Karakoram Highway
1993 – 2018: vijfentwintig jaar geleden
Pakistan – Kashmir – China
Dagboek 1993
(Dag 7834) Vandaag vertrek ik met een studiegenoot, Kenau*, richting Karachi in Pakistan. We reizen zo goedkoop mogelijk, daarom vliegen we eerst naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, om daar, na enige uren wachten, onze reis te vervolgen met een toestel van Tarom, de Roemeense nationale luchtvaartmaatschappij. We zullen pas maandagochtend onze bestemming bereiken. – Kenau wilde al enige tijd naar Pakistan met vakantie, maar had geen reisgenoot, daarom vroeg zij mij of ik haar wilde vergezellen. Later wilden haar ex-vriend Bullebak (Bull)* en een andere Leidse studente, Adelheid*, ook mee naar Pakistan, maar omdat hun besluit pas kort geleden viel, konden zij niet meer met ons mee vliegen. Zij arriveren dinsdagochtend a.s. in Karachi. – We zullen een groot deel van onze reis van Pakistan naar China over de beroemde (beruchte?) Karakoram Highway afleggen.
1.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante plaatsen een link naar de foto’s in Google Maps.
2.) –
3.) Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links niet werken (mobiele telefoon) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
4.) * De namen Kenau, Bullebak (Bull) en Adelheid zijn om privacyredenen gefingeerd. Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1993 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
Zondag, 11 juli 1993.
Dag 1. Leiden – Boekarest.
Op circa 7.15 uur. Redelijk goed geslapen, maar ik ben wel erg zenuwachtig: vliegangst.
Nu rond 9.00 uur. Ik belde Pa en Ma. Ik ga zo dadelijk weg.
Weer: zonnig, half bewolkt.
Ik ga om 9.20 uur het huis uit en loop naar station Leiden. Een gereduceerd enkeltje kost f. 4,25. Ik heb om 9.50 uur de vertraagde trein van 9.35 uur. Op Schiphol stuur ik mijn Railactief-kaart per post naar mijn huis. Ik loop naar de nieuwe vertrekhal en maak daar kennis met de ouders van Kenau. Zij is er (natuurlijk) en Bull is er ook. We checken in. Dat duurt een hele tijd. Daarna gaan we ergens wat drinken en eten. (Gebak.) Zij betaalt, gelukkig. De moeder van Kenau is een hartelijke, gezellige vrouw die veel over haar financiële lasten en lusten vertelt. Zij is een sjieke dame. Kenau’s vader is heel gewoontjes en erg droog en zwijgzaam. Als hij een grapje maakt is het flauw.
Ik blijf nog steeds zenuwachtig.
Het vliegtuig vertrekt om 13.10 uur. Er zijn mensen aan boord die ik later, op de terugweg, in Gilgit, zal zien en ook in Karachi nog een keer. (Maar ik spreek niet met ze.)
Menu – Begin – Index en het einde.
Boekarest
We komen circa 15.50 Nederlandse tijd in Boekarest aan. Dat is 16.50 uur Roemeense tijd. De luchthaven Otopeni (Boekarest) heeft wat weg van vergane glorie of van gestopte subsidies midden in de bouw ervan.
De verlaagde plafonds zijn niet afgewerkt en de afdekking ervan hangt op sommige plaatsen los naar beneden. Allerlei soorten leidingen hangen er in grote bogen uit.
We zijn transitpassagiers, dus we mogen de luchthaven niet verlaten. Het is een saaie luchthaven. Behalve drommen slapende passagiers is er niets te zien. Er is niets te koop. Is er wel een winkel? Er is geen water in de toiletten. We hangen en zitten maar wat. Gelukkig hebben we eten en drinken bij ons.
Menu – Begin – Index en het einde.
Chaos
Welke uitgang we moeten hebben, wordt, ondanks de belofte het wel te doen, niet aangekondigd, dus zoeken we in de chaos, want er zullen ongeveer gelijktijdig twee of zelfs drie vliegtuigen vertrekken. Die van ons naar Karachi en Beijing. Eentje naar Bangkok en eentje naar Tel Aviv. Voor Israël zitten enkele knappe, maar macho-achtige Israëli’s klaar. Midden in deze massa mensen, die allen voor één deur staan, voor twee verschillende bestemmingen (Pakistan en Israël) zit een mooi meisje op de grond ongestoord haar boek te lezen.
Als het onze beurt is, stormen we de bus in en aan de vliegtuigtrap is het oorlog, mensen vechten om het vliegtuig in te komen, want zitplaatsen werden niet toegewezen. Als blijkt dat onze trap voor niet-rokers is, keren enkelen vloekend om. Mijn handtas gaat voor mij uit, tussen twee mannen de trap op. Ik laat hem niet los en word zo min of meer de trap op gesleurd. Het is een mensonterende vertoning.
Kenau was een van de eersten op de trap en heeft twee zittingen te pakken, waarvan een naast het raam, op de voorste rij.
Circa 22.30 uur Roemeense tijd vertrekt de Boeing 707 van Tarom. Het is dan al donker. Onderweg zoeken we wat plaatsen uit op de kaart van China en vertel ik met een Pakistani die naar huis vliegt omdat zijn broer plotseling is overleden. Hij werkt al lang in Duitsland, maar zijn Duits is nog steeds slecht, toch beter dan zijn Engels.
Ik slaap circa vijf kwartier. Het eten aan boord kreeg ik niet door mijn strot. Kenau ook niet. Gelukkig had ik brood van huis meegenomen.
Menu– Begin – Index en het einde
Meer informatie.
Index
Menu – Begin.
Pakistan-China: Chronologische weergave.
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.