
Het Müller-orgel.
De GROTE of ST. BAVOKERK, in 1479 tot kapittelkerk verheven, in 1559 kathedrale kerk, sinds 1876 in restauratie, gebouwd ter plaatse ener 1307 vermelden [sic] en XIVc grotendeels afgebrande kerk, wier laatste delen eerst 1470 gesloopt werden (tufstenen grondslagen hiervan in 1843 gevonden), is een kruiskerk, bestaande uit: een grotendeels bergstenen schip (begonnen pl.m. 1400)met twee zijbeuken (voltooid 1483) van baksteen, met toepassing van bergsteen, waaruit de gehele westgevel opgetrokken is … (Bron van dit tekstfragment: Rijksmonument 19264.)
Orgel
Vanuit het schip van de Grote of St.-Bavokerk heeft men een prachtig uitzicht op het Müllerorgel, het gigantische pijporgel dat tussen 1735 en 1738 werd gebouwd door de uit Duitsland afkomstige Christian Müller. De met bladgoud versierde, houten orgelkast is gemaakt door Jan van Logteren. Bij zijn voltooiing was het orgel het grootste ter wereld. Het heeft 62 stemmen en ongeveer vijfduizend pijpen, de kleinste daarvan hebben het formaat van een potlood, de grootste zijn zevenendertig centimeter in doorsnede en ruim tien meter lang.
Veel beroemde personen hebben op het orgel gespeeld, onder wie Mendelssohn, Händel en de tien jaar oude Mozart in 1766. (Bron van dit tekstfragment: Bavovrienden: geschiedens van het gebouw).
Wikipedia: Haarlem.
Wikipedia: Grote of Sint-Bavokerk.
Wikipedia: Sint-Bavo.
Website: Grote of St. -Bavokerk.
Website: Rijksmonument 19264.
Joost de Vree: Index van architectonische termen.
Website: JTravel: St-Bavokerk.
Website: Bavovrienden: geschiedens van het gebouw.
Wikipedia: Michael Müller, (1690 – 1763) orgelbouwer.
Wikipedia: Jan van Logteren (1709 – 1745).
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Service
Monumenten: Zelf een monument zoeken. (Landkaart.) (Noteer het monumentnummer.)
Cultureel erfgoed: Monumentenregister. (Noteer het monumentnummer.)
Cultureel erfgoed: Beeldbank. (Gebruik het monumentnummer of het adres.)

Het Müller-orgel vanaf de zijde gezien.
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Disclaimer
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Onderwerpen in Wikipedia, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer wanneer de eigenaar anders besluit. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.