Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 29 augustus 1994. Gisteren arriveerde ik in de kustplaats Sinop aan de Zwarte Zee. Overdag blijf ik op een terrasje nabij de zee. Komende nacht reis ik naar Istanboel.
– – – –
1.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
2.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
3.) De munteenheid in Turkije is de Turkse Lire / Pond (TL.) en de wisselkoers is: 1.000 TL. = f. 0,06. 100.000 TL. is dus f. 6,00. (€ 4,23 in 2018.)
Maandag, 29 augustus 1994
Dag 65 / 72: Sinop-Istanboel.
Ik ben al om 5.00 uur wakker, maar sta pas om 7.45 uur op.
Douche. (Op de eigen kamer.)
kahvaltı: ontbijt
In de stad ga ik kahvaltı (ontbijt) nuttigen: tomaat, brood, zwarte olijven, zoute boter, honing. Heerlijk allemaal.
Ik ga naar de Otogar (busstation). Naar Istanboel is alles volgeboekt (feestdag, wordt me later verteld: Feest van de Republiek), maar ik kan de laatste stoel achterin krijgen voor 400.000 TL. Vertrek om 19.00 uur en aankomst rond 7.30 Bayrampaşa Otogar (Istanboel).
Ik koop brood en water voor 25.000 TL. en ik wissel 50 US$ voor 1.600.000 TL.
Op mijn hotelkamer: scheren, tandenpoetsen en het hotel betalen: 180.000 TL.
Honden
Ik drink thee op een terras. Aan de overkant meert nog een Russisch schip aan. De hele rest van de dag blijf ik op een terrasje lezen en rondkijken. Ik gebruik bijna niets. (Af en toe thee of meyva suyu şeftali. (Perziken vruchtensap = heerlijk.) Sinop is een Turks toeristenstadje, met veel Turkse toeristen met honden!
Later op de dag wordt het frisser en drupt het af en toe een beetje.
In het boek Fi baytina rajdoel van Ihsan Abd-al-Qoedoes vorder ik tot bladzijde 230 (van de 498 bladzijdes) een voortkabbelend boek, zonder veel actie, maar gemakkelijk lezend over de Egyptische revolutie aan het begin van de 20e eeuw.
Eten delen
Circa 16.30 uur haal ik mijn bagage op en ga naar het busstation: Otogar.
Om 19.00 uur vertrekt de bus. Ik zit helemaal achterin. Het had slechter gekund: er staat daar ook nog een los stoeltje. Achter de laatste stoelen, waar ik dus zit, is het bed van de chauffeurs.
Mijn buurman rechts handelt in van alles, ook in hazelnoten (die langs de Zwarte Zee in tonnen geproduceerd worden en die op alle trottoirs liggen te drogen.) Hij spreekt geen buitenlands, maar met enkele woorden Turks, die ik ken (en die van oorsprong Arabisch zijn, zoals het Turkse ticaret, dat in het Arabisch tidjara is en ‘handel / handeldrijven’ betekent), kom ik wat meer over hem te weten. Hij is heel vriendelijk en deelt eten met mij, maar hij neemt niets van mijn eten. Hij wil me volstoppen met meloen.
Reizigers, hoeveel?
We gaan de nacht in. Een beetje slapen, hangend in de stoel. De dikke handelaar hangt soms tegen me op. Ik duw hem terug.
Onderweg komen er andere buspassagiers op de diverse haltes, onder andere Taşköprü. Hoeveel mensen zijn ’s nachts in Turkije onderweg? Tienduizenden? Misschien wel honderdduizend?
Google Maps
Turkije – Sinop – Taşköprü.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s.
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.