Orient Express: Istanboel

Orient Express II

Naar Jeruzalem v.v. (1994)

25 jaar geleden: 1994 – 2019.


Vandaag is het 3 september 1994. Ik lo­geer in het Ne­der­lands In­sti­tuut, dat ge­huis­vest is in het Ne­der­lands Con­su­laat aan de Is­tik­lal Cad­de­si. Er lo­geert ook nog een Span­jaard in dit pand.

– – – –

1.) Ik reis zon­der ca­me­ra, daar­om plaats ik bij al­le in­te­res­san­te oor­den een link naar de fo­to’s in Goog­le Maps.
2.) Dit reis­ver­slag komt uit mijn dag­boek 1994 en is mijn in­ter­pre­ta­tie van de wer­ke­lijk­heid.
3.) De munteenheid in Turkije is de Turkse Lire / Pond (TL.) en de wisselkoers is: 1.000 TL. = f. 0,06. 100.000 TL. is dus f. 6,00. (€ 4,23 in 2018.)


Zaterdag, 3 september 1994

Dag 70 / 72: Istanboel.
Opstaan 8.00 uur.
Douche.
Brood eten.
Niksen.
Het laatste hoofdstuk van Fi baytina radjoel van Ih­san Abd al-Qoe­does in­te­res­seert me niet veel meer.
Ik ben moe en ik slaap tussen 12.00 en 14.30 uur en ik heb vreem­de dro­men.
Koffie maken.
Ik ga in de stad wandelen. Brood en an­de­re le­vens­mid­de­len ko­pen.
Circa 17.00 uur op de kamer.

Jezus

Lezen in de bibliotheek en vertel­len en pils­je drin­ken sa­men met de Ne­der­lands spre­ken­de Span­jaard Je­zus, tot cir­ca 22.15 uur.
Ik vind het ontzettend jammer dat ik naar huis moet. Het uit­zicht op de Bos­po­rus ver­goedt al­le ver­lan­gen naar huis, van de af­ge­lo­pen we­ken. Maar in het In­sti­tuut zou ik toch niet kun­nen blij­ven. Op de dag dat ik ver­trek komt de nieu­we gast al weer aan. (Op de dag dat ik kwam, ver­trok de vo­ri­ge gast.)

Cholera

Volgens Jezus heerst er cho­le­ra tus­sen An­ka­ra en Is­tan­boel. (Hier ook al. Ver­le­den jaar in Pa­ki­stan was dat ook het ge­val, toen ik daar was.)
Naar bed om 23.15 uur.


Menu – 03/09: BeginEinde.


Google Maps
TurkijeIstanboelIstiklal CaddesiBosporus.


Wikipedia
TurkijeIstanboel.


Websites
De waarde van de gulden in euro’sNederlands Instituut in Turkije.


Menu – 03/09: BeginEinde.


Orient Express I en II

Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).

Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).


Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com

Voor be­zoe­kers die via the-face.com op deze web­si­te ko­men: als de in­ter­ne links (me­nu, be­gin, ein­de) niet wer­ken (mo­bie­le te­le­foon / smart­phone) klikt u voor het ori­gi­ne­le adres van dit be­richt op: ira­da.com.


Links naar externe websites

De au­teur de­zes kan niet ga­ran­de­ren dat al­le links naar ex­ter­ne web­si­tes (dus die van der­de par­tij­en) al­tijd zul­len blij­ven be­staan. Fo­to’s in Goog­le Maps, bij­voor­beeld, kun­nen ver­dwij­nen wan­neer de ei­ge­naar ze weg­haalt. Ook aan an­de­re links kan een ein­de ko­men, of kun­nen in on­ge­bruik ra­ken.
Wan­neer u een niet wer­ken­de link con­sta­teert kunt u dat mel­den in het re­ac­tie­veld. Bij voor­baat dank.


Menu – 03/09: Begin.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.