Jemen, 20 maart 1996

al-Gasmi-hotel, Sana'a
Ons hotel. Het al-Gasmi-hotel in de al-Gasmi-wijk in de oude stad van Sana’a. Helemaal bovenop is mijn kamer, de mafradj. Daar zijn ook de qamariyya’s te zien die ik eerder fotografeerde. Er is geen overeenkomst, want aan de buitenkant zit vaak een ander kunstig raamwerk dan aan de bin­nen­kant. Misschien om het kleurijke effect nog te verhogen.
Rechts boven en links beneden staat ‘Allah’.

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 20 maart 1996 (woensdag).

Sana’a. (Sana’a, Allah, Yemenia, Say’un, al-Khalidiyyaal-Furqaan (website van~))
Op rond 7.30 uur.
Rondhangen.
Soms denk ik, tegen de verwachting in, nog wel eens aan de in Nederland ach­ter­ge­ble­ven vrouwen SA en BQ.
Nu 08.15 uur.

We nemen een ontbijt en gaan daarna 100 $ wisselen voor 13.800 rial. Vervolgens boeken we bij Yemenia op het Tahrirplein twee vluchten naar Say’un voor woensdag 27 maart, 123 $ per persoon.
Dan wachten we bij het Taj Sheba hotel op MN, die met ons naar Yusuf MA, directeur van het Instituut voor Cultuur en Handschriften, gaat, waar we ons zelf moeten voorstellen. Mijn loopbaan bij de PTT en Studie Arabisch vind ik vermeldenswaard, MN noemt ook de Furqaan-cursus(1) en de Khalidiyya-bi­blio­theek.(2)
Daarna laten we visitekaartjes(3) drukken (zaterdag klaar) en terug in het hotel lunchen we.
We beginnen met het kasboek en ik bestudeer het Language Reference Book van FoxPro.
Rond 17.00 komt LA en even later CR. Tegen 18.00 gaan we de soek in en even voor 19.00 uur nemen we met z’n vieren een taxi naar het al-Mahal(?) Chicken Tickle(?) restaurant in de Ammanstreet, in een buitenwijk van Sana’a.
Het rechter achterwiel van de taxi slingert en loopt tegen de carrosserie. De man rijdt niet snel. De rit duurt enorm lang.
[…]
Het eten in het restaurant is niet slecht.
Het is gezellig en er is een vriend van CR, Brian, een Amerikaan die een visum voor Irak kreeg.
Nico en ik betaalden samen 2050 rial. CR at weinig en betaalde dus weinig. Nico en ik brengen mooie LA naar huis (met een taxi: Frans Instituut) en gaan zelf ook naar het hotel.
Nu 23.15 uur.
Tegen 23.00 viel het licht uit en ik schrijf nu bij het licht van mijn zaklantaarn.
Weer: in de namiddag veel harde stortregens. Ook ’s avonds.
[…]

(1) Furqaan-cursus: een cursus voor het leren catalogiseren van Arabische hand­schrif­ten / manuscripten, bij de Arabische al-Furqaan-stichting in Londen (UK).

(2) De Khalidiyya-Bibliotheek, een Palestijnse bibliotheek in Jeruzalem, waar een catalogiseringsproject van handschriften liep en waar verschillende stu­den­ten uit Leiden, waaronder ik, vrijwillig werkten, in de zomer van 1994 en 1995.

(3) Het Arabische woord waarvan de uitspraak hetzelfde klinkt als Nico, be­te­kent in het Arabisch van ‘de straat’: neuk hem. Nico is geen homo, maar een macho heteroman. Om (besmuikt) lachen, of, nog erger, hilarische reacties te voorkomen, liet hij ‘Nikolaus’ als zijn voornaam op kaartjes drukken.

Dit is het einde van dag 4 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

Door op de twee eerste letters van een link te klikken, wordt in een nieuw tabblad de geografische locatie van de plaats in Google Maps weergegeven. Wanneer u op de derde en volgende letters klikt wordt u in een nieuw tabblad verbonden met de Wikipediapagina over deze locatie. Bij begrippen wordt alleen Wikipedia geopend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.