Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 5 juli 1994. Iris, Kim en ik reizen deze middag in de dienstauto met chauffeur (en airco) van de Chargé d’Affaires van de Nederlandse Ambassade te Damascus, de heer Schouten, naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. In Amman zal ik de komende nachten op het (platte) dak van een hotel slapen. Buiten, dus.
– – – –
1.) De namen Iris en Kim zijn om privacyredenen gefingeerd.
2.) Wij alle drie, zowel Iris, Kim en ik, studeren Arabische Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Beide jonge vrouwen (ik noem hen in dit verslag soms ‘de meisjes’) zijn vooraan in de twintig. Ik ben 43 jaar oud. Ik ben een laatbloeier!
3.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
4.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
5.) De munteenheid in Syrië is de Syrische Lira / Pond (SL.) en de wisselkoers is: 1 SL. = f. 0,04. 25 SL. is dus f. 1,00. (€ 0,70 in 2018.)
6.) De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse Dinar (JD.) en de wisselkoers is: 1 JD. = f. 2,76. (€ 1,94 in 2018.)
Dinsdag, 5 juli 1994
Dag 10 / 72: Damascus – Amman.
Opstaan 9.00 uur.
Hotel al-Rabie kost 3x 250 SL. + 3x 150 SL. = 1.200 SL. (Voor ons drieën.)
Buiten, op de binnenplaats, wacht ik op Kim en Iris. Iris heeft om 9.30 uur een afspraak op de universiteit. Zij komt daar om 9.50 uur achter als ze met de heer Schouten belt. Zij had ook een afspraak om om 8.30 te bellen. Paniek.
Om 11.00 uur is ze terug. De afspraak was met de voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit van Damascus. Een belangrijk persoon dus. Zij gaat vanaf september één jaar in Damascus studeren.
Boekhandel
Na een hoop gedoe zijn we om 12.00 uur zo ver dat we de stad in kunnen gaan. We gaan naar boekhandel Nobel en daar koop ik enkele boeken van al-Tayyib Salih en de grammatica van Wright*1 voor respectievelijk 450 en 600 SL. = f. 18,00 en f. 24,00.
In het hotel halen we nu de bagage op en (na onderweg eerst koffie en thee drinken) nog een keer naar boekhandel Nobel om er een al-Mawrid Arabisch – Engels woordenboek van Ruhi al-Ba’albaki te kopen voor Karima. (Zij zal hem wel moeten betalen.)
Naar Amman
Met een taxi om circa 14.30 uur naar de Ambassade.
De heer Scholten had beloofd om ons naar Amman te brengen. Hij moet er ook zijn, maar pas morgenochtend.
We rijden in een Buick met chauffeur (en airco) naar Amman. Onderweg krijgen we wat informatie over de politieke toestand in Nederland. De rit duurt 2,5 uur plus een half uur grensformaliteiten. Schouten hoeft niet uit te stappen. Dat regelt zijn chauffeur.
De chauffeur rijdt te hard en krijgt in Jordanië een bekeuring.
In de auto is het tussen de 15° en 19°C. Buiten is het 33°C.!
Aan de grens wissel ik mijn laatste 275 SL. voor 3,500 JD. JD. = Jordan Dinars. 1 JD. = f. 2,76. Fl. 100,00 = 36,200 JD. Ik wissel ook f. 500,00 (contant) voor 18,100 JD.
Rond 17.30 uur zijn we in Amman. Hussein, de chauffeur, brengt Schouten eerst naar een duur hotel en dan ons naar het stadscentrum: wast al-balad.
Hij toont ons het consulaat, waar we morgenochtend om 10.00 uur moeten zijn.
Hotel
Op zoek naar een hotel. De Iris en Kim kunnen in één kamer slapen, ik bij anderen. Ik weiger, maar als we na vele trappen klimmen (want de meeste hotels zitten boven winkels, op de tweede of nog hogere verdieping) niets kunnen vinden ga ik akkoord met het eerste: Funduq Rami. (Hotel Rami.) Ik mag, desgewenst, op al-Sath (het dak) slapen. Mijn bagage en waardevolle spullen zet ik bij Kim en Iris op de kamer, want ik werd gewaarschuwd voor (gauw-)dieven.
In de stad
In de stad gaan Kim en ik rijst en kip eten. In een goor restaurant, maar het eten is goed. Iris drinkt alleen maar water.
In een park (het is er mooi, druk en warm) eten we ijs, Iris natuurlijk ook! Fruit en zoet, daar leeft ze op.
Voor totaal 1,5 JD. fooi bezoeken we het Romeinse amfitheater en klimmen tot de top ervan. Wat is het vreselijk steil! Maar boven is het uitzicht prachtig: we kunnen een groot deel van Amman zien.
Hotel rond 22.30 uur. Mezelf afspoelen.
Slapen op het dak blijkt een genot, lekker koel. Een weldaad.
Voetnoten
1.) De schrijver al-Tayyib Salih (1929-2009) was een Soedanese schrijver, die een paar zeer goede romans heeft geschreven.
2.) A Grammar of The Arabic Language by William Wright, in te zien (ook te downloaden), als PDF, op de website van Internet Archive.
Google Maps
Damascus – al-Rabie-Hotel – Amman.
Wikipedia
Damascus – Amman – Al-Tayyib Salih.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s.
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.