Culemborg: 6 juli 2020

Culemborg klopt!
Rivierenland
Betuwe – Bommelerwaard – Land van Maas en Waal
Achtergrondinformatie
Culemborg: 6 juli 2020.
Dagje uit in Culemborg
Culemborg is een eigentijdse, levendige Gelderse stad met een rijke historie. De naam Culemborg komt al vanaf 1281 in de archieven voor. De stad is ontstaan op een kruising van oeverwallen van het riviertje de Meer en de Lek. Door de ligging aan een knooppunt van waterwegen was deze plek bij uitstek geschikt als marktplaats. De huidige dinsdagmarkt stamt nog uit de late middeleeuwen.
Prominent op de Markt staat het stadhuis, dat als een juweel in de middeleeuwse bouwkunst beschouwd kan worden. Verder geeft het museum Elisabeth Weeshuis in de Herenstraat een goed beeld van de economische en culturele geschiedenis van Culemborg. Ook de tuin, met daarin een van de overblijfselen van de stadsmuur, is een bezoekje meer dan waard. De kasteeltuin aan het Voorburg herinnert aan de tijd dat er in Culemborg een kasteel stond.
Dat Culemborg een meubelstad bij uitstek is, wordt in het Gispen museum extra benadrukt. In dit museum is een indrukwekkende collectie (kantoor-) meubelstukken van de eerste 75 jaar Gispen te zien. Ook kent Culemborg sinds 2002 een Elvis Presleymuseum. Op ’t Jach is Korenmolen De Hoop te vinden, die dateert uit 1853 en waar de molenaar rondleidingen verzorgt.
Op Kinderboerderij De Heuvel worden tal van activiteiten voor kinderen en hun ouders georganiseerd.
Papklok
Elke avond om 21.50 uur luidt in Culemborg de papklok. De Papklok was in vroeger tijden voor de mensen die op het land werkten het teken dat het werk er op zat. Zodra de papklok luidde, ging men naar huis om een bord warme pap te eten. De stadspoorten sloten namelijk om 22.000 uur en bleven dicht tot de volgende dag.
Evenementen
Culemborg wordt regelmatig opgevrolijkt door verschillende evenementen. Eind mei vertrekt een nostalgische stoet met oldtimers vanaf de markt voor een rit door de omgeving. Elk tweede weekend van juli wordt het Zomerfeest Culemborg Bijvoorbeeld gehouden. De zwemtocht Beusichem-Culemborg maakt vast onderdeel uit van dat programma. In augustus kunnen bluesliefhebbers hun hart ophalen tijdens Culemborg Blues. In september is er Open Monumentendag en één keer in de twee jaar is er in september aandacht voor kunst tijdens Lek Art.
Groene stad
Culemborg is met recht een groene stad te noemen. Bijzonder is het stadspark De Plantage. In 1850 ontwierp tuinarchitect Louis Paul Zocher dit park, dat in 2005 is aangewezen als monument.
In 1989 heeft de gemeente Culemborg het park De Zump aangelegd. Dit park, dat ligt ingeklemd tussen de wijk Voorkoop en de N320, is circa 8,5 hectare groot met weilanden, knotwilgen, hoogstamfruitbomen, sloten, een poel met moeras en een bosachtig gedeelte. De Zump is daardoor rijk aan amfibieën, vogels en insecten.
De ligging aan de Lek biedt de bezoekers aan Culemborg veel mogelijkheden. De jachthaven wordt jaarlijks door vele passanten bezocht. De uiterwaarden langs de Lek aan de westzijde van de stad zijn een bezoek meer dan waard. Deze uiterwaarden, de Goilberdinger- en Braasemwaard zijn tijdens de dijkverzwaring in 1999 omgevormd tot een gevarieerd natuurgebied. De zomerkade is voor een deel verwijderd en op verschillende plaatsen zijn geulen gegraven. Daardoor heeft de rivier bij hoog water meer ruimte.
Het gebied wordt begraasd door ruig uitziende, maar toch zachtaardige galloways. De van oorsprong uit Schotland afkomstige runderen voelen zich goed thuis in de uiterwaarden. Ze houden het landschap open en afwisselend waardoor voor veel verschillende planten en dieren een aantrekkelijk gebied ontstaat.
Een fors stuk van het Culemborgse grondgebied maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een oude verdedigingslinie, aangelegd tussen 1815 en 1940. Het hele westelijke buitengebied van Culemborg vormde een belangrijk inundatieveld. Werk aan het Spoel verdedigde de sluis, die het water vanuit de Lek dit gebied inliet. Meerdere groepsschuilplaatsen (zichtbaar als bunkers) zorgden voor de verdediging van het veld. De Diefdijk maakte deel uit van de hoofdverdedigingslijn van de Waterlinie. Na de Tweede Wereldoorlog verloor de Linie haar functie, maar het landschap rijk aan water, laaggelegen veenweiden, slingerende dijken, waterkeringen, kanonkazematten en tientallen forten is nog steeds zichtbaar.
Culemborg: een mooie mix tussen cultuur en natuur
Geniet u van de vele mooie historische panden met hun verhaal, maar neem ook een kijkje bij de Lek en in de uiterwaarden!
Wegwijs in rivierenland
Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland verzorgt informatie over alle toeristische mogelijkheden van het Gelderse Rivierenland (Betuwe, Bommelerwaard, Land van Maas en Waal) te bieden heeft. Via de toeristische infoposten, de website Rivierenland en het toeristisch informatienummer 0900 63 63 888 (bijzonder gesprekstarief), maken u wegwijs in de regio.
Toeristische infoposten
Toeristische informatie kunt u in Rivierenland ook verkrijgen bij de toeristische ondernemer zelf. Er zijn infoposten gevestigd bij o.a. musea, campings, hotels en enkele gemeentehuizen. Hier kunt u terecht voor fiets- en wandelroutes, brochures en tips voor een dagje uit, overnachtingsmogelijkheden, gezellige cafés en restaurants, bezienswaardigheden en meer. U herkent de posten aan het internationale ℹ-symbool.
Toeristisch informatienummer: 0900 63 63 888.
Internet: rivierenland en/of culemborg.
Menu – 06/07-20: Begin – Einde.
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.