Jemen, 18 mei 1996

Paleis van de Kathiri-sultans.
Say’un. Op de achtergrond staat het imposante Gasr al-thawra (het paleis van de (communis­tische) revolutie), of, zoals het oorspronkelijk heette: Gasr al-Kathiri (het paleis van de Kathiri-sultans). Dat paleis werd niet zo lang geleden gerestaureerd, maar de witte beschermlaag (noera) begint al weer af te bladderen. Het hele paleis is van ‘modder’ gebouwd. (Mudbrick.) Op de voorgrond kan men zien wat er met gebouwen gebeurt die niet op tijd gerestaureerd wor­den.
De eigenaar van de woning links heeft dat deel van de muur dat ingestort is, vervangen met betonblokken, zodat die bij een volgende regenbui in elk geval blijft staan.

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 18 mei 1996 (zaterdag).

Tarim, Nieuwjaar (Tarim, Say’un, Revolutie in Zuid-Jemenmudbrick, Ka­thiriIslami­tisch Nieuwjaar, Anno Hidjra, Hidj­raAnno Domini).
Vandaag is het Nieuwjaar, Yawm Ra’s al-sana. Dat is dus een vrije dag.(1)
Ik werk van 7.00 tot 11.30 uur op de computer (het verslag van de laatste da­gen), zolang er nog elektriciteit is.
Nu 12.00 uur.

Namiddag zwemmen en op het ter­ras Hollanders uitluisteren. Daar­na een fax voor Jan Just Witkam (de projectleider in Neder­land) maken. Ik probeer ook nog te tekenen, maar ik val in slaap.
Koken en beneden zitten. Niet zo lang, circa anderhalf uur, Engels en Ara­bisch met Muhammad al-S.
Nu 23.00 uur.
De laatste tijd is het niet meer voortdurend onbewolkt. Elke dag zijn er wel slierten van wolken zicht­baar.
Ik ben moe.
Ik drink één glas rum / lemontina.

Dit is het einde van de tekst in mijn dagboek.

Na het vertrek van Nico op 24 april jl. maakte ik dagelijks een verslag van de zakelijke kant van het project. In dat verslag staat op sommige dagen inte­ressante informatie, die niet in mijn dagboek voorkomt. Hier volgt een deel uit die tekst.

Fragment uit het verslag van 18 mei.
In de fax naar de projectleider in Nederland, Jan Just Witkam, meld ik dat ik niet zoals gepland op 7 juni naar Sana’a zal reizen, maar pas op 12 juni, omdat er nog veel moet ge­beuren in de al-Ahgaaf-biblio­theek in Tarim. Er is misschien niet één, zoals eerst was gemeld, maar moge­lijk twee Nieuw­jaarsdagen waarop niet gewerkt wordt, wat extra ver­traging oplevert. Vandaag, zaterdag, is de eerste Nieuwjaars­dag. Voor zondag is het dus af­wachten.
Maandag en dinsdag is de Neder­landse Ambassadeur hier, waar ik bij moet zijn. Woensdag is de Dag van de Eenheid, die als een vrije dag geldt. Donderdag is dan deze week de enige werkdag voor mij, want op vrijdag, de vrije dag in islamitische landen, is de bibliotheek gesloten.

[…]

De twee nieuwe medewerkers van de biblio­theek komen vier maanden ten laste van projectbudget, vanaf mei tot met augustus, elk voor 6.000 rial per maand (f.80,00) [€ 36,00].
Bovendien wordt er binnenkort een derde medewerker aangesteld met een universitaire graad, die ook uit dat geld loon moet ontvangen.

Verder schrijf ik in de fax dat het projectgeld nog voor mijn vertrek dreigt op te raken. Nico en ik hebben er verkeerd aan gedaan om te be­sluiten dat hij bij zijn vertrek uit Tarim 4.000 dollar mee terug zou ne­men naar Nederland. Door onver­wachte kosten (nieuwe computer) en extra vertraging, zaken die bij het vertrek van Nico niet te verwachten of in te schatten waren, ziet het er nu naar uit dat ik niet aan mijn beta­lingsverplichtingen kan voldoen. Ik vraag dan ook of dat geld op een of andere manier weer terug naar Jemen kan komen.

Dit is het einde van het verslag van 18 mei.

(1) Het nieuwe islamitische jaar be­gint op eerste dag van de maand Muhar­ram. In 1996 was dat het jaar 1417 volgens de islamitische jaartel­ling, in het westen aangeduid met 1417 AH: Anno Hidjra, naar analogie met het ‘onze’ AD: Anno Domini.

Dit is het einde van dag 63 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

Door op de twee eerste letters van een link te klikken, opent een nieuw tab­blad waarin de geo­gra­fische locatie van de plaats in Google Maps wordt getoond.
Wanneer u op de derde en volgende letters klikt komt u in een nieuw tab­blad bij Wi­ki­pe­dia­pa­gi­na terecht met informatie over deze locatie.
Bij begrippen wordt alleen Wi­ki­pe­dia geopend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.