ontmoetten, LA en CR. We wandelen door de soek (markt) en tegen 19.00 uur nemen we met z’n vieren een taxi naar een buitenwijk van Sana’a en eten in het restaurant Chicken Tickle in de Ammanstreet.

De rit ernaar toe duurt heel lang, want het rechter achterwiel van de taxi slingert en schuurt tegen de carrosserie. (Vrijwel alle taxi’s in Sana’s zijn zeer slecht, sommige missen zelfs een deel van de vloer, zodat je aan het voorbij glijdende asfalt (als dat er al is) kunt schatten hoe snel je ongeveer rijdt.)

Het eten in het restaurant is niet slecht en we hebben een gezellige avond, met Brian, een Amerikaanse vriend van CR, die een visum voor Irak kreeg.
Het eten kost voor ons vijven 4070 rial, circa f. 40,70. Nico en ik betalen samen 2050 rial. CR at weinig en betaalde dus weinig.

Met een taxi rijden we naar het Frans Instituur, waar LA logeert en gaan dan naar ons hotel. Daar is de elektriciteit (weer eens) uitgevallen en ik schrijf mijn dagboek bij het licht van mijn zaklantaarn.

Weer: in de namiddag en avond stortbuien.


Menu – 20/03-96: BeginEinde.


Index personen.

Personen: CRNico.

Index locaties.

Locaties: HadramautSana’aSay’un.

Index termen.

Termen: AllahGasmi-hotelGuldenHandschriftRial.


Dit is het einde van dag 4 van 93 dagen totaal van mijn verblijf in Jemen in 1996.
Naar alle gepubliceerde dagen.

Menu – 20/03-96: BeginEinde.


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.