Zaltbommel

Maartenskerk
De stompe toren van de Sint Maartenskerk.

Waterstraat
Huis aan de Waterstraat.

Ruiterstraat

Huis uit 1632, gelegen op de hoek van de Ruiterstraat en de Lange Strikstraat.


Gasthuiskapel
De toren van de Gasthuiskapel.

Gasthuiskapel
De toren van de Gasthuiskapel.

Stadskasteel

Stadskasteel. Het voor­ma­lig woon­huis van Maar­ten van Ros­sum. (1490-1555). Hij was een Gel­der­se le­ger­aan­voer­der, een houw­de­gen.
In het Stads­kas­teel, naar zijn oor­spron­ke­lij­ke be­wo­ner ook het Maar­ten van Ros­sum­huis ge­noemd, is nu het Mu­seum Stads­kas­teel Zalt­bom­mel ge­ves­tigd. Dit mu­seum toont ui­ter­aard ar­te­fac­ten uit de tijd van Van Ros­sum, maar men vindt er ook in­for­ma­tie over het le­ven van de bur­gers van Zalt­bom­mel door de eeu­wen heen.
Zaltbommel was ook de woon­plaats van de (oor­spron­ke­lijk uit Duits­land af­kom­sti­ge) fa­mi­lie Phi­lips, die la­ter be­kend werd als fa­bri­kant van gloei­lam­pen te Eind­ho­ven. Een van de da­mes uit die fa­mi­lie was de tan­te van Karl Marx, de au­teur van Das Ka­pi­tal. Karl Marx be­zocht Zalt­bom­mel ge­re­geld.
Ook is er een kleine ten­toon­stel­ling te be­zich­ti­gen over de Meu­bel­fa­briek On­der den Sint Maar­ten, van Jo­han Adam Pool (1872-1948), die in Zalt­bom­mel ge­bo­ren werd, er op­groei­de en er die de­sign-meu­bel­fa­briek sticht­te.
Tenslotte bevat het Stads­kas­teel ‘al­les’ over het le­ven van de te­ke­na­res Fiep Wes­ten­dorp (1916-2004) die ook in Zalt­bom­mel ge­bo­ren werd en die voor­al be­kend werd door de te­ke­nin­gen van Jip en Jan­ne­ke.
Wikipedia: Zaltbommel.
Website: Stadskasteel Zaltbommel.
Wikipedia: Maarten van Rossum.
Wikipedia: Philips, Zaltbommel.
Wikipedia: Karl Marx in Zaltbommel
Wikipedia: Onder den Sint Maarten.
Wikipedia: Fiep Westendorp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.