Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 28 juni 1994. Met reisgenoten Kim en Iris arriveerde ik eergisteren in Istanboel. Vandaag kopen we bij het Jordaans Consulaat visa voor Jordanië. ’s Avonds gaan we met de trein, met couchette, op weg naar Ankara.
– – – –
1.) De namen Iris en Kim zijn om privacyredenen gefingeerd.
2.) Wij alle drie, zowel Iris, Kim en ik, studeren Arabische Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Beide jonge vrouwen (ik noem hen in dit verslag soms ‘de meisjes’) zijn vooraan in de twintig. Ik ben 43 jaar oud. Ik ben een laatbloeier!
3.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
4.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
5.) De munteenheid in Turkije is de Turkse Lire / Pond (TL.) en de wisselkoers is: 1.000 TL. = f. 0,06. 100.000 TL. is dus f. 6,00. (€ 4,23 in 2018.)
Dinsdag, 28 juni 1994
Dag 3 / 72: Istanboel.
Opstaan: 7.30 uur.
Geld wisselen op het postkantoor met een Girobetaalkaart: 2.300.000 TL. = f. 139,00.
Ik ga naar de Aya Sofia en wacht daar op Kim en Iris, die daar naar toe zijn, circa drie kwartier, tot 10.30 uur.
We gaan via Üsküdar naar Beşiktaş met de veerboot, want er is geen rechtstreekse verbinding, en lopen naar het Jordaanse Consulaat. Omdat we nu van de andere kant komen, missen we de juiste weg en slechts na veel vragen aan de slecht Engels sprekende Turken komen we net op tijd vóór 12.00 uur bij het consulaat aan. Het lijkt alsof de (honorair) consul Kim en mij niet meer herkent. Niettemin kunnen we voor 420.000 TL. een Double Entry drie maanden geldig visum kopen. Ik ga op de bank betalen en met het betalingsbewijs moet het lukken. We moeten het visum om 14.00 uur komen ophalen.
In een nabije koffieshop / zoetwaren eethuis blijven we tot rond 14.00 uur hangen. Ik luister naar het mooie Turks van drie knappe jonge vrouwen, enkele stoelen verder. Na 14.00 uur gaan Kim en ik naar het Nederlands Instituut in de İstiklal Caddesi, waar dhr. Lagro directeur is, maar die is er niet (want in Nederland) en dus laten we een berichtje achter voor als we terug komen, eind augustus / begin september.
Iris is zelfstandig monumenten bezoeken. Kim en ik wandelen van Tünel naar Cihangir. Op de kade moet ik mijn voeten, badend in bloed, van blaren en insnijdingen van te lange nagels, beschadigd vel van het ruwe leer, behandelen en moet sokken gaan dragen. (Die ik bij me had.)
We gaan terug naar het hotel waar we onze spullen opgeslagen hadden. We kopen levensmiddelen en gaan in het stadspark eten. Daarna lopen we naar de overkant van de Haliç (Gouden Hoorn) en nemen de veerboot naar Haydarpaşa.
Aan boord vertel ik met een vermoeide tapijtverkoper, die me uitlegt hoe het met de Turkse dubbele knoop in elkaar zit ten opzichte van de andere enkele knoop. Hij informeert waarom de boot niet rechtstreeks naar Haydarpaşa gaat, maar een kleine omweg neemt. Hij reist iedere dag zo, maar heeft die omweg nog nooit meegemaakt. De twee meisjes hebben ondertussen slechts aandacht voor elkaar, ook later op het station als ik met twee Turkse schoonheden praat, in gebrekkig Frans, dan blijven zij slechts met elkaar kletsen.
Zij wilden gaan thee drinken totdat het bijna tijd is en dan nog even naar het toilet. Iemand die in Duitsland werkt vertelt me dat de trein op vertrekken staat en ik haal beide treuzelaars van het toilet. Enkele minuten nadat we in de coupé zitten, vertrekt de trein daadwerkelijk. Een knappe jongeman zit in de coupé. Eerst is er niemand, maar dan blijk ik op zijn plaats te zitten, maar hij vindt het niet erg. Hij ziet eruit als een Amerikaan, sportief met korte broek, maar is Turk.
Tegen 11.00 uur komt het beddengoed en gaan we slapen.
Google Maps
Istanboel – Beşiktaş – Cihangir – Gouden Hoorn – Hagia / Aya Sophia – Haydarpaşa Station – İstiklal Caddesi – Tünel – Üsküdar.
Wikipedia
Istanboel – Hagia / Aya Sophia – Station Haydarpaşa.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s – Nederlands Instituut in Turkije. (Engels.)
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.