Haarlem: Stadsschouwburg

Stadsschouwburg
Wilsonsplein 23: Stads­schouw­burg
Rijksmonument, nummer: 513430.

STADSSCHOUWBURG, ge­bouwd naar ont­werp van J.A.G. van der Steur in de ja­ren 1915-1919. De op­dracht­ge­ver was J. Krol, een ver­mo­gend Haar­lem­mer die toen­der­tijd [sic] on­be­kend wens­te te blij­ven. Krol stel­de als voor­waar­de dat de schouw­burg op de te­rug­ge­le­gen lo­ca­tie aan de west­zij­de van het Wil­sons­plein zou ver­rij­zen en dat men het ont­werp zou la­ten ma­ken door J.A.G. van der Steur. De schouw­burg werd ge­bouwd in een stijl die het mid­den houdt tus­sen het toen­der­tijd [sic] in Duits­land en Oos­ten­rijk toe­ge­pas­te Clas­si­cis­me en de Wie­ner Se­zes­sion. Voor de par­tij­en aan de ach­ter­zij­de en bei­de zij­kan­ten is daar­naast ge­bruik ge­maakt van een ra­ti­o­ne­le bak­steen­ar­chi­tec­tuur. (Bron van dit tekst­frag­ment: Rijks­mo­nu­ment 513430.)

 

 

Wikipedia: Haarlem.
Website: Rijksmonument 513430.
Wikipedia: Johan Adrianus Gerard van der Steur (1865-1945).
Joost de Vree: Index van architec­to­ni­sche ter­men.

 

 

Menu.

 

 

the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.

 

 

Service

Monumenten: Zelf een mo­nu­ment zoe­ken. (Land­kaart.) (No­teer het mo­nu­ment­num­mer.)
Cultureel erf­goed: Mo­nu­men­ten­re­gis­ter. (No­teer het mo­nu­ment­num­mer.)
Cultureel erfgoed: Beeldbank. (Ge­bruik het mo­nu­ment­num­mer of het adres.)

 

 

Disclaimer

De au­teur de­zes kan niet ga­ran­de­ren dat al­le links naar ex­ter­ne web­si­tes (dus die van der­de par­tij­en) al­tijd zul­len blij­ven be­staan. On­der­wer­pen in Wi­ki­pe­dia, bij­voor­beeld, kun­nen ver­dwij­nen wan­neer wan­neer de ei­ge­naar an­ders be­sluit. Ook aan an­de­re links kan een ein­de ko­men, of kun­nen in on­ge­bruik ra­ken.
Wan­neer u een niet wer­ken­de link con­sta­teert kunt u dat mel­den in het re­ac­tie­veld. Bij voor­baat dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.