1992 – 2017: vijfentwintig jaar geleden
Orient Express
Mijn eerste reis naar het Midden-Oosten
Dagboek 1992
(Dag 7482) Gisterenmiddag kwam ik in Iskenderun aan. ’s Avonds probeerde taxichauffeur ET. druk op me uit te oefenen om van hem ‘antieke munten’ te kopen (vervalsinvgen). Iskenderun bezorgt me dus een ongemakkelijk gevoel en ik besluit een dag eerder te vertrekken dan ik van plan was. Ik ga naar Antakya (Antiochië / Hatay). Daar ‘val’ ik in handen van ‘toeristengids’ SK. die gedeeltelijk op mijn kosten gaat leven, maar die wel aardig is. – De munteenheid in Turkije is de Turkse Lira: (TL.). De koers is TL. 1.000 = f. 0,25, een kwartje dus, maar de inflatie is enorm. De waarde daalt per dag.
Vrijdag, 24 juli 1992.
Iskenderun – Antakya.
Op 7.30 uur.
Ik besloot te vertrekken. Om 9.00 sta ik beneden en betaal. De hotelbaas sputtert tegen en zegt dat ik gisteren nog zei twee dagen te blijven.
“I don’t remember”, zeg ik.
Dat hij zich daarop niet kan herinneren dat hij gisteren TL. 1.500 te veel van mij nam, verwondert me niet.
Eerst kan hij niet teruggeven van TL. 100.000, maar na een poosje krijg ik toch nog TL. 10.000.
Bij het Toerist Info vraag ik naar het minibusstation en zij [meisje] vraagt mij naar het Kıyı-hotel.
Ik zeg: “No comment.” Zij lacht uitbundig. (Zie ook gisteren.)
De bus naar Antakya kan ik niet direct vinden, maar een man brengt me erheen.
Daar vertelt mij iemand de gebruikelijke praatjes, namelijk dat Iskenderun toch veel mooier is dan Antakya.
Bus naar Antakya kost TL. 8.000 (f. 2,00) (Vergelijk gisteren in Iskenderun lokaal: TL. 20.000!) (58 kilometer voor f. 2,00!)
In de bus heb ik een crisis: Wat doe ik hier? Ik kan wel janken. Wat doe ik hier in dit stoffige, hete land, zo moederziel alleen?
Mooi uitzicht bij het passeren van een bergpas en mooie religieuze muziek doen mijn downstemming snel verdwijnen.
Een echtelijke ruzie wordt in de bus, tot ontsteltenis van de medepassagiers, met over en weer handtastelijkheden, uitgevochten. Een luid huilende echtgenote schreeuwt naar de af en toe zeer kwade en meppende echtgenoot, maar zij slaat ook terug.
Het speet me voor mijn afspraak met M., hedenavond om 22.00 uur, maar ik vrees dat hij er niet alleen zal zijn, maar met veel vrienden, die ook kunnen meedrinken van een rijke buitenlander.
Eigenlijk was ik op de vlucht en zo voelde ik het ook. Op de vlucht voor de zich om mij sluitende druk van mensen die op een (volgens mij) onredelijke manier geld van mij willen bemachtigen. ET. is natuurlijk heel arm, maar dat hij denkt dat hij mij waardeloze rommel kan verkopen, irriteert me en maakt dat ik uit Iskenderun weg wil, maar ik wil er best nog wel eens terug, want ’s avonds is het er lekker. Ik wil echter niet meer alleen daar naar toe.
Circa 11.00 uur Antakya Toerist Informatie. (In het Frans.)
SK., student, leeft van toeristen. Trekt tot circa 18.00 uur met me op. Hij bezorgt me in hotel Güney een kamer, eenpersoons, douche, toilet: TL. 40.000.
Voor TL. 15.000 wordt mijn was gewassen.
In het hotel vraag ik hem of ik voor zijn diensten moet betalen, maar dat wijst hij verontwaardigd af.
Ik neem een douche en ga dan met hem eten, wat ik betaal. (TL. 44.000: f. 11,00)
Museum: studentenprijs, TL. 5.000 (helft). Hij heeft vrij toegang.
Bar: hij kiest er de duurste (20.000) sandwich.
Sint Pieterskerk met de dolmuş. We blijven er circa twee uur. Vertellen met mensen in Duits, Frans en Engels.
