Haarlem: Grote Markt

Standbeeld
Grote Markt 17
Standbeeld Laurens Janszn Coster

In 1856 door Louis Royer (1793-1868) ont­wor­pen STAND­BEELD van Lou­rens Jans­zoon Cos­ter, de ver­meen­de uit­vin­der van de boek­druk­kunst in 1423. Het stand­beeld, be­staande uit een bron­zen beeld op een na­tuur­ste­nen sok­kel, staat aan de oost­zij­de van de Gro­te Markt, vlak bij het ge­boor­te­huis van Cos­ter aan de Gro­te Markt 25.
Het bronzen beeld is ge­go­ten door de fir­ma L.J. Ent­ho­ven en Co. te Den Haag. De na­tuur­ste­nen sok­kel werd ont­wor­pen door H.T.G. Te­tar van El­ven uit Am­ster­dam en werd ge­hou­wen door de Haar­lem­se steen­hou­wer L. Sa­be­lis jr. en zijn zoon.
Het beeld van Lou­rens Jans­zoon Cos­ter, in de volks­mond “Lou­tje” ge­he­ten, is, we­gens her­in­rich­ting van de Gro­te Markt, ver­schei­de­ne ma­len ver­plaatst. Oor­spron­ke­lijk stond er rond­om de sok­kel van het beeld een hek­je. (Bron van de­ze tekst: Rijks­mo­nu­ment 513375)

 

 

Wikipedia: Haarlem.
Wikipedia: Laurens Janszoon Coster.
Website: Rijksmonument 513375.
Joost de Vree: Index van architec­to­ni­sche ter­men.

 

 

Menu.

 

 

the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

 

 

Service

Monumenten: Zelf een mo­nu­ment zoe­ken. (Land­kaart.) (No­teer het mo­nu­ment­num­mer.)
Cultureel erf­goed: Mo­nu­men­ten­re­gis­ter. (No­teer het mo­nu­ment­num­mer.)
Cultureel erfgoed: Beeldbank. (Ge­bruik het mo­nu­ment­num­mer of het adres.)

 

 

Disclaimer

De au­teur de­zes kan niet ga­ran­de­ren dat al­le links naar ex­ter­ne web­si­tes (dus die van der­de par­tij­en) al­tijd zul­len blij­ven be­staan. On­der­wer­pen in Wi­ki­pe­dia, bij­voor­beeld, kun­nen ver­dwij­nen wan­neer wan­neer de ei­ge­naar an­ders be­sluit. Ook aan an­de­re links kan een ein­de ko­men, of kun­nen in on­ge­bruik ra­ken.
Wan­neer u een niet wer­ken­de link con­sta­teert kunt u dat mel­den in het re­ac­tie­veld. Bij voor­baat dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.