Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 27 juni 1994. Samen met Iris en Kim arriveerde ik gisteren in Istanboel. Vandaag gaan we in twee groepjes door de stad, want Kim en ik waren er al eens, onafhankelijk van elkaar. Kim en ik bezoeken het Jordaanse Consulaat om er een visum aan te vragen.
– – – –
1.) De namen Iris en Kim zijn om privacyredenen gefingeerd.
2.) Wij alle drie, zowel Iris, Kim en ik, studeren Arabische Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Beide jonge vrouwen (ik noem hen in dit verslag soms ‘de meisjes’) zijn vooraan in de twintig. Ik ben 43 jaar oud. Ik ben een laatbloeier!
3.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
4.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
5.) De munteenheid in Turkije is de Turkse Lire / Pond (TL.) en de wisselkoers is: 1.000 TL. = f. 0,06. 100.000 TL. is dus f. 6,00. (€ 4,23 in 2018.)
Maandag, 27 juni 1994
Dag 2 / 72: Istanboel.
Rond 7.00 uur wakker. Ik heb goed geslapen, maar Kim, door mijn gesnurk, niet en zij wil een andere kamer. Ik besluit er een te nemen om meer bewegingsvrijheid te hebben, maar eerst sliepen beiden nog tot circa 9.30 uur.
Douchen.
We gaan tegen 10.30 uur de stad in. Ik neem voor de volgende nacht een eenpersoonskamer.
Iris gaat naar het Topkapı paleis, Kim en ik, die er al eens geweest waren, gaan naar Tünel en Taksim aan de overkant van de Gouden Hoorn (Haliç). Eerst bezoeken we de Galata-toren, met een mooi uitzicht en dan gaan we door een overdonderend moderne İstiklal Caddesi naar Cumhuriyet Caddesi waar in Nışantaşı het Jordaanse Consulaat moet liggen. Dat blijkt verhuisd en in een bank met een Engels sprekende employee (net voldoende) krijgen we het goede adres.
Daar blijkt dat we morgenochtend voor 12.00 uur een drie-maanden visum met ‘double entry’ kunnen krijgen.
Kim en ik lopen naar beneden, naar het water. Omdat er geen veerboten van Beşiktaş naar Eminönü rechtstreeks gaan, gaan we via Üsküdar naar Eminönü. (Üsküdar is aan de overkant van de Bosporus). Bij het Topkapı halen we Iris op en slenteren door de stad. We nemen de boot naar Üsküdar en gaan daar op een terrasje langs het water zitten. Ik eet / probeer een zwaar gezouten gevulde aardappel weg te werken, maar dat lukt niet: te zout.
Terug met de boot voor 12.500 TL per persoon. (f. 0,75.)
Voordat Kim en ik Iris ontmoetten hadden wij op station Sirkeci een nachttrein met couchette gereserveerd naar Ankara voor 170.000 TL per persoon (f. 10,20) Studententarief. Vertrek: morgenavond 22.00 uur.
Na het uitstapje naar Üsküdar gaat Iris moe naar bed, maar Kim en ik gaan eerst nog wat eten.
In het hotel tegen 23.00 uur. Ik schrijf een brief naar Karima*1 om haar in te lichten over ons reisverloop tot nu toe.
Bed circa 00.00 uur. Ik heb onder beide voeten blaren, van mijn sandalen die ik 21 juni nieuw kocht.
Vooral op İstiklal Caddesi zijn honderden sexy vrouwen en meisjes. Zijn vrouwen met grote borsten in Nederland bijna een zeldzaamheid, in Istanboel zijn vrouwen met kleine borsten een zeldzaamheid.
—
Tapijtverkopers ‘sleepten’ me mee tegen mijn zin en als ik niet wilde kopen, zoals ik al gezegd had, werden ze boos en wilden dat ik zelfs de aangeboden thee betaalde. Een had al eens snel mijn buik betast, maar geen toeristenbeurs gevoeld. Ze zeiden dat (ze dachten) ik geen geld bij me had.
Voetnoten
1.) Oorspronkelijk zou Karima met ons meereizen, maar omdat haar verblijfsvergunning op de dag van onze terugkomst (5-9-94) afgelopen is, vreesde ze dat ze het land niet meer in zou mogen. Nu zal ze op 10-7 rechtstreeks naar Tel-Aviv vliegen en op 12-8 weer terug naar Nederland.
Google Maps
Istanboel – Beşiktaş – Cumhuriyet Caddesi – Eminönü – Galatatoren – Gouden Hoorn – İstiklal Caddesi – Nışantaşı – Sirkeci station – Taksim – Topkapı paleis – Tünel – Üsküdar.
Wikipedia
Istanboel – Galatatoren – Gouden Hoorn – İstiklal Caddesi – Topkapı paleis.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s.
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.