Een Duitse vrouw (Turks van geboorte) vertelt me over de waardeloze media in Turkije, met voortdurend naakte vrouwen in de kranten en positieve berichtgeving over Turkije. Alles wat de kranten schrijven geloven de Turken.
“De Turken zijn als honden die men een been voor smijt, dat naar vlees smaakt, maar er zit geen vlees op.”, zegt zij. Dat been zijn de immer loze beloften van de regering.
Hotel: rond 17.30 uur.
SK.: “Zal ik thuis eten of met jou?”
Ik: “Eet maar thuis, ik ben niet zo rijk.” Hij is teleurgesteld en zegt dat hij het zich zal herinneren. (Zal onthouden.)
Met SK. gaf ik TL. 71.000 uit. Ik heb nog TL. 449.000 over. Ik wil voor Syrië geen geld meer afhalen.
Douche.
Brood, yoghurt en water eten en drinken.
De winkelbediende moest aan de baas de (toeristen-)prijs van de yoghurt vragen. (TL. 3.000.)
Rond 20.00 uur komt SK. Hij droomt om naar Frankrijk op vakantie te gaan. In mijn boek van Thomas Cook*(1) zoekt hij alle treinen uit die (eventueel via Praag) naar Parijs gaan.
Een Jeugdherberg kost circa f. 12,00 per nacht. “Niet duur,” zeg ik, “circa TL. 48.000.”
Hij valt bijna achterover. Zo duur. Dat is onbetaalbaar.
Hij wil van zijn vader een subsidie van een half miljoen TL. krijgen. (f. 125,00.) (Interrail*(2) kost (in Nederland) al f. 570,00.)
SK. wil met zijn vader reizen, die geen Interrail zal krijgen, maar de volle prijs moet betalen. Ik vertel hem maar niet dat ik in Budapest in The Guardian las, dat vanaf volgend jaar de zuidelijke landen niet meer met Interrail meedoen.
Hij droomt en ik laat hem dromen. Hij spaart zijn geld, beter dan dat hij het aan de gokkast uitgeeft. Ik adviseer hem elke gespaarde TL. om te zetten in Dollars of Marken, wegens de vreselijke inflatie in Turkije. (Een paspoort, voor de meeste Turken onmogelijk te krijgen, is voor hem, als toekomstig student medicijnen niet onmogelijk.)
SK. zit, net als iedere man in Turkije (en Syrië) constant aan zijn lul te plukken. Ik word er echter niet heet van. Hij is niet onknap, op jeugdpuistjes na, maar ik zag bloed stromen uit zijn tandvlees, rond zijn tanden en hij heeft elke twee minuten last van een droog hoestje. Bovendien kan hij geen koude dranken drinken, anders heeft hij last van keelpijn. Toch loopt hij (naar eigen zeggen) de marathon en is altijd in training.
Later wandelen we door het park, waar alles met lawaai en muziek is (veel huwelijkspartijtjes), drinkhallen waar mannen en families gescheiden moeten zitten. Mannen met een (of meer) vrouw(en) moeten in het familiedeel zitten. Mannen alléén [zonder vrouw] moeten in het mannendeel zitten.
We aten ’s lands mierzoete spijs: meel, kaas, suiker. (Met ’s lands bedoel ik: Antakiaans.)
Bier en Fanta, maar SK. drinkt geen alcohol en kan ook de koude Fanta niet drinken.
Hotel. We zoeken nog treinen naar Parijs uit.
Ik zocht ook kranten met wereldnieuws. Hoe zit het met Tsjechië en Slowakije? Ik hoorde dat ze uit elkaar zijn. Komt er oorlog van? Ik weet het niet.
SK. gaat rond 23.00 uur.
SK. wil arts worden. Hij is pas 17 jaar, maar ziet er (natuurlijk) veel ouder uit.
Ik besluit hem US$ 20,00 te geven, voordat ik ga, want hij is echt aardig en droomt van Frankrijk. (En zijn mager 17-jarig vriendinnetje, daar.)
Bed tegen 00.00 uur.
Over: TK. 423.500 (f. 105,88)
Wikipedia: Interrail/Geschiedenis.
Meer informatie.
Index
Menu – Begin – Hoofdindex.
Overzicht 1972-1990.
Chronologisch overzicht Orient Express 1992.