Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 12 augustus 1994. We gaan met de bus naar Tel Aviv en samen met Ruth, het joodse familielid van Karima, in een gehuurde auto naar de Negevwoestijn en we bezoeken ook een kibboets.
– – – –
1.) De namen Iris, Karima en Ruth zijn om privacyredenen gefingeerd.
2.) Wij alle drie, zowel Iris, Karima en ik, studeren Arabische Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden.
3.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
4.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
5.) De munteenheid in Israël is de Sjekel (S.) en de wisselkoers is: 1 S. = f. 0,60. (€ 0,42 in 2018.)
Vrijdag, 12 augustus 1994
Dag 48 / 72: Jeruzalem – Tel Aviv – Negev-woestijn.
Als de pater tegen 4.30 uur weggaat, hoor ik machinegeweergeratel op de achtergrond. Later hoor ik van Ruth dat er een terroristische aanslag is gepleegd in Jeruzalem.
Oog om oog
Opstaan rond 5.00 uur. (Moe.) Karima maant mij rustig aan te doen, want de meisjes slapen nog, maar ik wil niet rustig doen, want toen ik wilde slapen, gisterenavond, toen wilden zij niet rustig doen. (Oog om oog.) Ik laat ook het volle licht branden. Zij drie zijn de oorzaak van mijn dodelijke vermoeidheid.
Naar Tel Aviv
Karima neemt haar bagage mee, want vliegt morgen naar huis. De buschauffeur van de stadsbus rijdt ruw en ze valt bijna met haar spullen. Ik draag ook veel spullen van haar.
We gaan met een bus naar Tel Aviv Osdolorov(??) en vandaar met een taxi voor 15 S. naar de straat waar Ruth woont.
We zijn er om 8.00 uur.
Vertellen.
We gaan rond 9.00 uur naar een autoverhuurbedrijf waar we een auto huren. (Die Karima en ik moeten betalen, maar de kosten daarvan zijn op 5 november ’94 nog niet van haar rekening afgeschreven.)
Zwemmen in de woestijn
Het is 10.00 uur voordat Ruth ons naar het zuiden chauffeert. Beersheba wekt bij Karima associaties met haar vaderland op. Prachtige straten aan de rand van de stad, met veel groen en veel rust.
Ten zuiden van Beersheba mislukt een tocht over een vreselijk slechte weg naar een bron midden in de woestijn. (Ik wil dat we ophouden met rijden, daar, want de auto kraakt en het carter slaat verschillende keren op stenen. Ik vrees dat we een hoge reparatierekening zullen krijgen.)
Ook de terugweg is niet beschadigingsgevaarvrij.
Daarna gaan we naar een natuurpark bij Ein Avdat waar we in een meertje zwemmen. Het water is heerlijk koel in deze oase, midden in de Negev-woestijn.
Een Franse macho duikt zonder nadenken vanaf de kant in dit met, onderwater, grote rotsblokken bezaaide meertje.
Hij heeft geluk. Hij duikt slechts in de modder en komt helemaal zwart boven en duikt (schaamtevol) direct weer onder.
Tegen zijn vrouw zegt hij even later: “Ce n’est pas très profonde, ici.” (“Het is hier niet erg diep.”)
We eten er en blijven er wat nog wat ‘hangen’. Het is er heerlijk.
Ben Goerion Kibboets
We bezoeken het uitzichtpunt bij het graf van Ben Goerion en we nemen een lifter mee, die ons naar de Ben Goerion Kibboets Commune meeneemt en ons rondleidt. Aan hem en zijn vriendin stel ik veel vragen kom tot de conclusie dat ik onder zulk een regiem (communistisch) niet zou willen leven. De groep beslist of je mag gaan studeren en wat.
Seksbommetje
Een bezoekstertje bij hem, een 15-jarig meisje, is een seksbommetje, met haar ultrakorte jeans ziet ze er uitdagend uit. (Vind ik.)
De rondleiding en verblijf in de commune / kibboets duurt circa anderhalf uur.
Daarna gaan we naar een ‘krater’-landschap waar hele bergen in de loop der miljoenen jaren zijn weggespoeld en we bekijken er het gekleurde zand. (Diverse kleuren.)
Twee lifters uit Finland (Zweeds sprekend) gaan mee. Een lange jongen en een korte.
De Palestijnse en de jood
Bij een vriendin van Ruth, een hoogopgeleide Palestijnse, die met een jood gaat trouwen*1, krijgen we wat te eten. Zij raadt me aan te lezen: Fi baytina radjoel l’-Ihsan Abd al-Qoedoes (‘Een man in ons huis’ van Ihsan Abd al-Qoedoes.) “Een mooi boek.”, zegt ze. (In Damascus koop ik het en lees het vrijwel zonder hulp van het woordenboek uit.) Dus via haar (in Beersheba) terug naar Tel Aviv. Onderweg hangt een balorige jongeman met zijn blote kont uit een autoraam.
Busstation
Ruth rijdt naar een busstation en probeert me daar te dumpen voor de bus naar Jeruzalem. Gelukkig rijdt er geen meer, want ik wil morgen normaal afscheid kunnen nemen van Karima, die naar Nederland terugkeert.
Bij Ruth rond 23.00 uur.
Douche.
Niet veel meer doen.
Bed circa 01.00 uur.
Een superfantastische dag in een gehuurde auto met airco. (Zonder airco zou het niet te doen zijn geweest.)
Zwemmen midden de woestijn: Woesten.
’s Avonds wat last van hoesten. Hoestijn.
Voetnoten
1.) Let op wat hier gebeurt: een moslima (vrouw) trouwt met een jood (man). Volgens de Sharia (de islamitische wet) is dat verboden. Een moslima (vrouw) mag alleen maar met een moslim (man) trouwen. In landen waar de Sharia streng gehandhaafd wordt (daarvan zijn er veel op deze aarde) kan dat tot zeer ernstige problemen leiden bij de familie van de vrouw en in sommige gevallen kan zij daarom ook vermoord worden door haar ouders, want volgens de Sharia hebben de ouders het recht om hun kinderen straffeloos te doden: Qisaas
Zie ook: Een moslima mag geen niet-moslim trouwen.
Google Maps
Israël – Jeruzalem – Tel Aviv – Beersheba – Ein Avdat – Ben Goerion Kibboets.
Wikipedia
Israël – Jeruzalem – Tel Aviv – Beersheba – Ein Avdat – Ben Goerion – Ben Goerion Kibboets – Ihsan Abd al-Qoedoes.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s.
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.