Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 31 augustus 1994. Ik logeer in het Anadolu hotel, maar ik verkas naar het aangename onderkomen in het Nederlands Instituut aan de Istiklal Caddesi, ook in Istanboel waar ik geniet van het prachtige uitzicht.
– – – –
1.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
2.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
3.) De munteenheid in Turkije is de Turkse Lire / Pond (TL.) en de wisselkoers is: 1.000 TL. = f. 0,06. 100.000 TL. is dus f. 6,00. (€ 4,23 in 2018.)
Woensdag, 31 augustus 1994
Dag 67 / 72: Istanboel.
Opstaan om 8.30 uur.
Koud douchen, want warm is te heet en koud en warm laten zich niet mengen, want dan gaat de geiser uit.
Ontbijt in het restaurantje van gisteren, maar vandaag geen gratis koffie, dus ook geen fooi.
Ik betaal het hotel: 200.000 TL. voor de volgende nacht.
Nederlands Instituut
Ik wil naar de Şişhane Sokak om te kijken vanwaar de bussen naar de luchthaven vertrekken, maar ik kan die straat niet vinden.
Ik ga naar het Nederlands Instituut, maar directeur Ted Lagro is er niet. Ik blijf anderhalf uur wachten (lezen). Net als ik besluit weg te gaan, komt hij. Ik drink thee met hem. Hij biedt me een kamer aan voor veertig gulden per nacht. Ik zeg direct ja, maar als ik terug loop naar het Anadolu hotel, pieker ik nog steeds over deze drie keer hogere prijs. Voor vijf nachten: 5x f. 40,00 = f. 200,00 in plaats van 5x f. 12,00 = f. 60,00. 140 gulden prijsverschil! Ik overweeg zelfs om de afspraak af te zeggen, maar ik ga er toch heen.
Geld wisselen: 100 US$ = 3.300.000 TL. bij Money Changer en dat levert meer op dan bij de bank.
Hotel Anadolu wil geen geld, ook niet een gedeelte, teruggeven, ondanks dat ik de kamer niet zal gebruiken.
Met taxi naar naar Tepebaşı, vanaf Sirkeci. De eerste taxichauffeur wilde niet op de meter en vroeg 100.000 TL. Op de meter kost het 70.000 TL.
Tegen 14.45 uur ben ik in de kamer van het Nederlands Instituut. Wat een prachtig uitzicht. Ik denk niet meer aan het geld. De eilanden zijn te zien, nog een stukje van het Topkapı-paleis. Vrij uitzicht over de Bosporusmond tot aan Harem. Eminönü, Cirkeci, Haliç (= Gouden Hoorn), Haydarpaşa en Üsküdar en nog veel meer is te zien vanuit mijn kamer. Naar buiten kijken, wat een prachtig uitzicht. Ik mag de bibliotheek tot ’s avonds laat gebruiken.
Douche.
Boodschappen
Rond 15.30 uur de stad in om te gaan eten: 30.000 TL.
Ik doe boodschappen: vijf liter water in een fles, brood, een kilo tomaten en fetakaas.
Avond
Mijn pen lekt, net zoals op 14/8 in Amman, maar nu in de andere broek. Nu heb ik dus in beide broeken grote inktvlekken.
Rond 17.15 moe en vooral dorstig. Brood eten en naar buiten staren. Ik drink een pils, dat ik ook kocht. Lezen in Fi baytina radjoel van Ihsan Abd al-Qoedoes
Bed rond circa 23.00 uur.
Water is een probleem. Het Instituut heeft grote voorraden water in flessen, kruiken en cans*1.
Voetnoten
1.) Water is een probleem. Sinds een zekere meneer Recep Tayyip Erdoğan burgemeester is in Istanboel (sinds 27 maart 1994) wordt bij watertekort de waterleiding in de rijke wijken afgesloten. De vorige burgemeesters sloten dan de waterleiding af bij de arme mensen.
Wikipedia: Recep Tayyip Erdoğan.
Google Maps
Turkije – Istanboel –
Şişhane Sokak – Sirkeci – Tepebaşı – Topkapı-paleis – Eminönü – Haliç = Gouden Hoorn – Bosporus – Harem – Haydarpaşa – Üsküdar – Istiklal Caddesi 197.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s – Nederlands Instituut in Turkije.
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.