Jemen, 2 april 1996

Paleis Say'un
Het imposante voormalige paleis van de Kathiri Sultan van Say’un: Gasr al-Kathiri, of, zoals het nu heet: Gasr al-Thawra. (Paleis van de Revolutie.) Ook dit gebouw is helemaal van zonsteen (mudbrick) gebouwd.

Athaaf al-Nadiem AR en NL

Twintig jaar geleden: dagboekfragment 2 april 1996 (dinsdag).

Tarim, Say’un (Tarim, Say’un, mudbrick, Arabische namen: Abd al-Rahmaan, Kathiri, Kathiri Paleis).
Op 6.00 uur: op de computer werken.
Na het ontbijt gaan we naar Say’un, op zoek naar Abd al-Rahmaan A.(1) We vin­den zijn superieur in de Organisatie voor Antiquiteiten, die hem belt. Na een poos­je komt hij. Hij maakt een wat timide indruk.
Na een poosje gaan we boodschappen doen en dan terug naar Tarim met de­zelf­de (levendige) chauffeur als onze eerste reis van Say’un naar Tarim, ver­le­den week woensdag.
‘Thuis’ (hotel) om 12.00 uur.
Zwemmen. Een hele mooie Duitse vrouw (joods?) zwemt er ook.
Met de computer werken.
Bellen bij de aardige telefoonjongen. We blijven er een tijdje vertellen.
Thuis koken.
Bed tegen 22.15 uur.
Moe.

Sjeik, sjeikh, al-Islah-partij (Sjeik, al-Islah).
(1) Abd al-Rahmaan A. was al benoemd tot de nieuwe directeur van de al-Ah­gaaf-bibliotheek. Hij moest sjeik AB vervangen, een van de leidende figuren binnen de al-Islah, een conservatieve islamitische partij. Door diens fun­da­men­ta­lis­ti­sche preken, die hij in de bibliotheek hield, had hij zich ‘onmogelijk’ ge­maakt bij de lokale gemeenschap en ook bij zijn superieuren in Sana’a. Het zou nog enige tijd duren voordat sjeik AB ook definitief vertrok.
De ‘timide’ indruk die Abd al-Rahmaan A. op mij maakte kwam vooral door zijn bescheidenheid. Hij was een zachtaardige, aardige en kunstzinnige man, zou ik later ontdekken.

Dit is het einde van dag 17 (van 93 dagen totaal) van mijn verblijf in Jemen in 1996. Naar dag 1. (Naar alle gepubliceerde dagen.)

Top

Door op de twee eerste letters van een link te klikken, wordt in een nieuw tabblad de geografische locatie van de plaats in Google Maps weergegeven. Wanneer u op de derde en volgende letters klikt wordt u in een nieuw tabblad verbonden met de Wikipediapagina over deze locatie. Bij begrippen wordt alleen Wikipedia geopend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.