Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 10 juli 1994. Ik droomde vannacht dat Mama overleden was, wat een verschrikkelijke nachtmerrie opleverde. Ik ben er getuige van hoe een Amerikaan woedend wordt op een loketiste van een postkantoor. We (Kim, Iris en ik) bezoeken de (of zijn er meer?) Joodse markt en een aantal andere plekken in Jeruzalem. Kim en ik halen in Tel Aviv onze derde collega / vrijwilligster Karima af van het Ben Goerion vliegveld. Vanavond eten we een warme maaltijd die door Iris gekookt is.
– – – –
1.) De namen Iris, Kim en Karima zijn om privacyredenen gefingeerd.
2.) Wij alle vier, zowel Iris, Karima, Kim en ik, studeren Arabische Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Kim en Iris zijn jonge vrouwen (ik noem hen in dit verslag soms ‘de meisjes’) en zijn vooraan in de twintig. Ik ben 43 jaar oud. Ik ben een laatbloeier! Karima is nog ouder.
3.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
4.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
5.) De munteenheid in Israël is de Sjekel (S.) en de wisselkoers is: 1 S. = f. 0,60. (€ 0,42 in 2018.)
Zondag, 10 juli 1994
Dag 15 / 72: Jeruzalem.
Ik droomde dat Mama overleden was. Ik moest enorm huilen. Het was een verschrikkelijke boodschap, die Pa me bracht, ergens op een station waar talloze bussen en trams stonden, die allemaal naar Den Haag gingen. Op een ezelkarretje moest ik allemaal spullen van Pa laden. Zakken vol brood. Een politieman in burger kwam zeuren over wettelijke voorschriften die in deze chaos van verkeer en transport gehandhaafd moesten worden, wat alles nog veel dramatischer maakte.
Duurder!
Ik schreef een brief naar Pa en Ma en bracht die naar het postkantoor. Ik probeerde te bellen, maar niemand antwoordde. Het posten van een brief neemt veel tijd in beslag. Een Amerikaan, die zijn post had laten wegen, had naar de kosten gevraagd. Vervolgens had hij er nog enkele velletjes papier bijgedaan, maar nu viel zijn brief in het volgende tarief en dat was een stuk duurder. Hij kon het maar niet begrijpen en wilde die 20 S. (f. 12,00) niet betalen. Eerst kostte het maar 9 S. en nu, met slechts enkele velletjes erbij, kost het 20 S.
De mensen werden ongeduldig en begonnen daarnaast, naar goede oosterse gewoonte, ook voor te dringen. Hij werd kwaad, maar de mooie Palestijnse lokettiste gaf geen krimp.
Boodschappen
Bruin brood kocht ik daarna bij een Palestijn. “Bruin”, zei hij, maar het was gewoon wittebrood.
We gaan met z’n drieën de stad in, naar de Yehuda-markt, maar eerst waren we bij het American Colony Hotel geweest en naar het verlaten Palestijns Cultureel Centrum en ook nog door de ultraorthodoxe Joodse wijk gelopen. Op de markt kopen Kim en Iris groente en fruit voor een avondmaaltijd, want Karima komt vanavond. (Ik klaag over de kosten, indachtig een en ander van vrijdag jl.)
Tel Aviv
Kim en ik gaan naar de luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv, om Karima optehalen. We zijn er rond 15.45 uur. Karima komt pas tegen 17.30 aan en staat niet veel later dan 18.15 uur buiten.
Warme maaltijd
In Jeruzalem sjouw ik de loodzware koffer van Karima de halve stad door, naar het appartement van mevrouw Khalidi.
We eten dat wat Iris bereidde en met warme bijdrage van mevrouw Khalidi (pizzabrood met ei) en we doen dan niks meer voordat we naar bed gaan.
Google Maps
Jeruzalem.
Wikipedia
Jeruzalem.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s.
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.